Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
766.98 Кб
Скачать

3.2 Економічна ефективність відкриття нової торгівельної точки з реалізації води

Мінеральні води утворюються за рахунок вадозних вод, морських вод, похованих у процесі нагромадження осадів, вивільнення конституційної води в умовах регіонального та контактового метаморфізму гірських порід. Ці води збагачуються солями і газами порід, з якими вони контактують. Хімічний склад і закономірності поширення мінеральних вод зумовлені особливостями геологічної будови, рельєфу, клімату та гідрології певних ділянок.

Мінеральні води — підземні (іноді поверхневі) води з підвищенним вмістом деяких хімічних елементів і сполук, а також газів, із специфічними фізико-хімічними властивостями (температура, радіоактивність та ін.), що справляють цілющий вплив на організм людини. Межею прісних і мінеральних вод вважають солоність в 1 г/л. Мінеральні води часто володіють цілющими властивостями. Зловживання мінеральною водою може призвести до важких наслідків для здоров’я, тому вживати її рекомендується тільки з поради лікаря та в рекомендованій ним кількості.

На поверхні Землі виділяються провінції мінеральних вод, кожна з яких характерна своїми гідрогеологічними умовами, геологічним розвитком, походженням і фізико-хімічними характеристиками. Ізольовані пластові системи артезіанських басейнів — це провінції солоних вод і розсолів мінералізацією до 300—400 (600) г/дм3. Складчасті регіони і області омолоджених платформ відповідають провінціям вуглекислих мінеральних вод, а області з проявами новітніх тектонічних рухів — провінціям азотних слабкомінералізованих лужних, кременистих вод.

Мінеральні води використовують у медицині (бальнеологія, бальнеотерапія), деякі — в теплоенергетиці. У ширшому розумінні до мінеральних вод відносять також природні промислові води, з яких видобувають йод, бром, бор та інші компоненти, і термальні води, які використовуються з енергетичною метою. Порогом між прісними і мінеральними звичайно вважають мінералізацію 1 г/дм3. Понад 80 джерел мінеральних вод України використовуються для 50 курортів, 20 бальнеолікарень, 40 заводів лікувально-столових вод. Найбільш поширені мінеральні води: вуглекислі, сірководневі, залізисті, йодобромні, бромні, радонові (радіоактивні).

3.2.1. Обґрунтування запропонованого заходу

У сучасних умовах необхідність функціонування фірмової торгівлі набуває особливої актуальності. В даний час основна роль фірмової торгівлі полягає в тому, що вона допомагає промисловим підприємствам пристосуватися до ринкових умов господарювання і успішно реалізовувати свою продукцію на ринку.

Завдання фірмової торгівлі обумовлені її цілями і включають в себе:

-вивчення кон'юнктури ринку;

-вивчення та формування попиту на товари;

-ефективний вплив на проведену роботу по оновленню, поліпшенню асортименту і підвищенню якості товарів;

-забезпечення високої культури обслуговування, передпродажної підготовки товарів, доставки їх покупцям, побудови та встановлення виробів у випадках, передбачених нормативними актами, проведення консультацій та надання інших послуг;

-впровадження прогресивних торгово-технологічних процесів з урахуванням досягнень науки, техніки, передового зарубіжного та вітчизняного досвіду;

-зразкова постановка реклами товарів.

Продукцію підприємства споживає дуже велике коло осіб, оскільки товари ТОВ «БМК» належать до товарів щоденного попиту. Також молочні товари формують споживчий кошик покупців. Тому запропонованим заходом буде відкриття фірмового кіоску ТОВ «БМК» у місті Біла Церква, що дозволить збільшити кількість споживачів та проводити маркетингові дослідження ринку. Так як, підприємство створене нещодавно (у 2008 році), то доцільним є відкриття фірмового кіоску, який буде приносити додатковий імідж та прибуток підприємству, що є досить суттєвим для його діяльності.

Пропонується взяти в оренду кіоск недалеко від центру міста. Місце розташування буде обрано невипадково, адже кіоск буде розташований в діловій частині міста. Отже, споживачами магазину виступатимуть не тільки мешканці будинків, а й велика кількість людей, які працюють в даному районі. Великою перевагою буде режим роботи магазину: з 8:00 (початок робочого дня у більшості ділових закладів) до 20:00 (час закінчення робочого дня) без перерви, оскільки більшість працівників сусідніх офісів будуть купувати продукцію ТОВ «БМК»саме під час обідньої перерви. В кіоску планується представити весь асортиментний перелік продукції ТОВ «БМК»,щоб будь-який споживач мав можливість вибрати саме те, що він полюбляє, або бажає спробувати вперше.

3.2.2. Розроблення бюджету заходу

Для відкриття фірмової торгівлі ТОВ «БМК»орендує кіоск з сучасним обладнанням неподалік центра міста Біла Церква. Загальна площа орендованого кіоску складає 15 м2. Кіоск обладнаний сучасним торговельно-технічним обладнанням для розміщення товару – переважно холодильниками (для зберігання молочних товарів), касовим устаткуванням та стелажами.

Бюджет для обраного заходу буде складатись тільки із поточних (експлуатаційних) витрат. Поточні витрати будуть складатись із: оплати праці працівників, витрат електроенергії, теплопостачання та водопостачання, які потрібні для роботи кіоску, витрат на оренду кіоску. Витрати за необхідне обладнання та комунікації (електроенергія, теплопостачання та водопостачання) будуть включені до орендної плати. Це є доцільно, адже фірмовий кіоск відкривається вперше в місті і незрозуміло, які прибутки будуть у нього. Тому на перший час, можливий такий вихід для відкриття кіоску. Через певний період, можливий варіант купівлі приміщення та власного обладнання.

В кіоску будуть працювати 2 чоловік. Працівники будуть працювати тиждень через тиждень по 12 годин на день та без вихідних. Фонд заробітної плати складає 4000 грн. за місяць.

Відрахування на соціальні заходи:

4000*0,376 = 1504 грн.

Загальні витрати на роботу персоналу за місяць:

4000+ 1504 = 5504 грн.

Орендна плата кіоску (з урахуванням витрат на комунікації та торгове обладнання) складає 4500 грн. за місяць (300 грн. за м2, загальна площа кіоску 15 м2).

Отже, початкові інвестиції складуть за місяць:

5504 + 4500 = 10004 грн.

А за рік початкові інвестиції складуть:

100004 * 12 = 120048 грн.

3.2.3. Визначення очікуваних результатів від впровадження заходу

Після відкриття фірмового кіоску, ТОВ «БМК» очікує позитивного результату, тобто збільшення обсягів збуту своєї продукції. Прогнозні значення приросту чистого доходу (виручки) від реалізації продукції знайдемо за методом експертних оцінок, використавши опитування провідних спеціалістів та керівників відділів підприємства. Результати опитування експертів наведені у табл. 3.1.

Таблиця 3.1