Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
instruktivno-metodichni_materiali_do_seminarskikh_zanyat_istoriya_ukrayini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
432.64 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 3.

Тема: Українські землі в роки Визвольної війни українського народу 1648-1657 pp. (2 год.).

Мета: розглянути передумови формування української держави; визначити причини та передумови, рушійні сили та характер подій середини XVII століття. З'ясувати роль особи в історії. Проаналізувати сутність договорів Б.Хмельницького з Річчю Посполитою та Московією, зокрема «Березневих статей»; виділити та розглянути наслідки Хмельниччини.

Обладнання: карта «Визвольна війна 1648 - 1654 pp. Повстання на Україні в XVII столітті»; портрети гетьмана Богдана Хмельницького та визнаних діячів Хмельниччини, ілюстративний матеріал.

Глосарій: генеральна старшина, гетьман, Гетьманщина, дипломатія, інкорпорація, національно-визвольна війна, нація, полк, революція, республіка, Березневі статті.

План

  1. Передумови, причини та характер війни.

  2. Формування української козацької держави. Зовнішня політика гетьманського уряду (Гетьманщини).

  3. Переяславська Рада. "Березневі статті" 1654 року.

  4. Наслідки Хмельниччини.

Методичні рекомендації

Середина XVII ст. - початок нового періоду в українській історії, що виявилося перш за все в створенні власної національної держави. Починаючи підготовку до семінарського заняття №3, слід з'ясувати два моменти: поняття та хронологічні межі Хмельниччини.

Дайте визначення термінів: повстання, війна, революція. Обґрунтуйте точку зору сучасних істориків на чолі зі В.Смолієм та В.Степанковим, що події середини XVII ст. слід називати національно-визвольною революцією. Розкриваючи передумови та причини національно-визвольної революції, назвіть та охарактеризуйте основні з них. Етапи національно-визвольної української революції:

  1. 02.1648-06.1648 р.

  2. 06.1652-08.1657 р.

  3. 09.1657-06.1663 р.

  4. 07.1663-06.1668 р.

  5. 07.1668-09.1676 р.

Дайте коротке обґрунтування та сутність цих етапів. Задля кращого узагальнення знань можна скласти таблицю «Найважливіші битви Національно-визвольної війни XVII ст.». Друге питання присвячене формуванню української держави. Знайдіть визначення терміну «держава» та сформулюйте її основні ознаки (внутрішній та зовнішній суверенітет, територія, податкова система, органи державної влади та ін.). Наступний розгляд повинен відбуватися у дусі доведення, що Б.Хмельницький дійсно створив державу у чіткому розумінні цього слова. Останнє питання семінару одне з найбільш дискусійних в українській історіографії. Перш за все розкрийте передумови, причини та суть союзу з Москвою. Завершуючи третє питання слід оцінити українсько-московський союз. Необхідно ознайомитися зі статтями М.Брайчевського, В.Ульяновського, М.Драгоманова та ін.

Подаємо основні біографічні дані державних та політичних діячів періоду та законодавчі акти та угоди котрі становитимуть підґрунтя для формування і розвитку козацької держави ( див. нижче).

Державні та політичні діячі періоду

Богданович-Зарудний Самійло (?-?) - український військовий і державний діяч, генеральний суддя, дипломат. Виконував важливі дипломатичні доручення Б.Хмельницького. Очолював українське посольство до Москви у березні 1654 року. Разом з П. Тетерею брав участь у розробленні Березневих статей - умов міждержавної угоди між: Україною і Московським царством. У вересні 1658 року брав участь в обговоренні і укладанні Гадяцької угоди між Україною і Польщею. У 1660 році підтримав Ю.Хмельницького, був одним з укладачів Слободищенського трактату 1660 року з Річчю Посполитою.

Богун Іван Теодорович (?-1664) - видатний український військовий діяч, полководець. Брав участь в усіх битвах Визвольної війни. Особливо відзначився в битві під Берестечком. Змінив Б. Хмельницького і в якості наказного гетьмана організував оборону козацького табору, вивів українську армію з оточення. Непохитно стояв на позиціях української державності, був противником як пропольської, так і промосковської орієнтації українських гетьманів.

Вишневецький Ярема (I612-1651) - один з найбільших магнатів, князь, з 1646 року - руський воєвода. Походив з українського князівського роду, католик. Володів величезними масткими в Лівобережній Україні, Поліссі та Волині (резиденція - місто Лубни). Тримав надвірні наймані війська. Очолював магнатську опозицію, яка виступала за збереження своїх привілеїв і політичної влади в країні, проти посилення королівської влади в Речі Посполитій. В роки Визвольної війни розправлявся з надзвичайною жорстокістю з українським населенням.

Нечай Данило (?-1651) - визначний військовий політичний діяч періоду Визвольної війни, один з найближчих соратників Б. Хмельницького. Виступав проти укладення Зборівської угоди, продовжував боротьбу проти польських загарбників.

Хмельницький Богдан (Зиновій) Михайлович (1595-1657) - визначний український політичний і державний діяч, полководець, гетьман України. Очолив Національно-визвольну війну українського народу проти польської влади. Організатор і перший гетьман Української козацької держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]