Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
олефир / Тема 5...doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
172.54 Кб
Скачать

П етап - цілісне читання словосполучень і речень;

На наступному етапі дітей вчать глобальному способу читання словосполучень З цією метою уточнюється їх словниковий запас і визначаються можливості комбінування словосполучень з тих слів, читання яких добре засвоєне. Найкращими групами слів вважаються слова-назви кольорів та слова-антоніми. Спочатку відпрацьовуються навички читання окремих прикметників, а згодом - у сполученні з відповідними іменниками. Особливість цього етапу роботи полягає в обов'язковому використанні спеціально дібраних наочних матеріалів (предметних малюнків, кольорових смужок та ін.).

Наведемо приклад навчання дітей читанню слів, що означають назву кольорів. На зворотному боці карток відповідного кольору пишуть слова з урахуванням їх складової

білий

червоний

фіолетовий

синій

блакитний

коричневий

чорний

зелений

оранжевий

сірий

вишневий

малиновий

жовтий

рожевий

та ін.

Діти вчаться читати ці слова, після чого, упевнившись, що вони засвоїли читання назв основних кольорів, педагог пропонує з набору слів, які означають назву фруктів та овочів, прочитати і вибрати слова, які можуть правильно поєднуватись зі словами-назвами кольорів. У випадку утруднень педагог виставляє на набірному полотні відповідні словосполучення і пропонує дітям прочитати їх

жовтий

банан

зелений огірок

червоний помідор

фіолетовий виноград

оранжевий

апельсин

коричнева

картопля

Такий самий варіант поступово використовується і предметами та їх якостіми:

порожня чашка

повна чашка

довге волосся

коротке волосся

сумна пісня

весела пісня

чисті руки

брудні руки

йду вниз

йду вгору

Наприкінці цього етапу педагог може за методиками, широко представленими у загальній і спеціальній літературі, розпочати роботу з формування у дітей навички напівілобального способу чигання. Діти, які навчилися добре чигати слова глобально, охоче вчаться визначати складовий, а далі і звуко-буквений склад запропонованих слів і словосполучень. Цей факт свідчшь про те, застосування цілісного способу читання для даної категорії дітей є ефективним, оскільки в цьому випадку значно зменшується опора на слухо-мовленнєвий аналізатор і зростає опора на їх розвинуті зорово-просторові функції та симультанне зорове запам'ятовування рядів букв, слів, речень.

Робота, спрямована на формування у дітей глобального способу читання простих і поширених речень та невеликих за обсягом саморобних книжок, характеризується поступовим зменшенням шрифту букв і переходом на чорний колір, що створює найбільшу контрастність і забезпечує достатню розбірливість при читанні запропонованого матеріалу. Кожний набір речень також складається з п'яти відповідних мовленнєвих одиниць, записаних на картках. Він демонструється дітям упродовж п"яти днів (тричі на день), оновлюючись шляхом щоденного вилучення з нього одного і додавання іншого речення. При виготовленні таких наборів слід врахувати, що на аркуші паперу має бути записане лише одне речення. За умови, що діти добре опанували глобальне читання словосполучень, перехід до читання простих речень виявиться плавним і без істотних труднощів. Зазвичай склад простих непоширених речень визначає іменник і дієслово в однині, третій особі, теперішньому часі (Пес п'є. Микола читає), а поширених - прислівник і другий іменник (Пес жадібно п 'є воду. Микола уважно чшпас книгу). Опрацьовані на попередніх етапах роботи іменники та дієслова одразу вводяться у словосполучення і речення простої та складнішої структури.

Соседние файлы в папке олефир