Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА практич.заняття 2011.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать
    1. Показники якості пасажирських перевезень

Якість обслуговування залежить від організації транспортного процесу, конструктивних особливостей і технічного стану використовуваного рухливого складу й шляхи, розвитку маршрутної мережі та інших факторів.

До пасажирських перевезень застосовні поняття простої, складної й інтегральної якості.

Проста якість пасажирських перевезень характеризується якимось одним істотним натуральним показником, наприклад швидкістю перевезення.

Складна якість характеризується всіма натуральними показниками перевезень: безпекою, швидкістю, рівнем сервісу, вартістю й ін.

Інтегральна якість характеризується не тільки натуральними показниками, але й показниками витрат на їхнє здійснення.

Для кількісної оцінки якості перевезень пасажирів сукупність його характеристик розбивається на 4 категорії:

- безпека перевезень

- рівень організації руху транспортних коштів у часі (частота, ритмічність, регулярність, точність руху, залежність від умов),

- витрати часу на поїздку, з урахуванням очікування,

- зручність користування транспортом, тобто комфортабельність

Якість обслуговування характеризується наявністю претензій пасажирів до обслуговування на вокзалах і в шляху проходження, по несвоєчасному відправленню й прибуттю поїздів, а також по невідповідності пропонованої категорії поїзда, типу вагонів, місця, дати відправлення поїзда реальному попиту.

Важливими показниками споживчих властивостей продукції пасажирського транспорту є: швидкість, комфортабельність і зручність поїздки, швидкого оформлення проїзних квитків, частота й регулярність руху, безпересадковість повідомлень та ін. Керуючись ними, пасажир віддає перевагу тому або іншому виду транспорту, виду повідомлень, часу поїздки та ін.

    1. Показники якості вантажних перевезень

Під якістю транспортного обслуговування клієнтури по вантажних перевезеннях звичайно мають на увазі повноту, швидкість, своєчасність або рівномірність доставки й схоронність вантажів, безпека перевезень, а також комплексність, доступність і культуру обслуговування споживачів транспортних послуг. При цьому, на відміну від пасажирських перевезень, заходи щодо забезпечення якості перевезень вантажів спрямовані не тільки на об'єкт або предмет перевезення, але й на їх власників, тобто вантажовласників.

Основними показниками якості транспортного обслуговування вантажовласників є:

- ступінь задоволення попиту за обсягом перевезень вантажів за певний період часу (рік, квартал, місяць і більш короткі строки):

K´ус = ΣPфакт / ΣPпопит (20)

де ΣРфакт, ΣРпопит - відповідно фактичний об'єм перевезень і погоджений плановий попит на перевезення вантажів за період t.

У цей час значення цього показника становить за орієнтовними підрахунками приблизно 0,90-0,94. Точно його визначити досить складно. У процесі виробництва з вини вантажовласників можуть бути випадки непред'явлення вантажу за планом навантаження через технологічні збої, ненадходження сировини, неплатежів або з інших причин. Одночасно можливий і надплановий попит на перевезення.

- ступінь ритмічності або регулярності перевезень вантажів:

ритм = nфакт / nзаг, (21)

де nфакт - фактична кількість поставок продукції, доставлених з дотриманням установленого нормативного інтервалу за певний період часу t,. пзаг - загальна кількість поставок за цей же період.

У цій формулі замість числа поставок можна використовувати їх об'єм у тоннах з обліком тих же умов ритмічності перевезень. За експертними оцінками значення цього показника становить приблизно 0,75-0,78.

На підприємствах транспорту визначають показник регулярності перевезень вантажів:

Kpeг = Pмакс / Pср (22)

де Рмакс - максимальний об'єм перевезень вантажів за певний строк (наприклад, за місяць) протягом аналізованого періоду (наприклад, за рік); Рср - середній об'єм перевезень за такий же строк (річний об'єм перевезення, ділений на 12 мес).

Цей показник характеризує як якість роботи транспорту, так і рівномірність виробництва й пред'явлення вантажів до перевезення й значною мірою залежить від роду перевезеної продукції. Так, по продукції безперервного виробництва й споживання Крег = 0,85 - 0,90, а по сезонних вантажах, наприклад по сільгосппродукції, 0,47 - 0,50.

- рівень виконання встановлених строків доставки вантажів:

Kдост = ΣPфактнорм / ΣPзаг (23)

де ΣРфактнорм - фактичний об'єм перевезень вантажів, доставлених з дотриманням нормативних строків доставки; ΣРзаг - загальний об'єм перевезень вантажів.

За розрахунками фахівців, середнє значення показника Кдост становить 0,80 - 0,82. Прискорення доставки вантажів і дотримання встановлених строків доставки мають велике економічне значення, тому що впливають на величину обігових коштів вантажовласників. За перевищення строків доставки транспорт виплачує більші штрафи.

- ступінь схоронності перевезених вантажів:

Kсохр = (ΣPзаг – ΣPвитг) / ΣPзаг, (24)

де ΣPзаг - загальний об'єм перевезень вантажів, Σ Pвит – загальні втрати вантажів при навантаженні, вивантаженні, транспортуванні у тому ж періоді часу.

До втрат вантажів при транспортуванні включаються тільки втрати понад установлені норми природних втрат по родах вантажів на всіх видах транспорту. Причинами втрат вантажів є недоліки у підготовці вантажу й рухомого складу до перевезень, порушення в технології вантажних робіт і перевезень, розкрадання, аварії, псування вантажів у процесі транспортування. Транспорт виплачує вантажовласникам значні суми штрафів за несхоронність вантажів. За експертними оцінками, середнє значення даного показника по всіх видах транспорту становить 0,70 - 0,75.

Для комплексної оцінки можна розрахувати сукупність розглянутих вище показників, як

- комплексний (загальний) показник якості транспортних послуг:

K заг = α ус · K tус + α ритм · Kt ритм + α дост· K дост + α сохр· K сохр , (25)

де αус, αритм, αдост, αсохр - рейтингові коефіцієнти, що враховують споживчі оцінки окремих показників транспортного обслуговування і їх взаємовплив (визначаються опитуванням і методом експертних оцінок).

Загальний рівень якості транспортного обслуговування, як і кожний зі складових його показників, оцінюється у діапазоні від 0 до 1. Найвищий рівень якості обслуговування клієнтури буде при Kзаг = 1,0. Досягнення такого "ідеалу" на практиці досить складно й вимагає більших матеріальних і фінансових витрат. При орієнтовних значеннях коефіцієнтів αус = 0,40, αритм = 0,15, αдост = 0,20, αохр = 0,25 і наведених вище зразкових середніх значеннях розглянутих показників якості загальна рівень якості транспортного обслуговування вантажовласників Кобщ = 0,82. Таким чином, запити споживачів по якості транспортного обслуговування задовільняються на 80 - 82%.