Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
срс 1Контейнери тіла документа HTML.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
255.49 Кб
Скачать

Створення списків у html

Списки є важливим засобом структурування тексту і застосовуються у всіх мовах розмітки. У НТМL є наступні види списків: ненумерований список(невпорядкований) (Unordered Lists <UL>),нумерований список(впорядкований) (Ordered Lists <OL>) ісписок визначень. Теги для ненумерованих і нумерованих списків — це основа HTML.

Невпорядковані списки — тег <UL>

Ненумерований список призначений для створення тексту типу:

  • перший елемент списку;

  • другий елемент списку;

  • третій елемент списку.

Записується даний список у виді послідовності:

<UL>

<LI>перший елемент списку

<LI>другий елемент списку

<LI>третій елемент списку

</UL>

  Теги <UL> і </UL> — це теги початку і кінця ненумерованого списку, тег <LI> (List Item) задає тег елемента списку. Крім цих тегов, існує тег, що дозволяє іменувати списки — <LН> (List Header).

Атрибути маркерів у ненумерованому списку

Щоб не застосовувати ті самі маркери на різних рівнях вкладеності, можна використовувати атрибут ТYРE. Ви можете задати будь-який тип маркера в довільному місці списку. Можна навіть змішувати різні типи маркерів в одному списку. Нижче перераховані теги з атрибутами стандартних маркерів:

<UL TYPE=DISK>Тег створює суцільні маркери такого типу,

як у списках першого рівня по замовчуванні.

<UL TYPE=СІRСLЕ>Тег створює маркери у виді кіл.

<UL TYPE=SQUARE>Тег створює суцільні квадратні маркери.

Впорядковані списки — тег <OL>

Нумеровані списки. Тег <OL> разом з атрибутом ТYРE= у HTML 3.2 дозволяє створювати нумеровані списки, використовуючи як номери не тільки звичайні числа, але і рядкові і прописні букви, а також рядкові і прописні римські цифри. При необхідності можна навіть змішувати ці типи нумерації в одному списку:

<ОL ТУРІ=l> Тег створює список з нумерацією у форматі 1., 2., 3., 4. і т.д.

<ОL ТУРІ=А> Тег створює список з нумерацією у форматі А., В., С., D. і т.д.

<OL ТУРІ=а> Тег створює список з нумерацією у форматі а., b., с., d. і т.д.

<ОL ТУРІ=I> Тег створює список з нумерацією у форматі I., II., III., і т.д.

Список визначень — тег <DL>

Теги списку (Definition List: <DL>, <DT>, <DD>) використовують для створення списку термінів і їхніх визначень. Схема використання тега наступна.

<DL>

<DT>Термін</DT>

<DD>Визначення</DD>

</DL>

Обумовлений термін записується в одному рядку, а його визначення — з наступного, з невеликим відступом вправо. Тег <DL> дозволяє створювати окремі абзаци з відступом без нумерації або маркерів. Відступ робиться від лівого краю. Якщо на сторінці декілька тегів <DL>, то текст поступово зміщується все більше вправо. Наприкінці визначення міститься закриваючий тег </DL>. Пам’ятайте, що тег <DL> зрушує тільки ліву границю абзацу.

Горизонтальні лінійки — тег <НR>

Горизонтальне відкреслення (Horizontal Rule) застосовується для поділу документа на частини. За допомогою одного лише тега <НR> можна надати сторінці оригінальний вид. Спробуйте поексперементувати з тегом <НR>, і ви отримаєте лінії, зовсім не схожі на ті, котрими зазвичай користуєтеся.

Переформатоване виведення — тег <РRЕ>

Застосування цього тега дозволяє відобразити текст "як є" (без форматування), тими ж символами і з тією же розбивкою на рядки.

Застосування тега <BLINK>

Текст, поміщений між тегами <BLINK> і </BLINK>, мерехтить. Даний тег підтримується тільки браузером Netscape Navigator. Користуватися ним потрібно з великою обережністю.