Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_8.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
162.82 Кб
Скачать

8.2. Сатураційний осад: добрива, харчова добавка для тварин, наповнювач, повторне використання для очищення соку

Осад фільтрації є липкою і густою масою, що важко транспортується. Він утворюється в результаті взаємодії нецукрів дифузійного соку з вапном і діоксидом вуглецю. Кількість осаду фільтрації, що утворюється, складає від 8 до 12% до маси буряка, що переробляється, і залежить від кількості вапна, що вводиться на очищення соку, яке у свою чергу визначається якістю початкової сировини і технологією очищення соку. Вологість осаду фільтрації після вакуум-фільтрів складає близько 50% до його загальної маси і з ним втрачає приблизно 0,15% цукру до маси сировини. Тобто на бурякоцукровому заводі виробничою потужністю 3 тис. т буряка в добу щорічно утворюється близько 40 тис. т дефекату. Його виводять на поля фільтрації, що займають за площею не менше 13 га сільськогосподарської ріллі.

Фільтраційний осад видаляється із заводу гідравлічним способом після розведення водою. В даний час близько 80% бурякоцукрових заводів Росії відкачують його на поля фільтрації разом з осадом транспортерно-мийних вод. Фільтраційний осад має наступний приблизний хімічний склад, %:

Вуглекислий кальцій

74

Органічні речовини:

безазотні

9,5

азотні

6

Цукор

2

Пектинові речовини

1,5

Вапно у вигляді солей різних кислот

3

Інші мінеральні речовини

4

Разом:

100%

Після досягнення вологості осадом до 40% його переводять в так звані сухі відвали. Можливі області застосування осаду фільтрації:

  1. Внесення до ґрунту для нейтралізації її кислотності або як добриво

Нейтралізація кислих ґрунтів дозволяє підвищити врожайність сільськогосподарських культур. У країнах СНД налічується більше 20 млн. т вапняних матеріалів. Наявність в осаді фільтрації різних нецукрів, корисних для вирощування рослин, робить його переважним перед стандартними вапняними добривами і тому забезпечує велику їх врожайність. У Англії, Німеччині, США, Італії і інших країнах осад фільтрації в основному застосовують як добриво для ґрунтів з підвищеною кислотністю. Крім цього його можна також використовувати як меліорант для солонцевих ґрунтів. Механізм його дії в цьому випадку подібний до гіпсу.

Окрім природної підсушки у відвалах його сталі сушити в спеціальних установках різних конструкцій, розмелювати і розсіювати на фракції.

2. Регенерація з повторним використанням для операції очищення на цукрових заводах.

З упроваджених технічних рішень в цій області відомі установки регенерації, що працюють на цукрових заводах США і Японії. Одній з головних причин, що перешкоджають їх широкому розповсюдженню в цукровій промисловості, є низька концентрація діоксиду вуглецю в газах, що відходять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]