Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Politologia Фінал.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
270.34 Кб
Скачать

Тема 8. Держава як основний інститут політичної системи

Держава як інститут політичної системи і як політична організація.

Поняття держави, її ознаки і типи. Основні концепції держави. Типи держав. Функції держави. Форми держав. Форми правління: монархія, республіка. Державні інститути та органи.

Форми державного устрою: унітарні держави, федерації, конфедерації.

Апарат державного управління. Державна бюрократія і суспільна демократія. Правова держава. Концепції правової держави. Принципи ліберальної і соціальної правової держави. Правова держава як рух суспільства до політичної свободи. Національна держава.

Проблеми деетатизації суспільного життя.

Співвідношення держави і громадянського суспільства. Основні концепції громадянського суспільства.

Умові формування громадянського суспільства.

Тема 9. Політичні партії, партійні системи та громадсько-політичні організації

Політична партія: визначення, типи, роль у механізмі здійснення влади.

Виникнення політичних партій. М. Дюверже та С. Коен про головні детермінанти утворення політичних партій. М. Вебер про три етапи ґенези політичних партій: аристократичні угруповання, клуби та масові партії.

Типологія сучасних партій: кадровій й масові; демократичні; авторитарні й тоталітарні; ліві й праві; центристські; правлячі й опозиційні; легальні та нелегальні.

Функції політичних партій в суспільстві. Поняття партійної системи. Партійні системи з опозицією і без опозиції. Типологія партійних систем: однопартійна, біпартійна, багатопартійна.

Проблеми розвитку багатопартійної системи в Україні.

Об’єктивні та суб'єктивні причини виникнення громадсько-політичних організацій і рухів. Поняття "громадсько-політичні організації" і "громадські рухи". Види і форми громадсько-політичних організацій і рухів: традиційні, релігійні, кооперативні, професійні, молодіжні, жіночі, пацифістські. Визначення та основні характерні риси суспільних рухів.

Змістовий модуль іі. Політичні інститути, політичні процеси і функціонування влади

Тема 10. Політичні процеси

Визначення політичного процесу. Суть і структура політичного процесу. Парцелярні та глобальні процеси. Еволюційні та революційні процеси. Міжнародний політичний процес. Функціональний зміст політичного процесу, його основні стадії. Революція та реформа. Пряма дія в політиці. Суб'єкти політичного процесу. Політична діяльність та політичне рішення.

Політична поведінка. Основні форми політичної поведінки. Підсвідомі основи поведінки: нарцисизм, сексуальне ствердження, відчуття вини. Класифікація основних учасників політичної поведінки. "Політична імобільність". Специфіка масової поведінки в політиці. Основні ознаки маси. Характерні риси поведінки маси: публіка і натовп. Динаміка психології натовпу. Регуляція політичної поведінки. Факторі, що обумовлюють регуляцію.

Організація політичної діяльності. Об’єктивна детермінація політики. Політична ситуація. Раціональне та ірраціональне у політиці. Співвідношення завдань і засобів в політичній діяльності. Політичній екстремізм. Насильство як елемент політичного життя. Умови обмеження масштабів насильства в політиці. Зміст політичної діяльності. Політична пасивність та активність. Основні риси політичної діяльності. Політична дія (акція). Політична доля.

Стратегія і тактика в політичній діяльності. Представництво в системі політичної діяльності. Партійна форма політичної діяльності.

Політичне рішення: його суть і специфіка. Вивчення електоральної поведінки як способу з'ясування політичної ситуації. Можливості прогнозу, обґрунтування програм, цілей, тактики, поведінки. Підготовка і прийняття рішень. Проблема оптимізації політичного рішення. Розробка і пропаганда альтернативних рішень. Реалізація рішень. Цілі й засоби реалізації політичного рішення.

Концептуальні підходи до розуміння моделей прийняття політичного рішення. Основні категорії дицензійного методу прийняття рішень, реалізація рішень (імплементація).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]