Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЯ ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
15.1 Mб
Скачать

Рослини - зелене диво землі

Рослини не можуть пересуватися в пошуках їжі. Але це їм і не потрібно. Вони отримують необхідні їм поживні речовини з ґрунту. Рослинам також необхідна вода, повітря і сонячне світло. Саме за допомогою сонячного світла рослини виробляють солодку речовину — глюкозу, що править їм за їжу.

Коли люди чи тварини дихають, вони споживають кисень, розчинений у повітрі. А от рослини, навпаки, споживають шкідливий для нас вуглекислий газ і виробляють кисень. Рослини допомагають дихати людям і тваринам! Без рослин на планеті стане замало кисню. Тож наш обов'язок — берегти наших зелених друзів.

Серед рослин, які ти можеш бачити найчастіше, розрізняють трав’янисті рослини, кущі й дерева. Дерева мають твердий та міцний стовбур. У куща кілька твердих стебел, які значно тонші за стовбур дерева. Трав'янисті рослини мають більш м'яке соковите стебло.

Частини рослин

Усі рослини на землі починають розвиватися з насіння. Потрапивши у вологий ґрунт, насінина випускає паросток і корінець. Паросток завжди тягнеться до сонця, а коріння — у глиб землі. Звідти коріння всмоктує воду і розчинені в ній корисні речовини.

Подивись навколо. Ти можеш побачити рослини різної форми і розміру. Одні рослини можуть жити понад тисячу років, а інші — лише кілька днів. Але всі рослини мають однакові частини: коріння, стебло, листя, квітки, насіння.

РОСЛИНИ - ЇЖА ДЛЯ ВСІХ

Ти вже знаєш, що рослини виробляють кисень, необхідний нам для дихання. Окрім того, з рослин виготовляють ліки й тканини, з яких потім шиють - одяг. Рослини прикрашають наші садочки, будинки й квартири.

А ще рослини дають їжу всім тваринам, навіть хижакам. Наприклад, лев полює на антилопу, яка живиться травою, а вовк полює на зайця, який харчується рослинами.

Послідовності трава — антилопа — лев (або морквина — заєць - вовк) називають ланцюгами живлення.

Види тварин

Як і рослини, тварини народжуються, дихають, живляться, ростуть, розмножуються і вмирають. Але, на відміну від рослин, тварини можуть переміщуватися, щоб знайти їжу, притулок або врятуватися від ворогів.

На малюнках нижче зображено представників основних груп тварин. Усі вони мають свої особливості.

комахи. Найчисленніша група тварин. Тіло комах вкриває панцир з хітину. Всі комахи мають по шість ніг. Павукоподібні, у яких вісім ніг, до комах не належать.

риби. Мешканці річок, озер, морів і океанів. Тіло риб укрите лускою. Дихають вони киснем, розчиненим у воді, за допомогою зябер.

земноводні. Вкриті вологою шкірою. Якщо їхня шкіра пересохне, тварина загине. Земноводні можуть довго . лишатися під водою, але дихають вони киснем повітря.

плазуни. Таку назву плазуни дістали за те, що, пересуваючись, вони плазують - тягнуть своє тіло по землі. Тіло вкриває луска. Дихають вони киснем повітря.

птахи. Майже всі птахи вміють літати. Тіло птахів укрите пір'ям. Дихають вони киснем повітря.

звірі. Тіло звірів укрите шерстю. Дихають звірі киснем повітря. Всі звірі вигодовують дитинчат молоком.

ГЛОБУС

Ти вже знаєш,що наша планета Земля має форму кулі. _ Для того, щоб всі люди могли краще зрозуміти, який вигляд _ має поверхня Землі, вчені винайшли глобус.

Глобус також має форму кулі. Він набагато менший від г Землі, однак на ньому також є океани, моря, гори, ліси й п пустелі. Тільки вони, звичайно, не справжні, а намальовані. На глобусі теж позначені екватор і полюси — Північний та Південний. Згадай, що ти про них знаєш?

ЗОБРАЖЕННЯ ЗЕМЛІ НА КАРТІ

Глобус не дуже зручно носити з собою. Саме тому вчені і винайшли карту. Карта - це зображена на папері поверхня Землі або її частина.

На малюнку нижче показано, як саме вчені | переносять зображення з круглого глобуса на плоску | карту. Ти можеш взяти апельсин і спробувати розправити його шкірку на столі. Ти побачиш, що шкірка буде рватися й лишатимуться проміжки. Щоб таких проміжків не було на карті, вчені трохи змінюють форму океанів і суші.

СТОРОНИ СВІТУ

Рано-вранці подивись, де сходить сонце. Запам'ятай: ця сторона світу називається схід. Увечері подивись, де сонце сідає. Ця сторона світу називається захід. Якщо ти станеш так, щоб захід був ліворуч, а схід — праворуч, то прямо перед тобою буде північ, а за спиною — південь. Північ, південь, схід та захід - це чотири сторони світу.

Сторони світу завжди можна визначити за допомогою компаса. Його стрілка показує синім кінцем на північ, а червоним — на південь. Але якщо під рукою нема компаса, то сторони світу можна визначити за певними прикметами. Мандрівники використовують їх, щоб не заблукати.