Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст практики готов.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
602.11 Кб
Скачать

2.1Головні частини комп’ютера та їх призначення

Звичайно, персональні комп'ютери IBM PC складаються з трьох частин (блоків) :

# системного блоку;

# клавіатури, що дозволяє вводити символи в комп'ютер;

# монітора (чи дисплея) - для зображення текстової і графічної інформації.

Комп'ютери випускаються й у портативному варіанті - у "наколінному" чи "блокнотом" (ноутбук) виконанні. Тут системний блок, монітор і клавіатура вкладені в один корпус: системний блок захований під клавіатурою, а монітор зроблений як кришка до клавіатури.

Хоча з цих частин комп'ютера системний блок виглядає найменш ефектно, саме він є в комп'ютері "головним". У ньому розташовуються всі основні вузли комп'ютера:

# електронні схеми, що керують роботою комп'ютера (мікропроцесор, оперативна пам'ять, контролери пристрою і т.д.);

# блок харчування, що перетворить електроживлення мережі в постійний струм низької напруги, подаваний на електронні схеми комп'ютера;

# нагромаджувачі (чи дисководи) для гнучких магнітних дисків, використовувані для читання і запису на гнучкі магнітні диски (дискети);

# накопичувач на жорсткім магнітному диску, призначений для читання і запису на незнімний твердий магнітний диск (вінчестер).

2.2Програмне забезпечення

Програми для персональних комп'ютерів можна прозділити на три категорії:

- прикладні програми, які забезпечують виконання необхідних користувачеві дій: редагування текстів, створення малюнків і т.д.

- системні програми - виконують допоміжні функції, наприклад, копіювання інформації, видача довідкових даних про комп'ютер і т.д.

- інструментальні системи (системи програмування) - забезпечують створення нових програм для комп'ютера.

Операційна система - це програма, яка завантажується при вмиканні комп'ютера. Вона здійснює діалог з користувачем, управляє комп'ютером, його ресурсами, запускає інші (прикладні) програми на виконання. ОС надає користувачеві зручний засіб (інтерфейс) спілкування з пристроями комп'ютера.

Важливим класом системних програм є програми - драйвери.Вони розширюють можливості операційної системиз керування пристроями введення-виведення. За допомогою драйверів можна здійснювати підключення до комп'ютера нових пристроїв або нестандартне використання вже відомих пристроїв.

Програми - оболонки - забезпечують більш зручний спосіб спілкування користувача з комп'ютером, ніж за допомогою командного рядкаDOS. Популярними програмами-оболонками єNortonCommander,XTreeProGold,PCShellз комплектуPCTools.

Операційні оболонки спрощують створення графічних програм, пропонуючи для цього велику кількість зручних засобів і розширюючи можливості персонального комп'ютера. Популярною програмою єMicrosoft Windows.

3. Windows xp

Windows XP (кодова назва при розробці — Whistler; внутрішня версія — Windows NT 5.1) — операційна система сімейства Windows NT від компанії Microsoft. Вона була випущена 25 жовтня 2001 року і є розвитком Windows 2000 Professional. Назва XP походить від англ. experience (досвід, враження, від прикметника професійний). Назва увійшла до практики використання, як професійна версія.

На відміну від попередньої системи Windows 2000, яка поставлялася як в серверному, так і в клієнтському варіантах, Windows XP є виключно клієнтською системою. Її серверним варіантом є випущена пізніше система Windows Server 2003. Windows XP і Windows Server 2003 побудовані на основі одного і того ж ядра операційної системи, в результаті їхній розвиток і оновлення йде більш-менш паралельно.

1.Сумісність (Compatibility). Система може мати звичний інтерфейс Ос сімейства Windows, з деякими додаваннями і розширеннями,

підтримку файлових систем NTFS5, NTFS4, FAT16 і FAT32. Більшість додатків, написаних під MSDOS, W9x, NT4, а також де які

програми під OS/2 і POSIX запускаются і функціонують без проблем. При проектуванні NT враховувалася можливість роботи

системи в різних мережних середовищах, тому в поставку входят засоби для роботи в Unix- і Novell-сітях.

2. Переносимість(Portability). Система працює на різних процесорах сімейства x86 виробництва Intel і AMD. Вже існує 64

бітова версія Windows XP і Windows.NET, призначена для роботи на Intel Itanium. Реалізація підтримки процесорів іншої архітектури

можлива, але зажадає деякі зусилля.

3. Масштабованість(Scalability). В Windows XP реалізована підтримка технології SMP. В Windows.NET Advanced Server і Datacenter

Server окрім цього є підтримка COW (Cluster Workstations).

4. Система безпеки(Security). Реалізована звична для NT система безпеки на рівні користувачів.

5. Розподіленаобробка(Distributed processing). Windows XP має вбудовані в систему мережну нагоду, що забезпечує можливість зв"язку з різними типами комп"ютерів завдяки наявності різноманітних транспортних протоколів і технології «клієнт-сервер».

6. Надійність і відмовостійкість(Reliability and robustness). Архітектура Ос захищає додатки від пошкодження один одним

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]