Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 8 ВИТРАТИ ВИРОБНИЦТВА.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
233.47 Кб
Скачать

4. Ізокоста: поняття та властивості.

Процес виробництва – це процес використання ресурсів, купівля який передбачає певні грошові затрати фірми.

Ізокоста – це лінія, яка показує можливі комбінації купівлі двох ресурсів – праці та капіталу при заданих цінах на них та певному бюджеті фірми (обсягу витрат).

Витрати на купівлю праці є добутком ціни праці та обсягу залучення праці, а витрати на капітал – добутком ціни одиниці капіталу та обсягу даного ресурсу.

Тобто рівняння ізокости має такий вигляд:

(11)

де ТС – загальні витрати виробника;

PL, PK – ціни відповідно праці та капіталу;

L, K – обсяги купівлі факторів виробництва – праці та капіталу.

Якщо уявити дві крайні ситуації, за яких фірма купує або тільки працю, або тільки капітал, можна зобразити ізокосту графічно.

Сукупність ізокост утворює карту ізокост (рис. 8.5.).

Властивості ізокости:

1) Ізокоста залежить від рівня витрат фірми. Чим далі ізокоста від початку координат, тим витрати на купівлю двох ресурсів є більшими.

2) Ізокоста залежить від цін на два ресурси. Якщо ціни змінюються на два ресурси пропорційно – ізокоста рухається або праворуч, або ліворуч, якщо ж змінюється ціна одного з ресурсів – ізокоста змінює кут нахилу.

3) Кут нахилу ізокости визначає співвідношення цін двох ресурсів:

(12)

5. Рівновага виробника та траєкторія розвитку виробничої діяльності підприємства.

Оптимальний вибір виробника повинен відповідати двом умовам:

1) об’єктивна – вибір повинен знаходитись в межах обсягу витрат фірми.

2) суб’єктивна – вибір повинен бути найбільш бажаним для виробника, забезпечувати максимально можливий обсяг виробництва, тобто знаходитись на найвищій, із можливих, ізокванті.

Для визначення рівноваги виробника, потрібно поєднати карту ізоквант з ізокостою. Та ізокванта, відносно якої ізокоста займе положення дотичної, визначить найбільший обсяг виробництва за даних бюджетних можливостей.

Точка дотику ізокванти та ізокости буде точкою найбільш раціональної поведінки виробника, або точкою його рівноваги ( точки Е1, Е2 і Е3 на рис. 8.6.).

Поєднавши точки дотику ізоквант з ізокостами, одержимо траєкторію розширення економічної діяльності фірми, або траєкторію розвитку виробничої діяльності підприємства ( крива 0S на рис. 8.6).

Нахил ізокванти у будь-якій точці визначається кутом нахилу дотичної або нормою технологічного заміщення, яка з урахуванням умови рівноваги виробника.

Оптимальний вибір виробника(рівновага виробника) знаходиться там, де кути нахилу ізокванти та ізокости дорівнюють один одному (співпадають).

Кут нахилу ізокванти виражається граничною нормою технологічного заміщення:

(13)

А кут нахилу ізокости співвідношення цін двох ресурсів:

(14)

Отже, в точці оптимального вибору виконується таке рівняння:

(15)

Окрім цього, стан споживчої рівноваги алгебраїчно можна записати як систему з двох рівнянь:

(16)

Отже, виробник перебуває у стані рівноваги, а витрати виробництва мінімізуються за умови, що граничні продукти всіх залучених у виробництво ресурсів зважені по цінам відповідних ресурсів є однаковими.