Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
олефир / Тема 5...doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Тест «швидкого тестування модальності»

Необхідною умовою для можливості використання методики є вміння дитини рахувати до 20 (15).

Тест включає такі завдання:

а) дитині пропонується: ,,Дорахуй, скільки кружків на цій каргочці". При цьому вона не повинна лічити їх пальцем (тільки візуально). Допущенна помилка свідчить про недостатність інтегрованості зорового аналізатора;

б) дитині пропонується закрити очі. Інструкція: „Я буду стукати по столу. Скажи, скільки раз я ударила". Педагог робить 10 ударів з нерівномірними інтервалами. Наявність помилки у відповіді дитини свідчить про недостатність слухового аналізатора:

в) педагог дає дитині олівець з гумкою на тупому юнці. їй пропонується закрити очі і 10 разів постукати гумкою по руці педагога. При наявності помилки робиться висновок про слабкість кінестетичного аналізатора;

г) інструкція: „Я постукаю легенью тебе по спині. Скажи, скільки разів я постукала". Педагог робить 15 ударів з нерівномірними інтервалами. Помилка у лічбі свідчить про недостатність тактильних відчуттів дитини;

д) інструкція: ,,Долічи напрямки, які вказюють ці стрілки, якщо стрілка вказує вправо, скажи „право", якщо вліво - .,ліво", вниз - „вниз", вгору „вгору" . Пояснюючи це, педагог використовує інші (не тестові) стрілки. Якщо дитина не володіє поняттями „вліво - вправо", то можна замінити їх словом „вбік". Тест оцінює зорово-моторні, мовленнєві та просторові здібності.

є) інсткція: ,,Я прошу, щоб ти знову показувала напрям стрілок, але тепер зроби це мовчки. Показуй рукою напрям, який вказує стрілка". Перед виконанням педагог демонструє дитині приклад. Тест оцінює просторову орієнтацію;

е) інструкція: „Знову виконай це ж завдання, але тепер зроби це в такт моєму постукуванню". Педагог відстукує ритм 1 удар за секунду. Тест оцінює здібності до інтеграції слухового та моторного аналізаторів.

Всі перераховані тести, як правило визначають слабку модальність (тобто недостатньо сформований той чи інший аналізатор).

Наведений нижче тест, що включає дві модальності (зоровий та кінестетичний аналізатори), визначає провідну модальність.

ж) інструкція: „Візьми аркуш паперу й олівець. Коли я скажу ,,Починай", поклади аркуш собі на лоб і спробуй написати слово КІТ". Якщо слово виявляється написаним задом наперед, то це означає, шо кінестетичний (руховий) аналізатор домінує над зоровим. Якщо слово написане зліва направо, то зоровий аналізатор є провідним.

Одержані дані педагог використовує при виборі метода корекції. Наприклад, якщо у дитини страждає зорове сприймання, то доцільно стимулювати у процесі письма опору на промовлення, що дозволяє компенсувати неповноцінність слухових фонематичних образів за рахунок збереженності кінестетичної диференціації, однак якщо у механізмах письма і чигання бере участь патологічна опора на промовлення, то акцент потрібно переносити на слуховий аналіз.

Специфіка використання методики навчання ГЛОБАЛЬНОМУ читанню

І етап - цілісне читання слів

За методикою дітям, починаючи з 5-ти (і менше) років, кожного дня пред'являють набори з п'яти слів у кожному. У перші п'ять днів набори слів пред'являються таким чином: 1-й день - один набір, 2-й - два набори (один старий і один новий), 3-й - три набори слів (два старих і один новий) і далі таким же чином. Отже, шляхом поступового щоденного витискання із пред'явлених наборів по одному (найкраще засвоєному) слову вводиться один новий набір з п'яти слів. Зазначимо, що для забезпечення ефективного засвоєння глобального способу читання на перших заняттях пред'являються набори слів, дібраних не тільки з урахуванням їх тематики, а й з огляду на складність складо-буквеної структури. Тобто, добираючи у відповідні набори групи слів (іменників, дієслів, прикметників), необхідно спочатку використовувати ті, які мають просту, а згодом складну складо-буквену структуру. Наприклад:

1-й набір: ніс, рот, піп, лоб, зуб;

2-й набір: око, рука, губи, щока, нога;

3-й набір: язик, шия, лігоіь, спина, ребро;

4-й набір: живіт, палець, ніготь, ніздря, стегно;

5-й набір: коліно, волосся, голова, ключиця, підборіддя

Методика навчання читанню дітей глобальним способом має найбільший ефект за умови, кали педагог чітко дотримується процедури пред'явлення інсценізацій, яка зводиться до наступної: "Діти, на щій картці написано слово "Ніс". Педагог показує картку, на якій сторона із записом слова повернута до нього, і розвертає картку із записом слова до дітей. Указкою обводить навколо записаного слова уявне коло, кілька разів злитно його прочитує: "ніс, ніс, ніс" Потім за аналогічною методикою інструктує дітей щодо інших слів із запропонованого набору. Після цього виставляє всі п'ять карток на набірному полотні і пропонує відшукати картку, на якій записано слово НІС (рот, лоб тощо); а після цього - прочитати слова цього набору. Далі педагог переходить до навчання читання слів із наступних наборів.

Для дітей, які повільніше засвоюють матеріал нові слова що додаються до предявлених наборів уводяться поступово: набори кожного дня поновлюються одним словом за рахунок виключення старого слова. У цьому випадку доцільно на зворотній стороні картки зазначити дату першої демонстрації слова для того, щоб чітко визначиш день його заміни.

Соседние файлы в папке олефир