Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava4_1-2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Так, наприклад, за підвищення ціни на смолу для ДСП на 10 % — NPV знизиться на 71,18 %, тобто еластичність за даним фактором становить: [процентна зміна NPV] : [процентна зміна фактора] = 7,12.

Оскільки значення показника  1, то NPV є еластичним за ціною на смолу. Еластичність показує, як (на скільки одиниць) зміниться чиста теперішня вартість за проектом за зміни певного фактора на одиницю.

Найнебезпечнішою для підприємства є негативна динаміка таких змінних: матеріальних витрат (особливо цін на смолу для виробництва ДСП і на плівку для каширування), ціни на продукцію (найбільша чутливість), обсягів виробництва. Величина матеріальних витрат змінюється за рахунок підвищення цін, а не зміни норм витрат, які практично стабільні.

З огляду на те, що виробництво матеріаломістке, є сенс розрахувати еластичність проекту до зміни загальної величини матеріальних витрат за видами продукції. Результати підтверджують високий рівень чутливості NPV до зміни даного фактора. З-поміж складу матеріальних витрат великий вплив на чисту теперішню вартість (крім смоли для ДСП) справляє зміна витрат на деревинну сировину і плівку для ламінування. Однак найбільший ризик становить підвищення цін на смолу, що є, безперечно, найімовірнішим, зважаючи на монополізм її постачальника.

Нееластичним ( 1) виявляється NPV до варіації таких змінних, як шліфувальна шкурка і смола для виробництва кашированої плити.

До найсерйозніших ризиків проекту можна віднести:

  • вимушене зниження цін на продукцію під тиском конкурентів, які розпочинають цінову війну на ринку і політику демпінгових цін (імовірнісь висока);

  • підвищення цін на хімічну сировину (імовірність нижча за середню);

  • зниження темпів зростання внутрішнього ринку продукції, що заважатиме досягненню планових обсягів виробництва (імовірність низька);

  • недотримання планових строків налагодження виробництва нової продукції (імовірність середня);

  • зростання терміну окупності інвестицій (імовірність середня).

Орієнтовні заходи зі зниження рівня проектних ризиків:

  1. пошук нових споживачів продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках (вихід на ринки інших країн), зміцнення та стабілізація відносин з існуючими партнерами (за рахунок надійного і оперативного виконання замовлень, швидкої доставки, системи знижок тощо);

  2. розширення кольорового асортименту оздобленої плити;

  3. проведення низки рекламних заходів для презентації на ринку нової продукції вищої якості — класу емісії Е1;

  4. використання хімічної сировини власного виробництва та зниження її собівартості за рахунок раціоналізації процесу вироб­ництва такої продукції;

  5. виконання частини монтажних робіт спеціалізованою фірмою.

  6. негайне звертання (за потреби) до антимонопольного і антидемпінгового комітетів з метою уникнення захоплення та монополізації ринку двома компаніями в результаті «цінової війни»;

  7. проведення переговорів про можливість зниження ціни обладнання, пошук вигідніших умов продажу аналогічного обладнання іншими компаніями.

1.2. Сублімований бізнес-план інноваційного проекту (з обґрунтуванням вибору продукції)

1.2.1. Ініціатор інноваційного проекту

Ініціатором проекту є Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування (КЦКБА) — державне підприємство, що не підлягає приватизації. КЦКБА виготовляє продукцію за такими стратегічними напрямками:

  1. арматура для авіабудування;

  2. арматура для космічної галузі;

  3. арматура для АЕС.

На підприємстві застосовуються одиничний та серійний типи виробництва. Продукція КЦКБА — це високоточні прилади та верстати з унікальними характеристиками, які розробляються самим КЦКБА на замовлення клієнтів і переважно не мають аналогів у світі. Продукція експортується в Росію та Китай. Частка експорту становить 20 %, коефіцієнт використання виробничої потужності — 73 %.

1.2.2. Продукція проекту

Інновацією за даним проектом є нова продукція для галузі авіабудування — регулятор тиску ПОС для літаків АН-140. Слід зазначити, що існує можливість виготовлення подібного агрегата — регулятора надмірного тиску СКВ для літаків АН-140 — на тих самих виробничих потужностях, але з дещо іншим обсягом витрат та іншими характеристиками. За прогнозом, структура витрат, обсяг попиту та необхідний техніко-технологічний рівень виготовлення цих агрегатів аналогічні. Тому необхідно оцінити два альтернативні проекти виготовлення агрегата ПОС АН-140 та агрегата СКВ АН-140 з погляду максимізації прибутку.

Усю технічну та конструкторську документацію з розробки агрегатів, включаючи ескізний проект та комплект робочих креслень, а також усі необхідні випробування дослідних зразків та серійне виробництво агрегатів у обсязі виробничої програми виконуватиме ініціатор у процесі реалізації.

Регулятор тиску ПОС для АН-140 призначений для регулювання тиску повітря, що подається в систему антиобмерзання літака (по 2 штуки на літак). Регулятор можна використати також на інших об’єктах.

Регулятор надмірного тиску СКВ для системи кондиціювання повітря літаків АН-140 призначений для підтримування постійного тиску повітря, яке подається в систему (по 2 штуки на літак). Регулятор виконує і функції запірного пристрою, який забезпечує вмикання і вимикання забору повітря від компресора двигуна. Технічні характеристики агрегатів показано в табл. 1.15.

Таблиця 1.15

Порівняльна таблиця технічних характеристик агрегатів пос та скв

№ з/п

Основні технічні характеристики

ПОС

СКВ

1

Тип агрегата

Регулятор абсолютного тиску

Регулятор надмірного тиску

2

Ресурс, льотних годин

6000

8000

3

Точність підтримання тиску, %

4,0

6,0

4

Міжремонтний строк служби, років

8

2

5

Імовірність безвідмовної роботи

0,96

0,90

6

Вага, кг

3,5

4,0

7

Робоче середовище

Повітря

Повітря

8

Діапазон робочих температур на вході, С

–160 –310

–200 –300

9

Витрати повітря, кг/год

До 1800

До 2100

10

Зовнішнє середовище

Атмосфера

Атмосфера

11

Температура зовнішнього середовища, С

–60 –80

–60 –100

12

Кількість спрацювань (відчинено-зачине­но), циклів

25000

20000

Агрегати розроблятимуться на підставі сучасних вимог до виробів авіаційної техніки з урахуванням досягнень у галузі конструювання та виготовлення аналогічних систем літальних апаратів. Аналогом розроблюваного регулятора тиску ПОС є агрегат «3317», сконструйований НПО «Наука» (Росія, м. Москва) та виготовлений заводом «Теплообмінник» (Росія, м. Нижній Новгород). Аналогом регулятора надмірного тиску СКВ є циклічний клапан «3464», сконструйований та виготовлений там же.

Розробки вищезгаданих агрегатів ПОС та СКВ здійснюються з урахуванням НЛПС (норм льотної придатності суден цивільної авіації), які відповідають міжнародним вимогам з безпеки транспортних та пасажирських літаків цивільної авіації. Ці агрегати розробляються з урахуванням сучасних технологій, запроваджених на підприємствах авіаційної промисловості України та Росії, а також з використанням досвіду роботи підприємства-виробника в галузі створення агрегатів для бортових пневмосистем літальних апаратів.

Під час виготовлення та випробувань агрегатів використовується сучасне технологічне обладнання: металорізальні верстати з програмним керуванням, комплекс обладнання, який забезпечує випробування авіаційної та ракетної техніки. Технологічний комплекс для виробництва таких агрегатів створюється в Україні вперше на базі виробництва ракетно-космічної техніки. Аналоги в Україні невідомі.

Підприємство в цілому має необхідний набір обладнання для серійного виготовлення даної продукції. Додатково треба придбати лише кілька одиниць обладнання потужнішого ніж те, що є на підприємстві (табл. 1.16).

Таблиця 1.16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]