Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fw_UPP / УПП-ПРАКТИКА_6-9.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
827.39 Кб
Скачать

2.3. Процес розрахунку параметрів мережевого графіка

Мережевий графік проекту розташовує роботи у відповідній послідовності. Оцінка тривалості роботи проводиться на основі витрат часу, потрібного для вирішення всіх завдань, складових роботи. За допомогою простих розрахунків менеджер проекту може виконати аналіз мережевого графіка. Цей аналіз дасть відповіді на наступні питання:

Визначення ранніх термінів початку робіт:

1. Як скоро може початися робота? (ранній старт - ES).

2. Як скоро вона може закінчитися? (ранній фініш - EF).

3. Як скоро може бути завершений проект в цілому? (передбачуваний час - ТЕ).

Визначення пізніх термінів початку робіт:

1. Які найпізніші терміни початку роботи? (пізніший початок - LS).

2. Які найпізніші терміни завершення роботи? (пізнє закінчення - LF).

3. Які роботи складають критичний шлях?

4. На який час може бути затримане виконання роботи? (резерв часу - SL).

У табл. 8. Представлений час виконання робіт у робочих днях для проекту створення бізнес-центру, а на рис. 22 – показаний мережевий графік з тривалістю робіт.

Таблиця 8. Інформація для мережевого графіку

Робота

Опис

Попередня робота

Час роботи

A

Затвердження документації

-

5

B

Конструювання

A

15

C

Вивчення трафіку

A

10

D

Перевірка наявності служби

A

5

E

Звіт персоналу

B, C

15

F

Схвалення комісії

B, C, D

10

G

Очікування робіт

F

170

H

Включення в роботу

E, G

35

Рис. 22. Мережевий графік проекту створення бізнес-центру

Рис. 23. Визначення ранніх термінів початку та закінчення робіт мережевого графіку проекту створення бізнес-центру

У нашому прикладі, ранній термін початку першої роботи (робота А) це 0. Цей час проставляється у верхньому лівому кутку блоку роботи А (рис. 23). Найраніше закінчення роботи А це 5 (ES + Dur або 0+5=5). Далі ми бачимо, що робота А є попередньою відносно робіт B, C, D. Отже, найраніший час початку цих робіт - це момент завершення роботи А, а саме - 5 робочих днів. На рис.23 можна бачити, що роботи B, C і D можуть початися у момент завершення роботи А, і тому всі вони мають ранній початок ES=5. Використовуємо формулу ES + Dur = EF, тоді ранній час завершення цих робіт - B, C і D - (EF) буде, відповідно, 20, 15 і 10 днів. Яким ж тоді буде ранній час початку (ES) для роботи Е, яка є операцією злиття?

Це буде 15 або 20? Відповідь - 20, оскільки всі роботи, безпосередньо попередні до роботи Е (В і С) повинні бути завершені до початку роботи Е. Оскільки для завершення роботи В потрібний триваліший час, вона і визначає ранній початок (ES) роботи Е. Такий ж процес використовується для визначення ES для роботи F. Їй передують роботи B, C і D. Робота В є визначальною для часу раннього закінчення (EF), їй потрібно більше часу (20 проти 15 і 10), чим роботам (B, C і D), які попереджають роботи F. Такий аналіз припускає, що кожна робота починається в той момент, коли завершується попередня до неї робота. При розрахунку часу початку робіт в процесі аналізу необхідно пам'ятати:

1. Ви додаєте час роботи на кожному кроці (ES + Dur = EF).

2. Ви переносите раннє завершення (EF) попередньої роботи до наступної, у якої воно ж стає часом початку (ES), якщо тільки:

3. Подальша робота не є операцією злиття. В цьому випадку ви вибираєте найбільший за значенням час раннього закінчення (EF) серед всіх безпосередньо попередніх робіт.

У нашому прикладі EF=30 для роботи F проводиться до роботи G, де становить її ES=30. Ми бачимо, що робота H є операцією злиття і, отже, необхідно знайти найбільше за значенням EF у попередніх до неї робіт (E і G). У цьому випадку вибір відбувається між часом EF: 35 і 200; вибір для роботи H ES=200, а EF=235, тобто найранішим розрахунковим часом (ТЕ=235), коли проект може бути завершений в цілому.

Таким чином, на всі питання, які ставляться в процесі аналізу були отримані відповіді, тобто було розрахований час раннього початку (ES), раннього закінчення (EF) і визначена тривалість проекту (ТЕ) в цілому.

Соседние файлы в папке Fw_UPP