Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
срс 1Контейнери тіла документа HTML.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
255.49 Кб
Скачать

Формати графічних файлів

Найпоширенішими графічними форматами в Web є GIF і JPEG. GIF — найбільш підходящий формат для обміну зображеннями між системами. Архіви з зображеннями у форматі GIF можна знайти на багатьох серверах Internet. Даний формат підтримують багато графічних додатків, у тому числі всі програми перегляду графіки World Wide Web.

Однак у цього формату є одне серйозне обмеження: він не підтримує зображення з глибиною кольору більше восьми біт на піксель. Звичайно восьми біт на піксель виявляється досить для контурних зображень типу коміксів і малюнків, де використовується обмежена кількість кольорів, або для невеликих картинок, де для передачі кольору вистачає 256 відтінків. Однак для великих зображень фотографічної якості більше підходить формат JPEG.

Формат GIF використовує один із кращих алгоритмів стиску LZW, що споконвічно не призначався спеціально для графіки. Він не дуже підходить для роботи з двоколірними (чорно-білими) або фотографічними зображеннями.

Активні зображення

Активні зображення (image maps), або зображення, чуттєві до щигликів миші, дозволяють створити на сторінці графічні меню довільної форми. Активне зображення — це зображення з так називаними активними областями (hot spots), що посилаються на URL інших сторінок або вузлів.

Є два методи формування активних зображень: на сервері і в клієнта. Зображення першого типу використовують сервер для того, щоб знайти відповідний до даної активної області URL і передати браузеру потрібну сторінку. Активні зображення, що працюють на клієнтській машині, задають інформацію про активну область на НТМL-страниці, так що браузер сам з'ясовує, які області є активними, і запитує у сервера відповідну сторінку.

Активні зображення, що працюють у клієнта, мають кілька переваг. По-перше, сторінки з ними можна перенести на інший сервер. По-друге, серверові не потрібно виконувати зайву роботу (наприклад, переглядати всю інформацію про активні області), тобто навантаження на сервер зменшується. При використанні працюючих на сервері активних зображень у каталозі сgi-bin сервера повинний бути відповідний сценарій. З розумінь безпеки багато системних адміністраторів не записують сценарії в каталог сgi-bin. Тому більш докладно ми розглянемо створення активних зображень у клієнта.

Створення активного зображення.Процес створення активного зображення складається з двох етапів. Спочатку необхідно визначити на картинці області, які потрібно зробити активними, а потім співставити їх з посиланнями на інші URL. Активні області задаються перерахуванням їхніх координат (у пикселах). Усе це можна зробити вручну, визначивши координати кутів активних областей, але набагато простіше скористатися якою-небудь програмою, наприклад Мареdіt.

Визначити карту легко. Потрібно відкрити в Мареdіt HTML-файл, що містить зображення, на якому потрібно створити активні області, після чого обране зображення буде завантажено в робоче вікно. Потім варто вибрати тип активної області (квадрат, трикутник і коло), клацнути і потягнути мишкою, позначивши границю області. Програма автоматично робить запис у HTML-файл, що описує границі активної області. Потім для цієї області потрібно прописати URL. У будь-яких місцях зображення можна намалювати активні області і визначити для кожної з них URL. Важливо залишати між областями небагато місця, щоб при читанні бути впевненим, що активізується правильне посилання. Границі активних областей задаються координатами кутів прямокутника і багатокутника або центра і радіуса кола. Якщо ви вирішили робити активне зображення в клієнта, Map Edit надає дані тільки для тегів <MAP>. Вам доведеться самим задати тег зображення з атрибутом USEMAP і помістити його після тега </MAP>. Не забудьте перед ім'ям карти в атрибуті USEMAP записати символ "#" у такий спосіб:

<IMG SRC="mymap.gif" USEMAP="#sitemap">

Активні зображення в клієнта працюють незалежно від програмного забезпечення сервера і не перестануть функціонувати, навіть якщо файли будуть перенесені на інший сервер. Таким зображенням потрібні тільки дві речі: браузер, що підтримує HTML 3.0, і інформація про карту, записана в HTML-файлі. Наведемо приклад активних зображень.

<IMG SRC="image.gif" ALT="Зображення" USEMAP="#imap">

<MAP NAME="imap">

<AREA SHAPE="rect" COORDS="0,0,100,100"

HREF="http://www.intuit.ru/help/index.html">

<AREA SHAPE="rect" COORDS="100,0,200,100"

HREF="http://www.intuit.ru/shop/index.html">

<AREA SHAPE="default" nohref>

</MAP>