Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА практич.заняття 2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать

3. Основні вимоги до підготовки і захисту реферату

3.1 Ціль і задачі реферату

Написання реферату є заключним етапом вивчення курсу «Загальний курс транспорту».

Реферат – перша самостійна, творча робота студента, яка дозволяє:

- поглибити знання, отримані при вивченні дисципліни;

- прищепити навички користування технічною літературою;

- освоїти правила (ДСТУ) складання текстових документів (пояснювальних записок);

- по обраній темі самостійно зібрати матеріал, проаналізувати його й викласти в строгій логічній послідовності.

3.2 Вибір теми реферату

Тематика рефератів може бути найрізноманітнішої. Неодмінною умовою вибору теми реферату є її безпосереднє відношення до ролі й місцю транспорту в системі економічних відносин, загальній характеристиці окремих видів транспорту, особливостям їх експлуатації й перспективам розвитку та ін.

Студент самостійно вибирає тему реферату із цього переліку або пропонує свою з обліком перерахованих вище вимог. При цьому, не потрібно прагнути вибирати теми наукового й виробничого напрямку, для розкриття яких необхідно використовувати знання багатьох дисциплін спеціальності. В основному, вибираючи тему, студент повинен орієнтуватися на матеріал лекцій за курсом «Загальний курс транспорту» і на науково популярні видання, такі як «Транспорт», «Порти України», «Судноплавство» та ін.

3.3 Зміст реферату

Реферат обов'язково повинен включати основні частини: вступ, основну частину й висновок.

У вступі формулюється мета реферату, яка, як правило, близька до назви реферату й тільки незначно перефразує його. Наприклад, тема реферату «Трубопровідний транспорт», тоді ціль реферату може бути сформульована так: «Метою даного реферату є розгляд в історичному аспекті розвитку, переваг і недоліків трубопровідного транспорту». Далі необхідно вказати, які задачі (розділи) необхідно розглянути (включити до складу основної частини), щоб розкрити зміст реферату. Ці задачі (розділи) у трохи перефразованому виді можна використовувати в основній частині в якості назви розділів. Для розкриття зазначеної вище теми реферату необхідно розглянути (розв'язати задачі) питання:

1. Становлення й розвиток трубопровідного транспорту.

2. Особливості транспортування різних видів вантажів і т.д.

У цьому випадку ці питання можна використовувати в якості назви розділів основної частини реферату.

В основній частині викладається зміст реферату по пунктах (розділам), що відповідають поставленим у введенні задачам. Текст реферату можна супроводжувати схемами, малюнками, світлокопіями, світлинами і т.п. в об'ємах, достатніх для пояснення тексту. При цьому не рекомендується приводити креслення, тим більше з вказаним допусків і посадок, тому що студенти ще не вивчили відповідні предмети. Об'єм основної частини повинен бути достатнім для розкриття теми реферату й становити приблизно 7-15 сторінок.

У висновку необхідно підбити підсумок проробленій роботі (зробити висновки).

Підведення підсумків доцільно проводити у розрізі поставлених у введенні задач.