Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
срс 1Контейнери тіла документа HTML.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
255.49 Кб
Скачать

Атрибут rowspan

Атрибут ROWSPAN, використовуваний у тегах <ТD> і <ТН>, подібний атрибутові СОLSРА=, тільки він задає кількість рядків, на які розтягується комірка. Якщо ви вказали в атрибуті ROWSPAN=s число, більше одиниці, то відповідна кількість рядків повинна містити цю комірку, що розтягується. Внизу таблиці її помістити не можна.

Атрибут widтн

Атрибут WIDТН застосовується в двох випадках. Можна помістити його в тег <ТАВLЕ>, щоб дати ширину всієї таблиці, а можна використовувати в тегах <ТR> або <ТН>, щоб задати ширину комірок або групи комірок. Ширину можна вказувати в пікселях або у відсотках. Наприклад, якщо ви задали в тезі <ТАВLЕ> WIDTH=250, ви отримаєте таблицю шириною 250 пикселов незалежно від розміру сторінки на моніторі. При встановленні WIDТН=50% у тезі <ТАВLЕ> таблиця буде займати половину ширини сторінки при будь-якому розмірі зображення на екрані. Так що, вказуючи ширину таблиці в пікселях, мається на увазі, що якщо в користувача вузька область перегляду, ваша сторінка може виглядати трохи дивно. Якщо ви користуєтеся пікселями, і таблиця виявляється ширше області перегляду, внизу з'явиться смуга прокручування для переміщення вправо і вліво по сторінці. У залежності від поставлених задач у той, чи інший спосіб задання ширини таблиці може виявитися корисним.

Застосування порожніх комірок

Якщо комірка не містить даних, вона не буде мати границь. Якщо потрібно, щоб в комірки були границі, але не було вмісту, необхідно помістити в неї щось, що не буде видно при перегляді. Можна скористатися порожнім рядком <ВR>. Можна навіть задати порожні стовпці, визначивши їхню ширину в пікселях або відносних одиницях і не ввівши в отримані комірки ніяких даних. Цей засіб може виявитися корисним при розміщенні на сторінці тексту і графіки.

Атрибут сеllраdding

Даний атрибут визначає ширину порожнього простору між вмістом комірки і її границь, тобто задає поля всередині комірки.

Атрибути аlign і valign

Теги <ТR>, <ТD> і <ТН> можна модифікувати за допомогою атрибутів ALIGN і VALIGN.

Атрибут АLIGN визначає вирівнювання тексту і графіки по горизонталі, тобто по лівому або правому краї, або по центрі. Горизонтальне вирівнювання може бути задано декількома способами:

  • ALIGN=blееdleftпритискає вміст комірки впритул до лівого краю.

  • ALIGN=leftвирівнює вміст комірки по лівому краї з урахуванням відступу, заданого атрибутом СЕLLPADDING.

  • АLIGN=сеnterрозташовує вміст комірки по центру.

  • АLIGN=rightвирівнює вміст комірки по правому краї з врахуванням відступу, заданого атрибутом СЕLLPADDING.

Атрибут VALIGN здійснює вирівнювання тексту і графіки всередині комірки по вертикалі. Вертикальне вирівнювання може бути задано декількома способами:

  • VALIGN=topвирівнює вміст комірки по її верхній границі.

  • VALIGN=middleцентрує вміст комірки по вертикалі.

  • VALIGN=bottomвирівнює вміст комірки по її нижній границі.

Атрибут border

У тезі <ТАВLЕ> часто визначають, як будуть виглядати рамки, тобто лінії, що оточують комірки таблиці і саму таблицю. Якщо ви не задасьте рамку, то отримаєте таблицю без ліній, але простір під них буде відведено. Того ж результату можна домогтися, задавши <ТАВLЕ ВОRDЕ=0>. Іноді хочеться зробити границю товстішою, щоб вона краще виділялася. Можна для привернення уваги до малюнка або тексту задати винятково жирні границі. При створенні вкладених таблиць приходиться робити для різних таблиць границі різної товщини, щоб їх легше було розрізняти.