Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рпо.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
342.02 Кб
Скачать

1.1. Опис патентів

Авторами []

Йогурт, який містить нормалізоване молоко, заквашувальний препарат, стабілізатор, який відрізняється тим, що як стабілізатор використовують полідекстрозу при наступному співвідношенні інгредієнтів в масових частках, %:

молоко 1,5 % 94,0-92,0

закваска 2-3

полі декстроза 2-5.

Недоліком йогурту є те, що він не містить натуральних наповнювачів, які мають функціональні властивості.

  1. Патент № 84525. Йогурт

Винахідники: Кравцова Олена Валеріївна; Скорченко Тетяна Анатоліївна.

Власник: НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Йогурт, що містить нормалізоване молоко з закваскою, який відрізняється тим, що додатково містить сухий сироватковий продукт з лактулозою з наступним співвідношенням компонентів, мас. %:

нормалізоване молоко з закваскою

99,5-99,0

сухий сироватковий продукт з лактулозою

0,5-1,0,

причому масова частка лактулози в йогурті складає 0,225-0,450 %.

Згідно винаходу за рахунок додавання в йогурти натуральних фруктових або овочевих порошків підвищується біологічна цінність йогурту, а внесення сухих шматочків фруктів або овочів підсилює смакові якості, надаючи йогурту відповідного смаку та запаху.

Недоліком відомого йогурту, є те, що консистенція йогурту та подовжений термін придатності до споживання обумовлені наявністю в складі йогурту стабілізатора, а також даний продукт є не придатним для вживання людям хворим на цукровий діабет та тим споживачам, що віддають перевагу низькокалорійним продуктам харчування.

В основу даного винаходу поставлено завдання створення йогурту поліпшеної якості, підвищеної біологічної цінності та з лікувально профілактичними властивостями.

3. Патент № 89242 Склад йогурту

Винахідники: Морозова Ната Бадріївна; Мельник Оксана Петрівна; Маринін Андрій Іванович.

Власник: НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Склад йогурту, що містить нормалізоване молоко, заквашувальний препарат, який відрізняється тим, що додатково містить порошок топінамбура та як заквашувальний препарат використовують чисті культури Streptococcus salivarius subsp. thermophilus,Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus при наступному співвідношенні компонентів, масові частки, %:

 

нормалізоване молоко

93,0-98,0

заквашувальний препарат на чистих культурах

Streptococcus salivariussubsp. thermophilus,

Lactobacillus delbrueckiisubsp. bulgaricus,

Lactobacillus acidophilus

1,0-2,0

порошок топінамбура

1,0-5,0.

 В основу корисної моделі поставлена задача отримання йогурту з підвищеними харчовою та біологічною цінністю, розширення діапазону профілактичних властивостей кисломолочних напоїв за рахунок внесення порошку топінамбура, спрощення технології. При цьому збігаються традиційні органолептичні властивості йогурту.

Недоліком аналогу є тривалість технологічного процесу, що знижує корисні властивості готового продукту. Вміст цукру – піску в рецептурі обмежує вживання даного продукту людьми хворими на цукровий діабет. Гарбузовий порошок надає продукту специфічні органолептичні властивості ( смак, запах, колір).

  1. Патент № 69304 Йогуртовий напій

Винахідник: Гойко Ірина Юріївна; Івасенко Інна Анатоліївна; Соколова Ольга Миколаївна.

Власник: НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

В основу корисної моделі поставлена задача підвищення харчової цінності кисломолочних продуктів за рахунок збагачувачів пектину та екстракту шипшини, що забезпечить збагачення їх цінними складовими компонентами рослинної сировини із збереженим біологічно активними речовинами функціонального призначення.

Поставлена задача вирішується тим, що у йогуртовий напій, який містить нормалізоване молоко, стабілізатор, заквашу вальний препарат, цукровий сироп та наповнювач, який відрізняється тим, що як стабілізатор використовують пектин, а як наповнювач - екстракт шипшини при наступному співвідношенні інгредієнтів, в масових частках, %:

молоко 2,6 %

78,6

закваска

5

цукровий сироп

6

пектин

0,4

екстракт з шипшини

10.

 

Недоліком йогурту є те, що для його виробництва використовується штучний стабілізатор.

5. Патент № 28533 Спосіб виготовлення йогурту

Винахідник: Марчевський Віктор Миколайович

Власник: НАУКОВО – ВИРОБНИЧИЙ КООПЕРАТИВ «ПРОДЕКТ»

Спосіб виготовлення йогурту з проведенням прийняття та підготовки сировини; приготування суміші сухих компонентів; розчинення і набухання стабілізаторів; гомогенізації, пастеризації і охолодження суміші до температури заквашування; заквашування і зквашування, охолодження і перемішування суміші; внесення фруктових наповнювачів; термізації; розливу та охолодження продукту, який відрізняється тим, що, в якості фруктових наповнювачів використовують попередньо згущені до концентрації сухих речовин 15 - 50% натуральні соки, які додають в суміш з кислотністю 60 - 80 градусів Тернера в такій кількості, щоб концентрація сухих речовин наповнювача у кінцевому продукті становила 0.5 - 2.5%.

6. Патент № 30077 Композиція для йогурту діабетичного призначення

Винахідники: Могилянська Надія Олександрівна; Дідух Наталія Андріївна.

Власник: ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

1. Композиція для йогурту діабетичного призначення, що містить знежирене молоко, ферментний препарат -галактозидази, харчові волокна та симбіотичну закваску, якавідрізняється тим, що додатково містить концентрат сироваткових білків, біологічно активну добавку "Селен Активний", вітаміни Е і С, 10 % спиртовий екстракт шипшини, суміш молочних вершків та соєвої і оливкової олій, як симбіотичну закваску - закваскупробіотичних культур біфідобактерій Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum,Bifidobacterium breve та лактобактерій Streptococcus thermophillus, Lactobacillus bulgaricusпри співвідношенні біфідо- та лактобактерій 1:10, при наступному співвідношенні вказаних компонентів, мас. %:

концентрат сироваткових білків

2,22

олія соєва рафінована та дезодорована

0,35-0,45

олія оливкова рафінована та дезодорована

0,05-0,15

ферментний препарат -галактозидази

0,05

вітамін Е

0,00050-0,0015

біологічно активна добавка "Селен Активний"

0,00050-0,00075

вітамін С

0,08-0,10

10 % спиртовий екстракт шипшини

2,0-3,0

симбіотична закваска

0,0011

харчові волокна

0,25-0,60

вершки молочні з масовою часткою жиру 30 %

1,44-1,46

знежирене молоко

решта.

2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як харчові волокна використовують клітковину в кількості 0,25-0,35 мас. %.

3. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як харчові волокна використовують пектин в кількості 0,30-0,40 мас. %.

4. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як харчові волокна використовують пшеничні висівки в кількості 0,40-0,60 мас. %.

7. Патент № 39019 Йогурт з підвищеними функціональними властивостями

Винахідник: Дідух Наталія Андріївна

Власник: ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Йогурт з підвищеними функціональними властивостями, що містить нормалізовану гомогенізовану пастеризовану молочну суміш з масовою часткою сухого знежиреного молочного залишку 10-12 % та симбіотичну закваску, який відрізняється тим, що він додатково містить фруктозу та сироп лактулози, при цьому як симбіотичну закваску він містить закваску, що включає змішані культури біфідобактерій - Bifidobacterium longum,Bifidobacterium bifidum і Bifidobacterium breve та змішані культури молочнокислих бактерій - Lactobacillus bulgaricus та Streptococcus thermophilus при співвідношенні вказаних культур 1:1:1:5:5 при наступному співвідношенні вказаних компонентів, мас. %:

фруктоза

0,05-0,15

сироп лактулози

0,25-0,75

симбіотична закваска

0,0005-0,0020

Нормалізованагомогенізованапастеризована молочна суміш з масовою часткою сухого знежиреного молочного залишку 10-12%

 

 

 

 

 

 

решта.

 .

8. Патент № 39690 Спосіб виробництва йогурту

Винахідник: Крусір Галина Всеволодівна; Кушнір Надія Анатоліївна.

Власник: ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Спосіб виробництва йогурту, що включає змішування незбираного молока із сухим знежиреним молоком, гомогенізацію суміші, пастеризацію, внесення добавки, що містить гідроколоїд та інгібітор, охолодження, внесення закваски, сквашування, фасування та доохолодження, який відрізняється тим, що в суміш незбираного і знежиреного молока вносять біологічно активну добавку, що як гідроколоїд містить агар, а як інгібітор - інгібітор панкреатичної амілази, виділений з борошенець вівса.

Основним недоліком найближчого аналога є те, що при виробництві йогурту в якості гідро колоїдів використовується дорога комплексна стабілізуюча система « Хамульсіон RABB 30».

Даний спосіб виробництва йогурту дозволяє розширити асортимент кисломолочних напоїв, які відносяться до класу функціональних продуктів. Даний йогурт нормалізує мікробіоценоз кишечнику. Стимулює імунну систему організму та нормалізує рівень глюкози в крові людей.

9. Патент № 46534 Спосіб виробництва йогурту

Винахідники: Ломова Неоніла Миколаївна; Слободянюк Наталія Михайлівна; Сніжко Ольга Олегівна

Власник: НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Спосіб виробництва йогурту, що включає складання та нормалізацію вихідної сировини, гомогенізацію, пастеризацію, охолодження суміші, сквашування, внесення цукру рафінованого та продуктів бджільництва, розлив і пакування, який відрізняється тим, що продукти бджільництва (мед, маточне молочко, бджолине обніжжя) разом з молоком знежиреним у співвідношенні 1:3 перед внесенням в йогурт обробляють в дезінтеграційній установці за питомої витрати енергії 18-24 кВт-с/кг для подрібнення продуктів бджільництва до розмірів частинок 5-15 мкм, у співвідношенні компонентів, в кг на 1000 кг готового продукту без врахування втрат:

молоко коров'яче з масовою часткою жиру (м.ч.ж.) 3,4 %

435...787

молоко коров'яче знежирене з м.ч.ж. 0,05 %

182...422

закваска на знежиреному молоці з м.ч.ж. 0,05 %

40...60

цукор рафінований

6...10

мед натуральний

2...52

маточне молочко

0,2...2

бджолине обніжжя

0,3...1,5.

 

10. Патент № 31008 йогурт діабетичного призначення.

Винахідники: Могилянська Надія Олександрівна; Дідух Наталія Андріївна; Лисогор Тамара Антонівна.

Власник: ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

1. Йогурт діабетичного призначення, що містить знежирене молоко, ферментний препарат β-галактозидази, харчові волокна та симбіотичну закваску, який відрізняєтьсятим, що він додатково містить концентрат сироваткових білків, біологічно активну добавку "Селен Активний", вітаміни Е і С, 10 % спиртовий екстракт шипшини та суміш молочних вершків та соєвої і оливкової олій, як харчові волокна - клітковину, як симбіотичну закваску - закваску пробіотичних культур біфідобактерій Bifidobacteriumbifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve та лактобактерій Streptococcusthermophillus, Lactobacfflus bulgaricus, при наступному співвідношенні вказаних компонентів, мас. %:

концентрат сироваткових білків

2,22

олія соєва рафінована та дезодорована

0,35-0,45

олія оливкова рафінована та дезодорована

0,05-0,15

ферментний препарат β-галактозидази

0,05

вітамін Е

0,0005-0,0015

біологічно активна добавка "Селен Активний"

0,00050-0,00075

вітамін С

0,08-0,10

10 % спиртовий екстракт шипшини

2,0-3,0

симбіотична закваска

0,00101-0,0020

клітковина

0,25-0,35

вершки молочні з масовою часткою жиру 30 %

1,44-1,46

знежирене молоко

решта.

2. Йогурт діабетичного призначення за п. 1, який відрізняється тим, що симбіотична закваска містить культури біфідобактерій Bifidobacterium lactis та лактобактерійStreptococcus thermophillus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus при співвідношенні біфідо- та лактобактерій 1:10 в кількості 0,0011 мас. %.