Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Politologia Фінал.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
270.34 Кб
Скачать

Тема 11. Політичні конфлікти

Поняття конфлікту як соціального явища і постійного супутника суспільного поступу. Західна конфліктологія: історичні та теоретичні аспекти (Р. Зіммель, Л. Козер, Р. Дарендорф, К. Боулдінг та ін.). Співвідношення соціального і політичного конфліктів. Політичний конфлікт як форма взаємовідносин між персонами, партіями, політичними та соціальними групами, державами з приводу влади. Політичні інтереси і суперечності як об'єктивні та суб'єктивні передумови виникнення конфліктів.

Форми, моделі, типи і функції політичного конфлікту, механізми його динаміки. Джерела і чинники конфлікту. Суб’єкти конфлікту, їх характеристики. Політична криза. Специфіка прояву та розв'язання конфліктів у тоталітарній і демократичній системах. Політичні конфлікти і кризи при переході від тоталітарного до демократичного режиму. Соціально-політичні конфлікти і модернізація. Міжнародні конфлікти, їх особливості.

Основні теорії й практика вирішення конфліктних ситуацій. Стабілізація політичної обстановки. Умови досягнення політичного консенсусу.

Насильство і ненасильницька боротьба в суспільному житті. Позитивний зміст соціально-політичного примусу. Ідея ненасильства у вітчизняній та зарубіжній соціально-політичній і філософській думці й суспільній практиці. Ненасильницькі засоби впливу та примусу в практиці світової політики.

Основні шляхи і засоби досягнення та дотримання національної й соціальної злагоди в сучасному українському суспільстві.

Тема 12. Політика та етнонаціональні відносини

Основні критерії та поняття етнополітології. Головні завдання та функції етнополітології. Сучасні теорії нації: біогеодетерміністська історико-економічна, психологічна, культурологічна, політична.

Етнонаціональна політика. Поняття, сутність та основні завдання етнонаціональної політики. Етнонаціональна політика в Україні.

Нація та держава. Національний суверенітет. Сутність і форми національно-державних утворень. Етнополітичні конфлікти: характер, причини виникнення та шляхи вирішення.

Національна свідомість. Етнополітична культура. Національна ідея.

Тема 13. Політична демократія

Визначення демократії. Нормативний і емпіричний підходи до демократії. Поліархія. Ознаки, що конституюють демократію. Загальна та соціально обмежена демократія. Охлократія. Індивідуалістична, аморалістична, колективістська демократії. Пряма, плебісцистська і представницька демократії.

Форми демократичної держави. Політична і соціальна демократія. Демократична, тоталітарна і конституційна демократії.

Стародавня та середньовічна демократії. Сучасна демократія. Ліберальна демократія: ідейні засади, характерні риси та обмеженість.

Колективістська демократія: від Руссо до “соціалістичної демократії”. Характерні риси. Плебісцитарна партійна демократія.

Плюралістична теорія демократії та проблеми її практичного втілення. Репрезентативна та партисипативна демократія.

Основні моделі та закономірності демократизації суспільства. Переваги і недоліки демократії.

Тема 14. Політична свідомість

Політична свідомість як система поглядів, що відображають політико-владні відносини і політичні інтереси суб'єктів. Структура і функції політичної свідомості (психологічна, ідеологічна, діяльнісна).

Громадська думка як форма політичної свідомості. Форми і засоби вивчення громадської думки.

Роль ЗМІ у формуванні політичної свідомості. Основні функції ЗМІ: інформаційна, просвітницька, виховна, соціалізаційна, критики і контролю, артикуляційна й інтеграційна, мобілізаційна.

Раціональний та емоційний вплив ЗМІ на формування політичної свідомості. Плюралізм ЗМІ.

Маніпулювання політичною свідомістю: сутність та особливості за різних політичних режимів. Способи та межі маніпулювання. Проблеми деідеологізації політичної свідомості.

Політична психологія як відображення політики у психіці людей. Особистісний і колективний рівні політичної психології. Психологія політичного лідерства. Категорії політичної психології: соціальний і національний характер, менталітет, народний рух, колективне несвідоме та ін.

Екстра- та інтровертовані суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]