Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
4.31 Mб
Скачать

4 Липня 1926року народження

Селище міського типу Магдалинівка

З історії виходимо, як з пущі.

Чи виведе нас стежка до зорі?

Які-то нам, які часи грядущі

Відлічать невловимі дзиґарі?

Н. Нікуліна

МАГДАЛИНІВКА – селище міського типу , розташоване на р. Чаплинка, за 50 км. на Пн.Зх. від м. Дніпропетровська.

Площа населеного пункту – 1046 га.;

Дворів –2131

Населення станом на 01.01.08 – 7575 осіб

Магдалинівський район заснований у 1925 році, до нього входять одна селищна рада та 21 сільська ради, які об’єднують 59 населених пунктів з населенням понад 36 тис. чоловік.

Магдалинівський район розташований на півночі Дніпропе6тровської області. На сході він межує з Новомосковським, на півдні –з Дніпропетровським, на заході – з Царичанським та Петриківським районами Дніпропетровської області. На півночі по річці Оріль – з Полтавською областю, а на північному сході – з Харківщиною. До кордону з Російською Федерацією в напрямку м. Бєлгорода – 300 км.

У північній частині району протікає притока Дніпра – Оріль – одна з найчистіших річок Європи. Менш повноводні артерії – Кільчень, Чаплина, Заплавка. Із заходу на схід район пересікає канал «Дніпро-Донбас».

Тяжкі роки переживала Магдалинівка до 1943р., коли частини 46-ї та 57-ї вигнали окупантів з Магдалинівки, і з того часу почалося, а з нею відбудова та відродження нинішнього селища.

За свою історію Магдалинівка має цілий ряд видатних земляків.

Серед них генерал-майор Кузнєцов, генерал-полковник О.М. Пшінько (нині ректор Дніпропетровського університету залізничного транспорту ).

Уродженка селища Ольга Мовчан стала заслуженою артисткою України (нині солістка Національного оперного театру в м. Києві), Валентина Іванівна Коваленко народна артистка України, солістка дніпропетровського оперного театру.

Горду славу Магдалинівщини примножують журналісти, письменники, поети. Серед них –– Юрій Іванович Кібець –член національної спілки письменників України.

Нинішнє селище Магдалинівка –– це сучасне європейське поселення, яке має більше 50 2– і 3– поверхових багатоквартирних будинків та близько 2200 індивідуальних будинків.

У селищі – 55 вулиць та провулків. По головній вулиці Радянській розміщені два церковних приходи православної церкви –церква святого Миколая та храм Марії Магдалини.

Магдалинівську ЗОШ відвідують 783 дітей. У Магдалинівській спеціальній школі-інтернат для дітей з вадами розумового та фізичного розвитку виховується 156дітей.

З1991р. функціонує професійно-технічне училище №88.

Мешканців селища обслуговують 44 магазини, 11 аптек, 2пекарні, 5 перукарень, одним з кращих підприємств в області є КП «Магдалинівський маслозавод». Для зручностей населення функціонують 4 приватні автозаправні станції, тир відділення комерційних банків, Будинок культури, Будинок дитячої творчості, районна бібліотека музей.

З 2007р. має свій герб та малий прапор малинового кольору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]