Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЯ ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
15.1 Mб
Скачать

Які бувають гори

Ти вже знаєш, що всю поверхню Землі вкриває твердий шар — земна кора. Вона складається з величезних кам'яних брил. Деякі з цих брил час від часу рухаються під тиском внутрішнього розпеченого шару. Тоді люди відчувають коливання земної кори — землетрус. Колись у давнину, багато мільйонів років тому, ці коливання були дуже сильними. Велетенські брили зіштовхувалися з величезною силою, наповзали одна на одну. Таким чином утворювалися гори.

Залежно від висоти гори поділяються на низькі, середні та високі.

Низькі гори — це гори заввишки від п'ятисот до восьмисот метрів. Висота середніх гір — від восьмисот до двох тисяч метрів. Високі гори мають висоту понад дві тисячі метрів.

Вулкани

Гірські породи під земною корою розпечені так сильно, що вони перебувають у рідкому стані. Ця розпечена маса сильно тисне на брили, з яких складається земна кора. Іноді від поштовхів у корі утворюються тріщини. Тоді гаряче каміння й розпечена маса з нижніх шарів Землі вириваються на поверхню. Таку масу називають лавою, а гору, з якої вивергається лава, називають вулканом.

У давнину вулкани завдавали людям величезної шкоди. Поля, пасовиська, села і навіть цілі міста зникали під потоками розпеченої лави. Захоплені зненацька люди не завжди могли врятуватися.

Зараз учені за допомогою спеціальних приладів — сейсмографів — навчилися передбачати землетруси й виверження вулканів. Завдяки цим попередженням люди встигають врятуватися самі й врятувати своє майно.

Вулканічна лава удобрює землю. І згодом на місцях, що були залиті лавою, можна збирати гарні врожаї.

ВОДА

Як тобі вже відомо, більшу частину поверхні Землі вкриває вода. Вода — це річки й озера, моря й океани. Вода є в землі й у повітрі. Льодовики в горах і хмари в небі — це теж вода. Вода входить до складу всього живого на Землі. Людина складається з води більш ніж наполовину, а огірок — майже повністю. Без води життя на Землі неможливе.

Зазвичай ми бачимо воду у вигляді рідини. Вчені в такому разі кажуть, що вода перебуває в рідкому стані. Але вода також буває і у твердому стані — сніг чи лід. А ще вода може перебувати у газоподібному стані — це пара. Якщо нагрівати грудочку льоду, вода спочатку розтане і стане рідиною. Якщо нагрівати рідину далі, вона буде випаровуватися — перетворюватися на пару. І навпаки, якщо водяну пару охолоджувати, пара стане рідиною, а потім, замерзнувши, перетвориться на твердий лід.

ВОДА – РОЗЧИННИК

Деякі речовини можуть розчинятися у воді. Це, наприклад, цукор, сіль, йод, сік, оцет тощо. Такі речовини називають розчинними у воді.

Інші речовини не розчиняються у воді. Це, наприклад, пісок, залізо, гума, олія, бензин тощо.

Такі речовини називають нерозчинними у воді.

КРУГООБІГ ВОДИ

Вода у природі постійно рухається, хоча ми цього не помічаємо. Пригадай, як сонячної днини висихають калюжі, що лишилися після дощу. Вода з них випаровується — тобто переходить у пару під дією сонячного тепла.

Так само сонячні промені нагрівають воду в річках, озерах і морях. Вода перетворюється на пару. Ця нагріта пара піднімається високо вгору. Там набагато холодніше, ніж біля поверхні землі. Угорі пара охолоджується і знов перетворюється на краплинки води, а взимку — на сніг. Потім краплинки або сніжинки падають униз. Ми говоримо, що йде дощ чи сніг.

Далі вода просочується крізь ґрунт і знов потрапляє до озера або річки. Там вона знов випаровується під дією сонячного тепла та у вигляді пари піднімається вгору. Цей безперервний процес має назву кругообіг води.