Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_Politologia Фінал.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
270.34 Кб
Скачать

Тема 15. Політична культура

Політична культура як спосіб діяльності у сфері політичних відносин, який відображає досягнутий рівень політичної активності й зрілості суб'єктів. Суверенність як основа політичної культури. Політична культура як відповідність способу поведінки суб'єкта культурним імперативам.

Компоненти політичної культури: культура ставлення суб'єктів до здійснення політичної влади; культура електорального процесу; культура формування політичних і громадських інститутів; культура політичної поведінки; культура політичної свідомості й спілкування. Функції політичної культури.

Основні складові політичної культури: політичне знання, цінності, орієнтації, навички політичної діяльності та поведінки, способи політичної діяльності в різних формах політичного життя.

Функції політичної культури: ідентифікації, орієнтації, адаптації, соціалізації, інтеграції, комунікації.

Ознаки і риси демократичної політичної культури. Роль традицій у формуванні політичної культури.

Політична конкуренція як механізм формування політичної культури.

Демагогія і популізм.

Основні типи політичної культури (за Г. Алмондом, С. Вербою): патріар-хальна, підданська, активістська. Феномен перехідної політичної культури.

Особливості політичної культури західного і східного типів.

Тема 16. Політична соціалізація

Політична соціалізація як засвоєння і підтримка людьми норм, стандартів, зразків політичної культури.

Основні концептуальні підходи до розуміння політичної соціалізації:

  1. як процес навчання людини певним соціальним ролям у політиці (Д. Істон, Л. Коен, Р. Ліптон, Т. Парсонс);

  2. як акультурація, психологічний механізм формування політичної свідомості й поведінки (М. Хаберлас, Д. Луман);

  3. як прихований процес політизації людських почуттів та уявлень (Е. Еріксон, Е. Фромм).

Найважливіші функції політичної соціалізації (досягнення персоною вміння орієнтуватися у політичному просторі та виконувати певні ролі, функції й завдання).

Первинний (адаптація до політичної системи і політичної культури) та вторинний (самокорекція ціннісних уявлень, способів політичної поведінки) етапи політичної соціалізації.

Типи політичної соціалізації: гармонійний; гегемоністський; плюралістичний; конфліктний.

Тема 17. Політичні виборчі технології

Принципи виборчого права та демократичної організації виборів. Вибори як інструмент політичного маніпулювання та переходу до демократії.

Мажоритарна виборча система. Пропорційна виборча система. Змішана і консенсусна виборчі системи. Умови ефективності виборів.

Структурно-логічна модель виборчої кампанії. Основні стадії виборчого процесу. Підготовка виборів. Учасники подій та їхні інтереси. Висування кандидатів. Агітаційна кампанія. Голосування і підбиття підсумків.

Моніторинг виборчої кампанії. Політичні орієнтири виборців. Рейтинг кандидатів. Ефективність пропагандистського впливу.

Тема 18. Міжнародні відносини та світовий політичний процес

Міжнародні відносини як цілісна система, місце в ній політичних відносин. Суб'єкти, види і принципи міжнародних політичних відносин. Новий політичний порядок, баланс і гармонізація інтересів у сфері світової політики. Моделювання систем міжнародних політичних відносин та їхній вплив на розвиток світового політичного процесу. Прийняття зовнішньополітичних рішень та способи врегулювання міжнародних політичних конфліктів.

Міжнародні організації та міжнародні політичні відносини. Роль ООН та інших міжнародних інституцій у забезпеченні миру, безпеки, політичного консенсусу.

Світовий політичний процес: поняття, основні концептуальні засади аналізу, суб'єкти, закономірності й тенденції. Характерні риси та особливості сучасного світового політичного процесу (революційні та еволюційні тенденції, впорядкованість та спонтанність світового розвитку, демократизація суспільно-політичного життя, забезпечення реального політичного плюралізму, гуманізація міжнародних відносин і людський вимір політики).

Основні прояви кризи сучасної цивілізації та шляхи її подолання. Політичні аспекти глобальних проблем. Роль міжнародної політики в їхньому вирішенні. Демократія як механізм геополітики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]