Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
срс 1Контейнери тіла документа HTML.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
255.49 Кб
Скачать

Зображення в мініатюрі

Часто для ілюстрації якоїсь теми потрібні зображення великого розміру, завантажуватися вони будуть досить довго. У тому місці, де потрібно розмістити великий малюнок, можна помістити маленьку його копію і зробити посилання на повномасштабне зображення. Ті відвідувачі, яким це дійсно цікаво, зможуть подивитися зображення цілком, а всі інші пролиснуть сторінку, не затримуючись. Така методика особливо гарна для обкладинок книг, фотографій, рекламних листків, що не всі читачі захочуть вивчити в деталях.

3.5. Створення таблиць у HTML

<вверх>

Для опису таблиць використовується тег <ТАВLЕ>. Тег <ТАВLЕ>, як і багато інших, автоматично переводить рядок до і після таблиці.

Створення рядка таблиці - тег <ТR>

Тег <ТR> (Таble Row, рядок таблиці) створює рядок таблиці. Весь текст, інші теги й атрибути, що потрібно помістити в один рядок, повинні розміщатися між тегами <ТR></ТR>.

Визначення комірок таблиці - тег <ТD>

Всередині рядка таблиці звичайно розміщаються комірки з даними. Кожна комірка, що містить текст або зображення, повинна бути оточена тегами <ТD></ТD>. Кількість тегів <ТD></ТD> у рядку визначає кількість комірок.

<HTML>

<BODY>

<H1 ALIGN=center>Таблиця</H1>

  <CENTER>

  <TABLE BORDER>

    <TR>

      <TD COLSPAN=3>Якщо в таблиці два тега TR, то в ній два рядки</TD>

    </TR>

    <TR>

      <TD>Якщо в рядку три тега TD,</TD>

      <TD>то в ньому</TD>

      <TD>три стовпці</TD>

    </TR>

  </TABLE>

  </CENTER>

</BODY>

</HTML>

Заголовки стовпців таблиці - тег <ТН>

Заголовки для стовпців і рядків таблиці задаються за допомогою тега заголовка <ТН></ТН> (Таblе Неаder, заголовок таблиці). Ці теги подібні <ТD></ТD>. Відмінність полягає в тому, що текст, вкладений між тегами <ТН></ТН>, автоматично записується жирним шрифтом і за замовчуванням розташовується посередині комірки. Центрування можна скасувати і вирівняти текст по лівому або правому краї. Якщо скористатися <ТD></ТD> з тегом <І> і атрибутом <АLIGN=center>, текст теж буде виглядати як заголовок. Однак варто мати на увазі, що не всі браузери підтримують у таблицях жирний шрифт, тому краще задавати заголовки таблиць за допомогою <ТН>.

Використання заголовків таблиці - тег <САРТІОN>

Тег <CAPTION> дозволяє створювати заголовки таблиці. За замовчуванням заголовки центруються і розміщаються або над (<САРТІОN АLIGN=top>), або під таблицею (<САРТІОN ALIGN=bottom>). Заголовок може складатися з будь-якого тексту і зображень. Текст буде розбитий на рядки, що відповідають ширині таблиці. Іноді тег <САРТІОN> використовується для підпису під малюнком. Для цього досить описати таблицю без границь.

Атрибут nowrap

Звичайно будь-який текст, що не поміщається в один рядок комірки таблиці, переходить на наступний рядок. Однак при використанні атрибута NOWRAP з тегами <ТН> або <ТD> довжина комірки розширюється настільки, щоб поміщений у ній текст помістився в один рядок.

Атрибут соlsраn

Теги <ТD> і <ТН> модифікуються за допомогою атрибута СОLSРАN (Column Span, з'єднання стовпців). Якщо ви хочете зробити яку-небудь комірку ширше, ніж верхня або нижня, можна скористатися атрибутом СОLSРАN, щоб розтягти її над будь-якою кількістю звичайних комірок.