Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаборатнорні БЖД.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
146.43 Кб
Скачать

2. Основні дозиметричні величини Одиниці вимірювання та співвідношення дозиметричних величин наведено в таблиці.

Основною характеристикою джерела випромінювання є активність. Активністю називається кількість розпадів атомів елемента за одиницю часу. Чим більше радіоактивних перетворень відбувається за одиницю часу, тим вища активність. Радіоактивне зараження навколишнього середовища характеризується густиною зараження місцевості (відношення величини активності до одиниці площі: Бк/м2; Кі/км2) та різних поверхонь (розп./см2хв), а також об’ємною активністю (відношення величини активності до одиниці об’єму: Бк/л; Кі/л) та питомою активністю (відношення величини активності до одиниці маси: Бк/кг; Кі/кг).

Поглинута доза  кількість енергії, отримана одиницею маси опроміненого тіла. Використовується для оцінки іонізуючої дії випромінювань на людину або речовину. Одиниця вимірювання рад є досить великою, і тому дози опромінення зазвичай виражають у частках рад (мілірад, мікрорад).

Експозиційна доза  доза опромінення, яка характеризує іонізуючі властивості випромінювань у повітрі. Використовується для оцінки на місцевості, в приміщеннях, на різних поверхнях радіаційної обстановки, зумовленої дією рентгенівського або гамма-випромінювання.

Вражаючий ефект випромінювань залежить від величини дози, а також від часу її накопичення, тобто інтенсивності випромінювань. Чим інтенсивніший потік випромінювань, тим швидше накопичується в організмі поглинута доза. Доза, віднесена до одиниці часу, називається потужністю дозиь.

Потужність дози, виміряна на висоті 1 м від землі, називається радіаційним фоном.

Еквівалентна доза  доза опромінення, яка характеризує біологічні впливи будь-якого випромінювання порівняно з гамма- або рентгенівськими променями. Дана дозиметрична величина характеризується коефіцієнтом якості випромінювання, який показує, у скільки разів оцінюваний вид випромінювань біологічно небезпечніший від гамма- або рентгенівських променів.

Еквівалентну дозу можна знайти із співвідношення: Н=КД, де Д поглинута доза; Ккоефіцієнт якості випромінювань (К=20, К=10, Кн=10, К=1).

Ефективна еквівалентна доза  доза, яка показує уражаючий вплив опромінення на окремі органи організму. Ця доза використовується у разі нерівномірного опромінення організму, оскільки різні органи людського тіла мають різну чутливість до дії іонізуючих випромінювань. Наприклад, за однакової еквівалентної дози опромінення виникнення раку легенів імовірніше, ніж раку щитовидної залози.

Основні дозиметричні величини, їх одиниці, співвідношення між одиницями

№ пор

Дозиметрична величина

Позначення

Одиниці вимірювання

Співвідношення

одиниць

системна (система СІ)

позасистемна

1

Поглинута доза

Д

Гр (Грей)

рад (радіаційна абсорбційна доза)

1 Гр = 100 рад

2

Експозиційна доза

Потужність експозиційної дози

Х

Х

Кл/кг (Кулон на кілограм)

А/кг

Р (Рентген)

Р/год

1Р=2,58 .10-4 Кл/кг

3

Еквівалентна доза

Н

Зв (Зіверт)

бер (біологічний еквівалент рентгена)

1 Зв =100 бер

4

Ефективна еквівалентна доза

Нт

Зв

бер

5

Активність

А

Бк (Беккерель)

Кі (Кюрі)

1 Бк=2,7.10-11 Кі

1Кі=3,7.1010 Бк