Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леся Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
743.94 Кб
Скачать

1.2.Фінансовий облік собівартості готової продукції на пат «Миронівському заводі по виготовленню круп та комбікормів»

Здача готової продукції з виробництва на склад організації оформляється приймально-здавальні накладними, специфікаціями, прийомними актами та ін. У цих документах мають бути вказані номер (шифр) цеху, що здає готову продукцію, номер складу-одержувача, найменування і номенклатурний номер виробу, кількість. Приймально-здавальні накладні зазвичай виписують у двох примірниках: один призначений здавачеві готової продукції, інший передається на склад. Пріходуемих на склад вироби повинні вимірюватися, підраховуватися і зважуватися (при необхідності). Приймально-здавальні накладні підписуються представниками цеху-здавальника, складу-одержувача і служби технічного контролю. В умовах ринкової економіки і розвитку організацій малого бізнесуважливе значення набуває підтвердження якості випущеної продукції.Відповіднодо Федерального закону «Про сертифікації продукції та послуг»якість продукціїпідтверджується сертифікатом або іншими аналогічними документами.

При багаторазової здачі виробів на склад протягом зміни рекомендуються разові і однорядкові документи заміняти багаторядковими накопичувальними документами (накладними, відомостями, звітами за зміну, добу). Якщо приймально-здавальні накладна складається за кілька днів, вона підписується перерахованими особами за кожен день. Форма і зміст накладної залежить від складності, комплектності та періодичності здачі готової продукції на склад-одержувач.

Випуск готової продукції з виробництва на склад можна оформляти також відомістю здачі готової продукції з цеху на склад, а при здачі продукції замовнику (покупцеві) безпосередньо з цеху (минаючи склад) або при виготовленні складних і многокомплектних виробів замість накладної доцільно складати акт приймання-здачі. Приймально-здавальні акт має типову форму, в якій зазначається, що готові вироби пройшли всі стадії технологічної обробки, відповідають технічним умовам (вимогам замовника) та інші натуральні і вартісні показники випущеної продукції.

Відвантаження (відпуск) готової продукції виробляється за відповіднимирозпорядчими документами: це сертифікат, накладна,наказна відпустку (відвантаження) готових виробів та ін Відвантаження (відпуск) готової продукції покупцям здійснюєтьсявідповіднодо укладених договорів поставки, в яких визначено найменування і кількість по видами продукції, що поставляється, спосіб відвантаження або самовивезення, розмір партій, ціна, за якою реалізуються окремі вироби.У відповідності з договоромпоставки організація-постачальник виписує наказ-накладну, в якій об'єднуються два документи: наказ складу на відвантаження продукції і накладна на її відпуск зі складу. Дані наказу на відпустку заповнюютьменеджери, які займаються збутом готової продукції, а фактична кількість відпущеної продукції - матеріально відповідальна особа, яка відпустила продукцію. Підібрані партії готової продукції передаються експедитору під розписку або здаються на місці представнику покупця (при самовивозі). Відправка вантажу оформляєтьсятранспортниминакладними та квитанціями до них. На підставі цих документів складають накладну на відпуск готових виробів. Залізнична накладна (або накладна водноготранспорту) передається станції залізноїдороги(чи пристані) разом з вантажем. Накладна супроводжує вантажна шляхупрямування і разом з ним видається в пункті призначення вантажоодержувачу. Залізнична квитанція, виданатранспортноюорганізацієюв момент прийняття вантажу до перевезення та оплати тарифу, видається вантажовідправнику і служитьпідставоюдля виписки рахунку-фактури і пред'явлення його до оплати покупцеві.

При транспортуванні готової продукції автомобільним транспортомпостачальник виписує товарно-транспортну накладну у кількох примірниках. До товарно-транспортних накладних і наказам-накладними додаються специфікації, в яких наводиться докладний перелік відвантаженої продукції і дається її характеристика, технічні паспорти на конкретні вироби, сертифікати якості та інші документи, обумовлені договором поставки. Розрізняють оперативний ібухгалтерський облікготової продукції. Оперативний облік здійснюють працівники збутової, комерційної або планово-диспетчерської служб організації. Одночасно з метою посилення контролю за збереженням і випуском виробів можуть вести паралельний оперативний облік працівники випускають цехів Бухгалтерський облік ведуть працівники бухгалтерських служб.

Для обліку наявності і руху готової продукції призначений активний рах. 43 «Готова продукція». Вінвикористовуєтьсяорганізаціями, що здійснюють промислову, сільськогосподарську та іншу виробничу діяльність.

Готові вироби, придбані для комплектації (вартість яких не включається до собівартості продукції, що випускається організації) або в якості товарів для продажу, обліковуються на рах. 41 «Товари». Вартість виконаних робіт і наданих послуг на рах. 43 «Готова продукція» не відображається, а фактичні витратиз ним по мірі продажу списуються з рахунків обліку витрат на виробництво на рах. 90 «Продажі».

Прийняття до бухгалтерського обліку готової продукції, виготовленої для продажу, в тому числі і продукції, частково призначеної для власних потреб організації, відображається за дебетом рах. 43 «Готова продукція» в кореспонденції з рахунками обліку витрат на виробництво або рах. 40 «Випуск продукції (робіт, послуг)». Якщо готова продукція призначена для використання в самій організації, то вона, минаючи рах. 43 «Готова продукція», може враховуватися на рах. 10 «Матеріали» та інших аналогічних рахунках в залежності від призначення цієї продукції.

При визнанні в бухгалтерському обліку виручки від продажу готової продукції її вартість списується з рах. 43 «Готова продукція» в дебет рах. 90 «Продажі». Якщо виручка від продажу відвантаженої продукції певний час не може бути визнана в бухгалтерському обліку (наприклад, при експорті продукції), то до моменту визнання виручки ця продукція враховується на рах. 45 «Товари відвантажені». При її фактичної відвантаження робиться запис по кредитурах. 43 «Готова продукція» в кореспонденції з рах. 45 «Товари відвантажені».

При обліку готової продукції на рах. 43 «Готова продукція» за фактичною виробничою собівартістю в аналітичному обліку рух її окремих найменувань можливо відображати за обліковими цінами (планової собівартості, відпускними цінами і т. д) з виділенням відхилень фактичної виробничої собівартості виробів від їх вартості за обліковими цінами.

При списанні готової продукції з рах. 43 «Готова продукція» відноситься до цієї продукції сума відхилень фактичної виробничої собівартості від вартості за цінами, прийнятим в аналітичному обліку, визначається за відсотком, обчисленого виходячи з відношення відхилень на залишок готової продукції на початок звітного періоду та відхилень по продукції, що надійшла на склад у протягом звітного місяця, до вартості цієї продукції за обліковими цінами.

Суми відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за обліковими цінами, пов'язані з відвантаженої та проданої продукції, відображаються за кредитомрах. 43 «Готова продукція» і дебетомвідповіднихрахунків додаткової або сторнировочной записом у залежності від того, представляють вони перевитрату чи економію.

Аналітичний облік за рах. 43 «Готова продукція" ведеться за видами готової продукції та за місцями зберігання. Аналітичний облік окремих видів готової продукції ведуть за обліковими цінами з виділенням відхилень фактичної собівартості від вартості готової продукції за обліковими цінами.

Готова продукція, передана з основного (допоміжного) виробництва на склад за обліковими цінами, протягом місяця оформлюється бухгалтерським записом: Д-т рах. 43 «Готова продукція» К-т рах. 20 «Основне виробництво» К-т рах. 23 «Допоміжні виробництва». При відхиленні фактичної собівартості від облікової ціни роблять запис: а) у разі перевищення: Д-т рах. 43 «Готова продукція» К-т рах. 20 «Основне виробництво» К-т рах. 23 «Допоміжне виробництво»; б) у разі зменшення різницю списують способом «червоне сторно». Готова продукціявикористовується для власних потреб самої організації: Д-т рах. 10 «Матеріали» Д-т рах. 21 «Напівфабрикати власного виробництва». К-т рах. 20 «Основне виробництво» К-т рах. 23 «Допоміжні виробництва». Відвантажену або здану представнику покупця на місці готову продукцію списують за обліковими цінами і роблять запис: Д-т рах. 45 «Товари відвантажені» Д-т рах. 90 «Продажі» К-т рах. 43 «Готова продукція».

У кінці звітного місяця при виявленні відхилень фактичної собівартості відвантаженої (реалізованої) продукції від вартості її за обліковими цінами роблять або додаткову проводку (аналогічну вищевказаної), або способом «червоне сторно».

Якщо облік готової продукції на рах. 43 «Готова продукція" ведеться за плановою або нормативною собівартістю з використанням рах. 40 «Випуск продукції (робіт, послуг)», то робляться такі записи: при оприбуткуванні готової продукції на склад за плановою собівартістю: Д-т рах. 43 «Готова продукція» К-т рах. 40 «Випуск продукції (робіт, послуг)»; в кінці звітного місяця визначена фактична собівартість готової продукції, що надійшла з основного (допоміжного) виробництва: Д-т рах. 40 «Випуск продукції (робіт, послуг)» К-т рах. 20 «Основне виробництво» К-т рах. 23 «Допоміжні виробництва»; списуються відхилення фактичної собівартості готової продукції від нормативної чи планової: а) у разі перевищення Д-т рах. 90 «Продажі» К-т рах. 40 «Випуск продукції (робіт, послуг)»; б) у разі зменшення - різницю списують способом «червоне сторно»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]