Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava4_1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
522.24 Кб
Скачать

Частина 4

ПРАКТИКУМ З БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ

Практичні приклади бізнес-планів

1.1. Бізнес-план оновлення техніко-технологічної бази ват «аверс» (для внутрішніх користувачів)

1.1.1. Резюме

У даному бізнес-плані обґрунтовано економічну доцільність вкладення коштів у обладнання, що забезпечує новий для підприємства спосіб пресування деревинностружкових плит (ДСП). Цей спосіб реалізується через заміну економічно і фізично застарілого багатоповерхового гідравлічного преса ПР-6А для виробництва ДСП на прес безперервної дії. Фінансування інвестиційного проекту здійснюється за рахунок власних коштів (акціонер­ного капіталу), без залучення кредитів.

Загальна кошторисна вартість інвестиційного проекту оцінюється в 4780,80 тис. грн.

Реалізація бізнес-проекту уможливить:

  • поліпшення стану техніко-технологічної бази підприємства, створення передумов для дальшого технічного переозброєння за рахунок використання фінансово-економічних результатів проекту;

  • підвищення рентабельності виробництва плит, конкурентоспроможності підприємства та продукції;

  • збереження і зміцнення позицій підприємства на ринку відповідної продукції;

  • підвищення ліквідності і ринкової вартості ВАТ «Аверс»;

  • задоволення потреб ринку у високоякісних деревинноструж­кових плитах широкого асортименту, що відповідають міжнародним стандартам.

Розрахунки підтвердили доцільність здіснення розвитку ТТБ ВАТ «Аверс» способом реалізації зазначеного інвестиційного проекту. Проведений аналіз економічних, фінансових показників і дослідження ринку свідчать, що проект може бути здійснений з високою результативністю. Інтегральні показники відповідають установленим критеріям ефективності і підтверджують достатньо високу прибутковість проекту, повну окупність інвестицій за три роки і економічну доцільність використання преса «Гідро-Дін». Проект також є перспективним для реалізації на ВАТ «Аверс» з погляду його відповідності тенденціям зовнішнього середовища, сучасному рівню розвитку і стратегічним планам підприємства.

1.1.2. Фірма та її продукція

1.1.2.1. Характеристика ініціатора проекту

Завод з виробництва деревинностружкових плит було створено на базі відповідного цеху. Після трьох реконструкцій потужність з виробництва плит збільшилася з 25 до 90 тис. м3 за рік. 1993 року Київський завод ДСП був перетворений на ВАТ «Аверс».

З метою збільшення статутного фонду було проведено 5 емісій акцій, у результаті чого він зріс у 153 рази і становить 153 250 грн (16 300 простих іменних акцій з номінальною вартістю 2,5 грн). Грошові кошти, отримані в результаті емісій, було спрямовано на поповнення оборотних коштів. Основні кошти підприємства становлять 5,5 млн грн.

Засновниками ВАТ «Аверс» є фізичні особи (на момент створення товариства — 345 осіб). Виконавчим органом, який керує поточною діяльністю підприємства, є правління у складі 5 осіб (голова правління—президент, комерційний директор, технічний директор, головний бухгалтер, начальник ПЕВ). Контроль за діяльністю правління здійснює спостережна рада, до складу якої входять заступник начальника цеху оздоблення, майстер та один з акціонерів.

ВАТ «Аверс» розміщене в Києві на правому березі Дніпра, на земельній ділянці 8,2 га і має під’їзні залізничні колії. Уздовж Дніпра проходить Наддніпрянське шосе — сучасна автодорожня магістраль.

До складу підприємства входять:

два основні цехи:

  • цех із виробництва деревинностружкових плит (цех ДСП);

  • цех оздоблення меблевих деталей;

п’ять допоміжних служб:

  • ремонтно-механічна служба;

  • біржа сировини;

  • транспортна дільниця;

  • будівельна група;

  • автотранспортна дільниця.

Наявні такі управлінські підрозділи: планово-економічний, мар­кетинговий, бухгалтерський, технологічний, відділ кадрів та ін.

Усього на підприємстві працює 325 осіб, з них 60 осіб — керів­ники, фахівці, службовці. Підприємство достатньо забезпечене кваліфікованими кадрами, майже 27 % персоналу мають вищу освіту, віковий склад свідчить про політику омолодження персоналу поряд зі збереженням найдосвідченіших і перевірених працівників, що позитивно впливає на загальні результати діяльності підприємства.

На підприємстві впроваджено інформаційну систему, яка поєднує в одну мережу комп’ютери відділів, що дає змогу управлін­цям вищої і середньої ланки оперативно отримувати необхідну для роботи інформацію. Комп’ютери мають вихід в Internet (це особливо важливо для роботи маркетингового відділу). Відповідно до характеру роботи кожного відділу (планово-економічний, маркетинговий, відділ кадрів, бухгалтерія, профком та ін.) установлене спеціальне програмне забезпечення (АРМ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]