Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лиана ІТ 37-43.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
36.08 Кб
Скачать

37. Теоретичні положення заморожування біологічних об’єктів та кріоушкодження рослинних клітин

Плоди та овочі, призначені для заморожування, необхідно збирати на стадії технологічної зрілості, тобто коли вони відповідають вимогам, що ставляться до них.

Після збору врожаю у тканинах сировини відбуваються процеси перетворення одних сполук в інші, а також процеси розкладу. Тому зібрані плоди і овочі доцільно одразу переробляти на готові продукти або заморожувати для повного збереження цінного комплексу БАР.

Мета заморожування – звести до мінімуму або хоча б сповільнити реакції, що погіршують якість продуктів і роблять їх непридатними до вживання. Заморожування дає можливість подолати розвиток мікроорганізмів і запобігти біохімічним перетворенням, що викликаються ферментами. Якщо вдається цілком подолати розвиток м/о - це анабіоз.

Якщо проводити повільне охолодження рослинної сировини, процес анабіозу проходить кілька стадій і кожну з них можна використати для зберігання ХП і запобігання шкідливим мікробіологічним процесам. При зниженні температури до 0°С харчове середовище охолоджується, ріст мікроорганізмів обмежується (психроанабіоз). Зберігаються 72 год.

При температурах менше 0, вільна вода перетворюється в лід, життєдіяльність м/о пригнічується і активність ферментів втрачає практичне значення (кріоанабіоз) або глибоким анабіозом. До стану глибокого анабіозу відносять існування м/о при температурах -80..-196°С.

Лише метод консервування плодоовочевої продукції холодом є найбільш досконалим, як з точки зору інноваційних технологій, так і з позиції безпеки отриманої харчової продукції.

Кріогенні температури гальмують швидкість і впливають на характер протікання обмінних процесів у біологічних системах.

При проведенні дослідження окремих етапів холодильної технології найбільшу увагу приділяють ферментам, що каталізують окислювальні і гідролітичні процеси у тканинах рослинної сировини. Це – оксидоредуктази, які каталізують всі окисно-відновні процеси.

Зважаючи на високий вміст у досліджуваній сировині біофлавоноїдів та аскорбінової кислоти у технології має бути передбачена інактивація ферментів.

З фізико-хімічної точки зору загибель живої клітини розпочинається з коагуляції колоїдів цитоплазмової оболонки клітин.

Вивчення механізмів кріоушкоджень клітин дало можливість сформулювати концепцію кріоушкоджень, у котрій посилюється роль плазматичної мембрани і білків цитоскелету у збереженні цілісності клітин при заморожуванні-розморожуванні.

Для всіх біологічних об’єктів існує одна закономірність - при охолодженні до 0 °С і під впливом негативних температур клітини можуть руйнуватись. В цьому явищі варто розрізняти як ушкодження, пов’язані з комплексом процесів у мембрані і клітини при розвитку температурного шоку, так і руйнування клітин, пов’язані з дією низьких температур.

В останньому випадку це відбувається, коли кристалізується розчин і клітина руйнується утвореними кристалами.

Важливим є саме цей випадок. Якщо заморожені продукти міситимуть багато зруйнованих клітин, то при дефростації втрачається клітинний сік, якість продукту погіршується, біологічна цінність різко падає.

Природні кріопротектори (цукри, жири, спирти, АК) захищають білки мембран клітин від коагуляції, перешкоджаючи руйнуванню клітин. Незалежно від механізму руйнування клітин, їхньої цілісності можна успішно досягти за допомогою кріопротекторів.

До морозостійкості рослинних об’єктів вирішальну роль відіграють природні захисні сполуки (цукри, жири, спирти), що містяться в клітинному соці рослин. Аналіз умов захисту рослин у природному середовищі показує перспективність введення таких протекторних сполук у тканини рослинних об’єктів, призначених для заморожування. Така імітація природного захисту рослин оберігатиме тканини від температурного шоку, льодоутворення, зневоднення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]