Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_6.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
317.95 Кб
Скачать

6.4. Способи підвищення ефективності кристалізації цукрози.

На цукрових заводах Німеччини для отримання цукру рафінадної якості використовується 4-х кристалізаційна схема:

Рис.3. Схема отримання цукру високої якості шляхом перекристалізації жовтих цукрів

Така схема базується на звичайній 3-х кристалізаційній, але відрізняється тим, що клеровка цукру ІІ не направляється на уварювання утфелю І, а уварюється разом з частиною (20...30%) клеровки афінованого цукру останнього продукту на утфель 0. Враховуючи той факт, що клеровка ІІ утфеля по своїй якості значно краще суміші сиропу з клеровкою, в результаті отримують цукор більш високої якості.

Із сиропу, частини клеровки афінованого цукру ІІІ та першого відтоку утфеля 0 уварюється утфель І, з якого отримують цукор-пісок, якісні показники якого дещо гірші, ніж цукру 0. обидва ці цукри змішують – 75% цукру 0 та 25% цукру-піску та направляють на зберігання.

Враховуючи той факт, що чистота сиропу в Німеччині близька до такової в Україні (92%), така схема представляє безсумнівно інтерес при реконструкції заводів, котрі ставлять своєю задачею отримання цукру високої якості.

6.4. Номограма для встановлення технологічного режиму кристалізації цукрози, оцінки ефективності його проведення та прогнозування роботи продуктового відділення.

Через суттєву зміну технологічної якості цукрових буряків під час виробничого сезону приходиться достатньо часто корегувати не тільки технологічний режим роботи продуктового відділення, а й саму технологічну схему роботи, тобто кількість ступенів кристалізації. Як правило, такі зміни проводять, опираючись на виробничий досвід або ж на складні технологічні розрахунки (які ніхто не робить).

З метою вибору ефективної роботи продуктового відділення та оперативного контролю його роботи проф.. Люсим М.А. розроблена номограма, в яку включені наступні показники: чистота утфелю Чу та міжкристального розчину Чм.р. , вміст сухих речовин в утфелі СВу і в міжкристальному розчині СВм.р. , вміст кристалів цукрози в утфелі К [13] та котра представляє собою графічне зображення процесів уварювання і кристалізації утфелі цукрового виробництва.

На осі ординат розташована шкала відсоткового вмісту кристалів цукрози в утфелі від 13 до 59%. На нижній осі абсцис розташовані значення чистоти між кристального розчину в діапазоні від 50 до 92%. У верхній частині номограми на осі абсцис розташована шкала вмісту СР (СВ) у між кристальному розчині в діапазоні 89,5-82,5%.

Криві, що понижаються справа наліво, характеризують зміну вмісту СР в утфелі від 89 до 93% за відповідного вмісту кристалів цукрози в ньому в залежності від вмісту СР у між кристальному розчині. Криві, що підвищуються справа наліво, характеризують зміну чистоти утфелю від 66 до 95% в залежності від чистоти між кристального розчину, вмісту кристалічного цукру та СР у між кристальному розчині.

Контроль ефективності уварювання утфелі проводять наступним чином. У напівпродуктах, що направляються на уварювання, визначають вміст СР та чистоту. У процесі уварювання вимірюють миттєве значення СР утфелю, при цьому чистота утфелю залишається величиною постійною та залежить тільки від чистоти напівпродуктів, а задане кінцеве значення вмісту СР утфелю залежить від вибраної технологічної схеми. За допомогою номограми знаходять точку перетину кривих вмісту СР в утфелі СВу та чистоти утфелю Чу

...............................

Представлена номограма дозволяє оперативно приймати рішення, направлені на покращання технологічної ситуації у продуктовому відділенні. Вона враховує взаємозалежність основних технологічних параметрів продуктів та напівпродуктів. Тому її використання дозволяє не тільки своєчасно коректувати технологічний режим, але й прогнозувати можливі зміни в процесі виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]