Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструктивно.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
55.3 Кб
Скачать

Тема 12. Культурна політика і соціально-культурна діяльність

Основи культурної політики в країнах зарубіжжя. Поняття культурної політики. Основні риси та пріоритетні принципи культурної політики зарубіжних країн. Традиції та культура. Рівні управління культурою. Головні складові культурної політики. Культурна спадщина. Музеї, бібліотеки та архіви. Образотворче мистецтво, література, театральне мистецтво. Індустрія дозвілля. Засоби масової інформації.

Проблеми та перспективи культурної політики в сучасному світі. Основні типи та зразки культурної політики, їх загальна характеристика. Аналіз культурної політики в західноєвропейських країнах та США. Специфіка культурної політики країн Східної та Південної Азії. Проблеми розвитку культури в країнах Східної Європи.

Фінансування соціально-культурної сфери. Державне фінансування соціально-культурної сфери зарубіжних країн. Програмно-цільовий підхід. Взаємовідносини між різнорівневими бюджетними ланками. Дотації та інвестиції. Позабюджетні джерела фінансування. Розвиток благодійництва, спонсорства та меценатства. Система пільг. Основні напрямки благодійницької діяльності. Робота фондів, фундацій, місій, спрямованих на підтримку соціально- культурної діяльності. Вимоги до соціально-культурних проектів та програм.

Тема 13. Соціально-культурні програми

Сутність соціально-культурних програм для різних соціальних угруповань. Технологія соціально-культурних програм. Вивчення реального та потенційного попиту на соціально-культурні послуги. Потреби цільової аудиторії та завдання соціально-культурного закладу. Основні принципи соціально-культурних програм. Добровільність. Постійність та систематичність. Інтеграція теорії та практики. Залучення до суспільно-корисної та особистісно-значущої діяльності. Диференційований підхід. Стимулювання ініціатив та мотивів саморегуляції.

Підліткові та молодіжні соціально-культурні програми. Пріоритетні принципи діяльності підліткових та молодіжних об'єднань. Соціально-культурні програми культурно- дозвіллєвого, рекреаційного, профорієнтаційного, спортивно- оздоровчого напрямів. Завдання та функції Служби молоді (Великобританія). Соціально-культурні організації при навчальних закладах ("Батьківські клуби", "Преса у школі", "Молодий лідер", "Шкільна асоціація крикету", "Шкільна парусна асоціація"). Дозвіллєві та розважальні програми (клубні проекти, паркові заходи, робота розважальних комплексів). Специфіка роботи з "важкими" підлітками. Створення Ейнслейської Дійової Групи Підлітків (Великобританія). Методи залучення "важких" підлітків до соціально-культурної творчості.

Тема 14. Методичні основи соціально-культурної діяльності

Масові форми соціально-культурної діяльності, їх загальна характеристика. Класифікація масових форм соціально-культурної діяльності: раціонально-пізнавальні, емоційно-видовищні, пізнавально-поведінкові, комплексні. Монологічні, діалогічні та полілогічні форми соціально- культурної діяльності, їх характерні особливості. Виражальні засоби масового заходу. Вибір форм в залежності від. цілей, змісту, складу аудиторії. Методика підготовки та проведення масового заходу: визначення теми та ідеї, залучення до підготовки необхідних людей, створення ініціативної групи, складання та здійснення плану підготовки та проведення масового заходу, розподіл обов'язків.

Тематичні вечори, методика їх підготовки та проведення. Тематичний вечір як специфічна комплексна форма соціально-культурної діяльності. Загальна характеристика тематичних вечорів, види і типи їх. Основні жанри тематичних вечорів: вечір-розповідь, вечір-репортаж, вечір- мітинг, вечір-портрет, вечір-інтерв’ю. Композиція тематичного вечора. Сюжетні та несюжетні елементи. Композиційна структура вечора: пролог, зав'язка, розвиток дії (перипетії), кульмінація, епілог. Виражальні засоби тематичних вечорів та особливості їх використання.

Ігрові програми, методика їх підготовки та проведення. Гра як соціально-культурне явище. Принципи класифікації ігор. Загальна методика підготовки та проведення ігрових програм. Ігри з естради. Сюжетні ігрові програми.