Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
43
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Кафедра теорії та методики технологічної освіти

 

Інструктивно-методичні матеріали

до практичної роботи №7

Ліплення виробів з різних конструкційних матеріалів

з дисципліни: «Народні промисли України»

для студентів ІІ курсу

Напрям підготовки 6.010103 Технологічна освіта

(код та назва напряму (спеціальності) підготовки

Розроблені: д.п.н., професором кафедри теорії та методики технологічної

освіти Титаренко В.П.

Мета і завдання роботи: сформувати у студентів знання про особливості технік та способів виготовлення виробів із різних конструкційних матеріалів (зокрема: ліплення з полімерної глини та солоного тіста), формувати уміння, навички виготовлення виробів з конструкційних матеріалів.

Матеріали, інструменти та пристрої: полімерна глина; цанговий ніж з набором змінних лез; шило; макетний ніж для різання картону; прес мармуровий або металевий для виготовлення дрібних деталей; металевий або мармуровий валик; пінцет; дерев'яні штифти і дерев'яні зубочистки; клей "Момент"; лінійка з отворами; дерев'яна дошка товщиною приблизно 2, 5 см; борошно; сіль; вода.

Завдання на самостійне опрацювання: студенти повинні вивчити теоретичний матеріал із підручника, конспекту лекцій та методичних вказівок до виконання практичної роботи, а також відповісти на поставлені запитання, які розміщені в кінці методичної розробки.

Теоретичні відомості Ліплення з полімерної глини

Стрімке століття буквально "змушує" людей шукати способи, що допомагають відволіктися від різних проблем. Ліплення з полімерної глини є таким ефективним способом. Це заняття стало не тільки відмінним видом відпочинку, але й проявом творчих здібностей.

Глина - самий благородний матеріал. Цей дар природи ось уже кілька тисячоліть служить людям. У давні часи людина помітила, що з глиною нескладно працювати, а видобувається матеріал ще простіше. Найдешевший будівельний матеріал використовується повсюдно. З глини створюється майже все: від домашнього начиння до великих будівель.

Зараз вже для ліплення використовується полімерна глина. Професіонали радять починати заняття з ліплення саме з полімерної глини. Тому-що на відміну від звичайної глини працювати з полімерним матеріалом набагато легше. Зазвичай любителі починають ліпити маленькі речі з безліччю дрібних деталей. Такі деталі виходять більш точніше з полімерної глини. Це не вдається зробити початківцям із звичайного матеріалу. Крім того, полімерна глина набагато легше піддається обробці. Вироби з полімерної глини швидко сушаться. Їх можна сушити навіть у домашніх умовах. Під час сушіння не потрібно дотримуватися спеціальну технологію, і після сушіння на речі не з'являються тріщини або бульбашки.

Полімерна глина – популярний матеріал для рукоділля. Ліплення з полімерної глини використовується для виготовлення прикрас і невеликих скульптур. Як же правильно працювати з полімерної глиною?

Полімерну глину можна зустріти під різними назвами – пластика, термопластика, термопластилін. Іноді як прозивним назв для полімерної глини використовуються назви виробників – фимо, цернит, сонет і т.д. Цей синтетичний матеріал дуже схожий на звичайний пластилін, але твердне при запіканні або просто на повітрі. Відповідно полімерна глина ділиться на запікаємо і самозатвердіваючою.

Ліплення з полімерної глини – нескладне хобі, доступне практично кожному. Купити полімерну глину можна в художніх або рукодільних магазинах. Іноді вона зустрічається в магазинах канцтоварів, дитячих магазинах або гіпермаркетах. Також для покриття готового виробу вам знадобиться лак. Акриловий лак може погано сохнути, тому краще зупиніть свій вибір на поліуретановому паркетному лаку.

Для ліплення з полімерної глини вам можуть знадобитися спеціальні інструменти. Не зайвими будуть цанговий ніж з набором лез, шило, макетний ніж, валик (але тільки не дерев'яний – він буде прилипати до глини), пінцет для дрібних деталей, різні шаблони для виготовлення деталей. Хоча при ліпленні з полімерної глини можна використовувати будь-які підручні засоби, які тільки прийдуть вам в голову.

Соседние файлы в папке лаб_1семестр