Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_Labor_Zagal_tekhn_brod_zvich_2011.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
636.93 Кб
Скачать

Визначення вологості борошна методом прискореного

висушування при 130 С

Метод базується на випаровуванні вільної води із зразка при температурі вище 100о С. Він є стандартним методом визначення вологості зерна та борошна і дозволяє отримати достатньо точні результати протягом 70-80 хв. Прискорення процесу сушіння досягається завдяки підвищенню температури до 130°С та інтенсивній циркуляції сушильного агенту, що забезпечується вентилятором. Сушіння проводять в шафі СЕШ-ЗМ.

Прилади і посуд: сушильна шафа СЕШ-3М, ваги лабораторні загального призначення, металеві бюкси, щипці, ексикатор.

Техніка аналізу. На вагах зважують бюкси і беруть в них наважку борошна масою 5,00 г і ставлять їх у сушильну шафу. При досягненні в сушильній шафі температури 130о С зразки висушують протягом 40 хв. Потім бюкси щипцями виймають з шафи, закривають кришкою, охолоджують у ексикаторі до кімнатної температури і повторно зважують. Вологість у процентах (W) розраховують за формулою, %:

(2.1)

де а – маса бюкси з наважкою до висушування, г;

б – маса бюкси з наважкою після висушування, г;

в - маса пустої бюкси, г.

Аналізувалось пшеничне борошно, зразок № 10.

Результати першого аналізу:

а = 9,54 г ; б = 8,94 г; в = 4,54 г.

Результати другого аналізу:

а = 11,69 г ; б = 11,11 г; в = 6,69 г.

Висновки. Метод достатньо простий, але тривалий і вимагає обережності при вийманні бюксів із сушильної шафи внаслідок їх високої температури. Аналізований зразок борошна відповідає вимогам стандарту.

2.3 Загальні правила безпечної роботи в хімічній лабораторії

В хімічній лабораторії дозволяється працювати тільки за наявності справної припливно-витяжної вентиляції, обладнаних витяжних шаф, спецодягу, засобів індивідуального захисту, пожежогасіння і аптечки першої допомоги.

В хімічній лабораторії забороняється пити воду і приймати їжу.

Після закінчення роботи необхідно привести в належний стан своє робоче місце, помити та прибрати посуд, поставити на місце хімічні реактиви, виключити електроприлади, воду, газ, стисле повітря та освітлення.

Правила роботи з скляним посудом

При роботі з скляним хімічним посудом і скляними приладами необхідно дотримуватися певних правил безпеки. Необхідно пам‘ятати, що хімічний посуд крихкий і, в основному, тонкостінний, а через це при необережній роботі його можна розбити і отримати травми. Скляний посуд і прилади потрібно тримати обережно, не стискаючи його сильно пальцями.

Для попередження травматичних пошкоджень при роботі з скляним посудом необхідно дотримуватись таких застережних заходів:

1. Відразу ж прибирати зі столу склобій і відходи теплової обробки скла.

2. При збиранні скляних частин приладів суворо дотримуватися діючих правил, які наведені у відповідних інструкціях.

3. При розрізані скляних трубок і паличок руки потрібно захищати рушником.

4. При митті посуду йоржами або скляною паличкою необхідно бути обережним, адже можна ними легко пробити днище або стінки посуду. Для попередження цього на оголений дротовий кінець йоржа або кінець скляної палички потрібно надіти шматочок гумової трубки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]