Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХОРОНА ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
52.09 Кб
Скачать

313 Працівників

3І3 (ДСТУ 2293-99) — це захисний засіб, який надягають на тіло або його частину і використовують під час роботи.

313 застосовують у тих випадках, коли безпеку працівника не можуть забезпечити завдяки організації виробничого процесу, конструкції обладнання та ЗКЗ.

Спеціальний одяг, взуття та інші 313 безкоштовно видають, відповідно до встановлених норм, усім працівникам, які зайняті на роботах зі шкідливими, небезпечними та несприятливими метеорологічними умовами праці, а також пов'язаними із за-брудненням.

Вибір тих чи інших 313 залежить під небезпечних і шкідливих чинників, характерних для конкретного виду робіт, які визначають на підставі атестації місць праці.

Тісний спецодяг, що щільно прилягає до тіла, обмежує рухи, порушує нормальну роботу органів дихання та зумовлює швидку втомлюваність працівника. Навпроти, обвислі частини спецодягу можуть бути захоплені механізмами виробничого обладнання, що обертаються або рухаються, і стати причиною травматизму.

Найпоширенішими 313 ОД є респіратори.

Респіратор — це полегшений 313 ОД від шкідливих газів, парів і аерозолю.

Респіратори мають у своєму складі два елементи: півмаску, що ізолює ОД від забрудненої атмосфери, та фільтрувальну частину, що забезпечує очищення повітря від шкідливих речовин. За конструкцією респіратори бувають безпатронні та патронні. Безпатронні 313 ОД одноразового використання.

Найчастіше на виробництві використовують такі респіратори:

—       ШБ-1, "Пелюстка" та "Росток" — фільтрувальна півмаска. Випускають такі респіратори трьох типів, залежно від коефіцієнта захисту. Застосовують для захисту ОД від нетоксичного виробничого пилу;

—       протиаерозольний У-2К — застосовують за концентрації пилу в повітрі менше ніж 200 мг/м3. Зовнішній шар такого респіратора виготовлено з поліуретану, а внутрішній — з поліетиленової плівки. Між ними розташовано фільтрувальний матеріал із синтетичних ультратонких волокон. У-2К має клапан для вдихання та видихання повітря, що дає змогу виділяти надмірне тепло та вологу;

—       протиаерозольний Ф-62Ш — патронний респіратор багато-разового використання. Застосовують його за концентрації пилу понад 200 мг/м3;

— протигазові РІТГ-67, універсальні РУ-бОм і "Тополя" — мають два змінні патрони для фільтрування. Випускають кілька марок таких протигазів залежно від шкідливих речовин, захист від яких вони забезпечують (табл. 22).

Час захисної дії фільтрувальних патронів респіраторів РПГ-67 та РУ-бОм наведено в табл. 23.

Час дії фільтрувальних патронів респіратора РУ-бОм дещо менший, тому що вони містять протиаерозольні елементи.

Якщо концентрація шкідливих речовин у повітрі робочої ділянки становить 50—2 000 ГДК, рекомендовано забезпечувати працівників фільтрувальними протигазами. До їх складу входять лицева частина та фільтрувально-поглинальна коробка. Завдання лицевої частини — ізоляція ОД, обличчя й очей людини від дії шкідливих речовин і підведення очищеного у фільтрувально-поглинальній коробці повітря до дихальних шляхів.

У фільтрувально-поглинальній коробці відбувається видалення шкідливих газів і парів з повітря завдяки таким фізико-хімічним процесам, як адсорбція та хемосорбція. Залежно від хімічного складу речовин, від яких потрібно очистити повітря, випускають фільтрувально-поглинальні коробки різних марок, які відрізняються кольором фарбування.

http://intranet.tdmu.edu.ua/data/kafedra/internal/upr_ekon/lectures_stud/uk/pharm/tpkz/ptn/Охорона%20праці%20в%20галузі/5/05.ОХОРОНА%20ПРАЦІ%20ПІД%20ЧАС%20ВИРОБНИЦТВА%20ЛІКАРСЬКИХ%20ЗАСОБІВ.htm