Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
олефир / тема 10-11.doc
Скачиваний:
189
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

6. Симптоматика дислексії

Симптоматика дислексії визначається по-різному в залеж­ності від розуміння механізмів цих порушень. Немовленнєві порушення (порушення зорово-просторових уявлень, сукцесив­них функцій та ін.), які майже завжди супроводжують дислек-сію, не є симптомами дислексії, а являють собою її патогене­тичні механізми.

Дислексія проявляється в уповільненні процесу оволодін­ня читанням, а також в уповільненні темпу, швидкості читан­ня за рахунок великої кількості регресій, підвищеної довготи фіксацій. Найбільш типовим проявом дислексії є стійкі та спе­цифічні помилки читання. При дислексії спостерігаються такі типи помилок:

  1. Заміни та змішування звуків при читанні, частіше фоне­тично близьких звуків, а також заміни схожих за накреслен­ням букв (механізми даних помилок розглядалися в розділі «Типи патологічних помилок та їх механізми» - фонетичні по­милки на заміни букв, графічні та оптико-просторові помилки на заміни букв).

  2. Побуквене читання - порушення злиття звуків у склади та слова. При по буквеному читанні букви називаються по черзі, «бухштабіруються» (р,а,м,а).

  3. Спотворення звуко-складової структури слова, яке про­являється в різноманітних помилках: а) пропусках приголос­них під час їх збігу, пропусках приголосних та голосних при відсутності збігу, додаванні звуків, пропусках та перестанов­ках складів (механізми цих помилок розглядалися в розділі «Типи патологічних помилок та їх механізми» - фонетичні по­милки на пропуски та перестановки букв).

4. Порушення розуміння прочитаного, які проявляються на рівні слова, речення, тексту, коли в процесі читання не спо­стерігається порушення технічної сторони.

5. Аграматизми при читанні. Ця група помилок проявляєть­ся на аналітико-синтетичному та синтетичному етапах оволо­діння навичкою читання. Відмічаються порушення відмінко­вих закінчень під час узгодження слів у реченні (види цих по­милок розглядалися в розділі «Типи патологічних помилок та їх механізми» - лексико-граматичні помилки).

Симптоматика та протікання дислексії залежить від її виду, ступеня вираженості, а також від етапу оволодіння читанням.

На аналітичному етапі оволодіння читанням (оволодіння звуко-буквеними позначеннями та поскладове читання) пору­шення частіше проявляються у замінах звуків, порушеннях злиття звуків у склади (побуквеному читанні), спотворенні зву-ко-складової структури слова, порушенні розуміння прочита­ного.

На етапі переходу до синтетичних етапів читання симпто­матика дислексії проявляється у спотвореннях структури, замі­нах слів, аграматизмах, порушеннях розуміння прочитаного речення, тексту.

При синтетичному читанні спостерігаються також заміни слів, аграматизми, порушення розуміння прочитаного тексту.

Динаміка дислексії має регресуючий характер з поступо­вим зменшенням видів та кількості помилок при читанні, сту­пеню її вираженості.

Порушення читання можуть негативно впливати на фор­мування особистості дитини, призвести до негативних змін у її характері, зокрема до невпевненості у собі, робкості або, на­впаки, агресивності, озлобленості, схильності до негативних реакцій.

Соседние файлы в папке олефир