Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІдПЗК ГФ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

Тема 7. Виникнення та розвиток буржуазної держави та права в Англії (середина XVII – XIX ст. Ст.)

Формування капіталізму. Правління Карла І.

Англійська революція. Протекторат О. Кромвеля.

Правління Карла II Стюарта. Правління Якова II Стюарта. “Славетна революція”.

Промислова революція. Боротьба за права пролетаріату.

Вікторіанська епоха.

Розвиток Великобританії на початку XX ст.

Колоніальна політика Великобританії.

Характеристика права буржуазної Англії.

Терміни та історичні особи

Біль про права – документ, що забороняв королю скасовувати чи призупиняти закони, запроваджувати податки без згоди з парламентом. Він остаточно закріпив в Англії верховенство парламенту над королівською владою.

Вікторіанська доба (1837 1901) – період царювання Вікторії, королеви Великої Британії. В галузі промисловості продовжувалась промислова революція та подальший розвиток капіталізму. Був характерним суворий моральний кодекс (джентльменство), який закріплював консервативні цінності та традиції. У зовнішній політиці це час експансії Британії у Азії та Африці.

Віги – прихильники посилення влади парламенту. Виникають як рух у другій половині ХVІІІ століття.

Карл І (1600 1649 рр.) – король Англії з 1625 – 1649 рр. Переслідував пуритан. Не скликав парламент 11 років. Проводив реакційну політику, особливо проти буржуазії, наклавши на неї великі податки.

Кромвель Олівер (1599 1658 рр.) – видатний державний діяч Англії. Керівник буржуазної революції, після закінчення якої розпустив парламент та встановив режим протекторату (1653 – 1658 рр.). Режим тримався на величезній популярності Кромвеля та силі армії.

Карл ІІ Стюарт (1630 – 1685 рр.) – син страченого Карла І, з 1660 р. –король Англії. Повернення його на трон знаменувало реставрацію Стюартів у Англії. Намагався відновити абсолютизм та приблизити до влади католиків.

Славетна революція – замість короля – католика англійці у 1688 році запрошують на престол його зятя, протестанта Вельгельма Оранського. За умовами запрошення поширювалися права парламенту и зменшувалися можливості короля приймати будь яке рішення без згоди з парламентом. Таку назву отримала за те, що пройшла мирним шляхом. Сприяла капіталістичному розвитку країни.

Стюарти – шотландська династія, з якої вийшли декілька королів Англії і Шотландії. Буржуазія.

Промисловий переворот – перехід від ручної до машинної праці. Починається в Англії наприкінці ХVІІ – на початку ХVІІ століття.

Реставрація – штучне відновлення королівських повноважень у керівництві англійською державою при Карлі ІІ (з 1660 р.).

Тред-юніони – заснований у 1862 р. у Лондоні політичний союз, який поставив реформу виборчого права серед своїх головних задач. А також союз допомагав робітникам протистояти тиску підприємців, керував страйками, намагався прищеплювати робітникам почуття класової солідарності. Уряд прагнув заборонити ці організації, але побоювався рішуче налагоджених пролетарів. З часом тред-юніони все більше стають схожими на каси взаємодопомоги. Хоча у 60-ті роки ХІХ ст. тред-юніони (профспілки) охоплювали лише 10% усіх промислових робітників, в інших країнах не було і цього.

Торі – консервативна партія у Великій Британії, яка сформувалася у середині ХІХ ст. Значну роль відіграв Б. Дизраелі. Відстоювала інтереси буржуазії.

Хронологія подій