Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fw_UPP / УПП-ПРАКТИКА_6-9.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
827.39 Кб
Скачать

Практическое занятие № 7 кухня процесного підходу

Складність і багатогранність дій по опису і аналізу процесів будь-якої організації легко проілюструвати на простому прикладі. Покажемо використання методів опису і аналізу на одному дуже простому процесі - приготуванні яєчні до сніданку. Наскільки простим здається цей процес, настільки складним може опинитися його опис і аналіз.

Отже, рецепт

Взяти два яйця, 100 г вареної курки, трохи олії, 1 головку ріпчастої цибулі, сіль.

1. Очистити і нарізати лук.

2. Нарізати курку.

3. У сковорідку налити олію і поставити на вогонь.

4. Після того, як сковорідка нагріється, покласти лук і курку.

5. Підсмажити, помішуючи, до рум'яної скориночки.

6. Вбити два яйця і посолити.

7. Смажити до готовності.

8. Подати на стіл.

З чого почати аналіз даного процесу?

Можна сказати, що: «Процес: сукупність: входів і виходів». Спочатку визначимо процес в цілому, фіксування (визначення) запису його назви - важливий крок. Як процес назвеш, так він і буде виконуватися. А точніше - назву визначає мета і межі процесу. Якщо назвемо процес "Сніданок з яєчнею", то явно вийдемо за рамки дій, перерахованих в рецепті. Якщо назвемо процес "Приготування яєчні", то восьму роботу треба вивести за рамки цього процесу. Так і поступимо.

Тепер розберемося з входами і виходами процесу. Візьмемо достатньо широке трактування входів як «все і вся, що і хто впливає на процес», а саме: «люди, матеріали, устаткування, методи, вимірювання, середовище». Вихід – це результат нашого процесу. Знову широко: "на що або на кого впливає процес". Охарактеризувавши сукупність видів дій як якийсь "чорний ящик" (поки не розбираючи, що усередині нього), приєднавши до нього вхід і від нього вихід, для нашого процесу отримаємо рис. 25.

Вхід Вихід

Рис.25. Вхід та вихід нашого процесу – приготування яєчні

А що ж усередині "чорного ящика"? Усередині, звичайно, дії в певній послідовності. Далі спробуємо розібратися і з цим. Допоможуть нам численні методи опису і візуалізації процесів.

Текст рецепту визначає просту послідовність необхідних дій. Тому спочатку спробуємо застосувати один з найпоширеніших в області менеджменту якості методів - діаграму послідовності (flow chart). Суть методу - графічне зображення послідовності дій даного процесу. Використовуючи нехитрі символи (овал, прямокутник, стрілка), отримуємо перше графічне представлення дій нашого процесу (рис. 26).

Нарізати курку

Очистити і порізати лук

У сковорідку налити олію і поставити на вогонь

Положити у сковорідку лук і курку

Вбити 2 яйця, посолити

Смажити до готовності

Підсмажити, помішаючи

Рис. 26. Графічне уявлення дій приготування яєчні

У даній діаграмі послідовність дій виключно часова, тобто стрілка показує, яку дію треба виконати наступного. Іноді такий підхід називають алгоритмом процесу. На відміну від входів і виходів процесу в діаграмі послідовності з'явилися початок (старт) процесу і закінчення (фініш) процесу. Це - події, що запускають наш процес і що припиняють його, на діаграмі вони в овалах. Ніякого зв'язку входу (рис. 25) з початком процесу (рис. 26), а також виходу із закінченням не спостерігаємо.

Як можна аналізувати процес (обговорювати його), використовуючи діаграму послідовності? Наприклад, після перших дослідів по приготуванню яєчні за даним алгоритмом помічаємо, що лук і курка підсмажуються з різною швидкістю, тобто для оптимального результату їх треба класти в сковорідку в різний час, до того ж можна заощадити час, паралельно виконуючи деякі дії. Діаграма послідовності виглядатиме трохи інакше (рис. 27, а). Цей покращуваний процес візьмемо за основу для подальших міркувань.

а)

так

ні

б)

Рис.27 Діаграма послідовності

Відзначимо, що хоча діаграма послідовності змінилася, опис процесу з точки зору "вхід-вихід" - аніскільки.

Продовжимо аналіз. Принциповий момент в нашому процесі - рум'яна скориночка (дія 5). Він настільки важливий, що заслуговує окремої контрольної роботи. У діаграмі послідовності це можна описати ромбом з питанням усередині нього: "Скориночка рум'яна?". Відповідь на це питання зумовить подальший хід процесу (рис. 27, б).

Допитливий читач побачить каверзу: "Чому такий ромб не поставити після дії 3 з питанням "Сковорідка прогрілася?" або після дії 7 - "Яєчня готова?" тощо.

Тут потрібний коментар. Ромб в діаграмі послідовності призначений перш за все для вибору подальшого шляху процесу. Перевірка досягнення якого-небудь результату - приклад альтернативи із загальним питанням: "Результат досягнутий?". Якщо ввести в алгоритм таке питання як обов'язкове, то після кожної дії треба ставити такий ромб. Наприклад, після дії 6 добре б переконатися: "Яєчня в міру солона?". Але в цьому випадку по всьому алгоритму ми нагромадимо масу ромбів із зворотними зв'язками або підпроцесами виправлення помилок, що значно понизить інформативність загальної картини процесу. Тому правило наступне: якщо вибір рішення критично важливий для отримання результату, або помилка на цьому етапі повторюється часто, тоді представимо ромб; якщо ні - то виконання вимог до роботи розглядаємо тільки при декомпозиції процесу по цій роботи, як показано на рис. 28.

5`

посолить

5`

посолити

Попробовать

Равномерно посыпать на яичницу

Взять щепотку соли

Открыть

солонку

Попробувати

Рівномірно посипати на яєчню

Взяти щіпотку солі

Відкрити

солонку

ні ні

так так

Сказати в слух

«Я в кого-то закохалася»

Рис. 28. Приклад альтернативи

Тепер розглянемо процес з погляду часу. У даному процесі воно нас хвилює за двома причинами: перша - тривалість процесів термообробки критична (яєчня або її інгредієнти можуть вийти сирими або такими, що підгоріли); друга - яєчня, як правило, блюдо швидкого приготування, і час, що витрачається на весь процес, має важливе значення.

З часом можна розібратися за допомогою двох інших методів: карти процесу і мережевого графіка.

Хоча під картою процесу часто розуміють різні способи його опису, відзначимо головну відмітну властивість карти - двовимірне зображення. Наша карта процесу - та ж діаграма послідовності, тільки елементи діаграми розташовані в площині за двома координатами, одна з яких час. Інша вісь вибирається, виходячи з особливостей і цілей аналізу процесу.

Зазвичай уздовж другої осі розташовують виконавців (учасників) процесу (ресурси). У нашому випадку яєчню робить одна людина, тому виберемо як другу вісь місця дій, яких у нас три: обробний стіл, газова плита і обідній стіл (рис. 29).

Обробний стіл

1

Очистити і порізати лук

2

Порізати курку

3

У сковорідку налити олію і поставити на вогонь

4`

Положити в сковорідку лук

4``

Положити у сковорідку курку

5`

Смажити, помішуючи лук

5``

Підсмажити, помішуючи

6

Вбить 2 яйця і посолити

7

Смажити до готовності

Газовая плита

Обідній стіл

Місце дій

Рис. 29. Карта процесу – приготування яєчні

У табл. 10 представлений список робіт з їх кодом та тривалістю по приготуванню яєчні.

Таблиця 10. Список робіт

Яким роботам попереджує дана

Найменування роботи

Тривалість, хв.

Код

1

3

Очистити і порізати лук

3

1-2

2

4"

Нарізати курку

2

4-3

3

2;4`;

У сковорідку налити олію і поставити на вогонь

1

2-4

4`

5`

Покласти у сковорідку лук

1

4-5

4"

5"

Покласти у сковорідку курку

1

3-7

5`

5"

Смажити, помішуючи лук без курки до напівготовності

3

5-6

5"

6

Смажити, помішуючи курку з луком до рум'яної скориночки

3

7-8

6

7

Вбити 2 яйця і посолити

2

8-9

7

-

Смажити все разом до готовності

2

9-10

У табл. 11 представимо список подій з приготування страви за рецептом.

Таблиця 11. Список подій

Найменування події

1

Усі продукти і посуд підготовлені

2

Лук очищений і порізаний

3

Курка нарізана

4

У сковорідку налита олія і поставлена на вогонь

5

Лук укладений в сковорідку

6

Лук просмажений до напівготовності без курки

7

Курка укладена в сковорідку

8

Лук разом з куркою просмажені до скориночки

9

Яйця вбиті і яєчня посолена

10

Яєчня просмажена до готовності

Мережевий графік (Activity Network Diagram) - один з семи інструментів менеджменту якості - у нас в країні відомий давно як один з методів планування робіт і необхідний при значному галуженні процесу, виконанні великого числа робіт, що проводяться паралельно.

Головний результат аналізу процесу за допомогою мережевого графіка - критичний шлях, тобто послідовність робіт процесу від його початку (старту) до завершення (фінішу) з найбільшими необхідними витратами часу.

Кожна дія в даному методі розбивається на часові інтервали (рис. 30), яким відповідають п'ять цифр, як це зображено на рис. 21.

Рис. 30 Мережевий графік типу «вершини-події»

Таблиця 12. Розрахунки резервів часу за мережевим графіком

Код

ti

tj

Rn

Rнез

R"

R"

tp

tn

tp

tn

1-2

0

0

3

3

0

0

0

0

2-4

3

3

4

4

0

0

0

0

4-3

4

4

6

7

1

0

1

0

3-7

6

7

8

8

1

0

0

1

4-5

4

4

5

5

0

0

0

0

5-6

5

5

8

8

0

0

0

0

6-7

8

8

8

8

0

0

0

0

7-8

8

8

11

11

0

0

0

0

8-9

11

11

13

13

0

0

0

0

9-10

13

13

15

15

0

0

0

0

Мережевий графік для нашого процесу буде дуже схожий на діаграму послідовності, але з деякими особливостями (рис.31).

Рис.31. Мережевий графік «вершини-роботи»

Критичний шлях нашого процесу виділений на схемі. Видно, що якщо ми хочемо завершити процес за 15 хвилин, то дії критичного шляху повинні бути виконані не пізніше за намічений термін. А ось виконуючи дії, що не знаходяться на цьому шляху (дії 2 і 4"), ми маємо запас за часом, рівний різниці між LS і ES (або LF і EF).

Завдання 1. Розробіть план проекту телевізійної шоу-програми, яка передбачає зустрічі глядачів із політичними лідерами. При написанні плану використайте таку схему:

1. Планування цілей.

2. Ідентифікація основних робіт для управління проектами.

3. Визначення взаємозв’язків робіт, а також тривалість робіт по проекту, складання розкладу виконання проекту.

4. Призначення персоналу, відповідальності та відносин у команді проекту.

5. Планування та оцінка ресурсів необхідних для реалізації проекту.

6. Розробка бюджету проекту.

Завдання 2. На основі наведених даних (табл. 13):

1. Побудувати мережевий графік «вершини-роботи» з визначенням усіх параметрів: код роботи, ранній початок, пізній строк початку, ранній строк закінчення, резерви часу.

2. Визначити критичний шлях проекту та загальну тривалість проекту.

3. Побудувати графік Гантта з нанесенням усіх робіт.

Таблиця 13. Вихідні дані до завдання

Код роботи

Попередня робота

Тривалість роботи, доба

A

-

1

B

A

1

C

A

3

D

B, С

13

E

B, C

5

F

B, С

18

G

D, E, F

7

Соседние файлы в папке Fw_UPP