Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Структурне моделювання систем.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
121.34 Кб
Скачать

1. Методологія sadt та її реалізація в case-засобі bPwin

Для проведення аналізу і реорганізації бізнес-процесів існує CASE-засіб верхнього рівня — BPwin, що підтримує методології IDEF0 (функціональна модель), IDEF3 (WorkFlow Diagram) і DFD (DataFlow Diagram). Функціональна модель призначена для опису існуючих бізнес-процесів на підприємстві (модель AS-IS) та ідеального стану речей — того, до чого потрібно прагнути (модель TO-BE). Методологія IDEF0 показує побудову ієрархічної системи діаграм — одиничних описів фрагментів системи. Спочатку робиться опис системи в цілому і її взаємодії з навколишнім світом. Потім кожна підсистема розбивається на більш дрібні — і так далі, до досягнення потрібного ступеня подробиці. Після кожного сеансу декомпозиції проводиться сеанс експертизи. Найбільш зручною мовою моделювання бізнес-процесів є IDEF0, запропонований більш як 20 років тому Дугласом Россом (SADT - Structered Analysis and Design Technique – технологія структурного аналізу та розроблення систем).

Стандарти IDEF0 мають два елементи:

1)Стрілка-Об’єкт (іменник + прикметник); 2)Діяльність – дія або робота, функція (дієслово, дієприкметник, дієслівне речення)

Мета – дослідження бізнес-процесу для удосконалення і автоматизації (планування роботи).Мета повинна відповідати на наступні питання:1.Чому цей процес має бути змодельований?; 2.Що має показувати дана модель?; 3.Які висновки ми можемо отримати на основі моделі?

Точка зору на модель – погляд на модель ззовні особи, яка не приймає участі у модельованому процесі. Межі моделі – межі моделі показують, які об’єкти та діяльності входять до моделі, а які залишаються ззовні.

Контекстна діаграма: Входи перетворюються у виходи при виконанні роботи за допомогою механізмів під управлінням контролюючих об’єктів. Модель являє собою сукупність ієрархічно-впорядкованих і взаємопов’язаних діаграм. Модель містить лише одну контекстну діаграму, що розпадається на другому рівні на діаграми декомпозиції, які в свою чергу розпадаються на діаграми нижчого рівня до потрібного ступеня деталізації.

Діаграма декомпозиції: SADT-моделі розвиваються в процесі структурної декомпозиції згори донизу. Спочатку декомпозується один блок, який є межею моделі (контекстна діаграма), він розбивається на 3-6 блоків в порядку домінування, потім декомпозується кожен з цих блоків. Назвою діаграми декомпозиції наступного рівня буде назва роботи, що декомпозується.

В методології IDEF0 розрізняють 5 типів стрілок: стрілки входу – зображують дані чи об’єкти, які змінюються в ході виконання роботи; стрілки керування – зображують правила й обмеження, згідно яким виконується робота; стрілки виходу – зображують дані чи об’єкти, що з’являються в результаті виконання роботи; стрілки механізмів – зображують ресурси, необхідні для виконання роботи, але не змінюються в процесі роботи;стрілки виклику (виходять з нижньої грані роботи) – зображують зв’язок між різними діаграмами чи моделями, вказуючи на деяку діаграму, де дана робота розглянута більш докладно.

Типи зв’язків між діяльностями. Всього розрізняють п’ять типів зв’язків між діяльностями на діаграмах декомпозиції:

1)Зв’язок по входу (output - input), коли стрілка виходу роботи, що знаходиться ліворуч на листі діаграми, направляється на вхід роботи, що знаходиться праворуч.

2)Зв’язок по управлінню, коли стрілка виходу роботи, що знаходиться ліворуч на листі діаграми, направляється на управління роботи, що знаходиться праворуч.

3)Зворотній зв’язок по входу(output – input feedback). Коли вихід роботи, що знаходиться праворуч на листі діаграми, направляється на вхід роботи, що знаходиться ліворуч (таким чином відображається цикл).

4)Зворотній зв’язок по управлінню (output – control feedback). Вихід роботи, що знаходиться праворуч на листі діаграми направляється до управління роботи, що знаходиться ліворуч. Цей зв’язок свідчить про ефективність бізнес-процесу.

5)Зв’язок виходу механізму (output - mechanism). Вихід роботи, що знаходиться ліворуч на листі діаграми, направлений на механізм роботи, що знаходиться праворуч. Цей зв’язок відображає ситуацію, коли вихід однієї функції стає засобом досягнення мети іншої.

Розгалуження та злиття стрілок

Стрілки символізують сукупність об’єктів, тому вони можуть мати багато початкових точок (джерел) і багато кінцевих точок (призначень), таким чином вони можуть розділятися або зливатися. Розділені стрілки можуть відмічатися або ні:

+Невідмічені стрілки вміщують всі об’єкти, вказані у її назві перед розділенням.

+Стрілки відмічені після точки розподілу вміщують всі об’єкти або їх частину вказані в назві стрілки перед розподілом, тобто назва окремої гілки уточнює її вміст.

Тунелювання стрілок:1) Стрілка з невизначеним джерелом, малозначимі стрілки. 2) Стрілки з невизначеним приймачем.