Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи техніки безпеки в фармацевтичній галузі.docx
Скачиваний:
339
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
56.38 Кб
Скачать

Основи техніки безпеки .

Працівник допускається до самостійної роботи при умові:

        коли стан його здоров'я дозволяє виконувати, запропоновану йому роботу

        коли  працівник пройшов інструктажі з охорони праці, які дають йому право виконувати дану роботу;

        на роботи з підвищеною небезпекою працівник повинен мати посвідчення, яке свідчить про проходження ним відповідного навчання.

При прийнятті на роботу строк випробування робітників не перевищує 1 місяць, для всіх інших працівників не менше трьох місяців, а в окремих випадках за погодженням з профспілкою - шести місяців.

Прийняті на роботу співробітники допускаються до роботи тільки після відповідного інструктажу по техніці безпеки і виробничій санітарії

Інструктаж з питань охорони праці.

Інструктажі з питань охорони праці про­водяться під час організації роботи з охорони праці як на підприємствах, так і у на­вчальних закладах. За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці на підприємствах поділяються на декілька видів, а саме: на вступний, первин­ний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж з питань охорони праці проводиться:

• з усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу (постійну або тимчасо­ву), незалежно від рівня їх освіти, стажу роботи за цією професією та посади;

• з працівниками, які знаходяться у відрядженні на підприємстві і беруть безпо­середню участь у виробничому процесі, з водіями транспортних засобів, які вперше в'їжджають на територію підприємства;

• з учнями, вихованцями та студентами, які прибули на підприємство для про­ходження виробничої практики;

Вступний інструктаж проводить спеціаліст з охорони праці або особа, на яку на­казом по підприємству (рішенням правління) покладено ці обов'язки. На великих підприємствах окремі питання вступного інструктажу можуть висвітлювати відпо­відні фахівці.

Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці або у приміщенні, що спеціально для цього обладнане, з використанням сучасних технічних засобів навчан­ня та наочних посібників (плакати, натурні експонати, макети, моделі, кінофільми, діафільми, відеофільми тощо).

Вступний інструктаж проводиться за програмою, що розроблена службою охо­рони праці з урахуванням особливостей виробництва та затверджується керівником підприємства (виробництва)..

Запис про проведення вступного інструктажу здійснюється у спеціальному журна­лі а також в документі про прийняття працівника на роботу.

 Первинний інструктаж проводиться на робочому місці до початку роботи:

•      з працівником, новоприйнятим (постійно або тимчасово) на підприємство;

•      з працівником, який переводиться з одного цеху виробництва до іншого;

•      з працівником, який буде виконувати нову для нього роботу;

• з відрядженим працівником, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві;

•      зі студентом, учнем та вихованцем, який прибув на виробничу практику.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб спеціального фаху за програмою, складеною з урахуванням вимог відповідних інструкцій з охоро­ни праці для працівників, інших нормативних актів про охорону праці, технічної до­кументації та орієнтовного переліку питань первинного інструктажу

Програма первинного інструктажу розробляється керівником цеху, дільниці, узго-джусться із службою охорони праці і затверджується керівником підприємства або відповідного структурного підрозділу,

Усі працівники, в тому числі випускники професійних навчальних закладів, на­вчально-виробничих (курсових) комбінатів, після первинного інструктажу на робочо­му місці мають протягом 2-15 змін (в залежності від характеру виробництва і рівня кваліфікації фахівця) пройти стажування під керівництвом досвідчених, кваліфіко­ваних спеціалістів, які призначаються наказом (розпорядженням) по підприємству (цеху, дільниці, виробництву).

Керівник підприємства (цеху, дільниці, виробництва) має право своїм наказом або розпорядженням звільнити від проходження інструктажу працівника, який має стаж ро­боти за своєю професією не менше 3 років, і перемішується із одного цеху в інший, де характер його роботи та тип обладнання, на якому він буде працювати, не змінюється.

Повторний інструктаж: проводиться на робочому місці з усіма працівниками: на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз на квартал, на інших роботах - 1 раз на півріччя.

Як правило, повторний інструктаж проводиться індивідуально або з групою пра­цівників, ню викопують однотипні роботи, за програмою первинного інструктажу в повному обсязі.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці:

• у разі введення в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону граці, а також при внесенні змін та доповнень до них;

• при зміні технологічного процесу, модернізації устаткування, приладів та ін-, грумснтів, вихідної сировини, матеріалів та інших чинників, що впливають на охо­рону праці;

• у разі порушення працівником нормативних актів про охорону праці, що мо-* > ть призвести або призвели до травм, аварії або отруєння;

• на вимогу працівників органу державного нагляду за охороною праці, вишес-: с-іої господарської організації або державної виконавчої влади у випадку, якщо ви-

явлено незнання працівником безпечних методів і прийомів праці або нормативних актів про охорону праці;

• у разі наявності перерви у професійній діяльності працівника понад ЗО календар­них днів - для робіт з підвищеною небезпекою, понад 60 днів - для інших видів робіт.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників спільного фаху. Обсяг і зміст інструктажу визначається в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили необхідність його проведення.

Цільовий інструктаж проводиться з працівником:

• у разі виконання разових робіт, що не пов'язані з безпосередніми обов'язками за фахом;

•      при ліквідації аварії або стихійного лиха;

• під час проведення робіт, на які оформляється наряд-допуск, дозвіл або інші подібні документи;

•      у разі проведення екскурсій на підприємствах.

Цільовий Інструктаж фіксується наряд ом-до пуском або іншою документацією, що дозволяє проведення робіт.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосе­редньо керівник робіт (начальник виробництва, цеху, дільниці, майстер, інструктор виробничого навчання тощо). Причому їх здійснення обов'язково повинне закінчува­тися перевіркою знань шляхом усного опитування, за допомогою технічних засобів навчання, а також на підставі перевірки набутих навичок безпечних методів ведення праці. Знання перевіряє особа, яка проводила інструктаж.

Про проведення первинного, повторного, позапланового і цільового інструктажів, особа, яка проводила інструктаж, робить запис до журналу). При цьому обов'язковими є підписи як тих, кого інструктували, так і того, хто інструктував. Жур­нали інструктажів мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою.

У разі необхідності первинний, повторний, позаплановий інструктажі можуть про­ходити у встановленому порядку на іншому спорідненому за технологією підприєм­стві, де є необхідні для цього умови

Керівник підприємства за необхідності має право запросити до себе для проведен­ня інструктажів відповідних спеціалістів іншого, спорідненого за технологією під­приємства. Оформлення інструктажів, стажування та допуск до роботи працівника у таких випадках проводиться в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці підприємства.

Керівник підприємства зобов'язаний видати працівникові примірник інструкції з охорони праці за його професією або вивісити її на його робочому місці.

 

       Порядок розробки Інструкції з охорони праці

    Інструкція є нормативним актом, що містить обов'язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на робочих місцях у виробничих приміщеннях, на території підприємства або в інших місцях, де дорученням власника чи уповноваженого ним органу (далі - роботодавець) виконуються ці роботи, удові чи службові обов'язки.

Інструкції поділяються на:

1.     Інструкції ї, що належать до державних міжгалузевих нормативних актів про охорону праці; інструкції-зразки;

2.     Інструкції, що діють на підприємстві.

3.     Інструкції-зразки затверджуються міністерствами або іншими органами виконавчої влади, виробничими, науково-виробничими та іншими об'єднаннями підприємств, які мають відповідну ліцензію, за узгодженням з органами державного нагляду за охороною праці, до компетенції яких належить дана інструкція або окремі її вимоги, і Національним НДІ охорони праці. Ці інструкції можуть користуватись як основа для розробки інструкцій, що діють на підприємстві.

4.     Інструкції, що діють на підприємстві належать до нормативних актів про охорону праці, чинних  конкретного підприємства. Такі інструкції розробляються на основі чинних державних галузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці, примірних інструкцій та технологічної документації підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених  експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання, що використовується на даному підприємстві. Вони затверджуються роботодавцем і є обов'язковими для дотримання працівниками відповідних професій або при виконанні відповідних робіт на цьому підприємстві.

   Інструкції повинні містити тільки ті вимоги щодо  охорони  праці, дотримання яких обов”язкове самими працівниками.   У назві інструкції стисло вказується, для якої професії або виду робіт вона призначена

   Включенню до інструкцій підлягають загальні положення щодо охорони праці та організаційні і технічні вимоги безпеки, що визначаються на основі:

- чинного законодавства України про працю та її охорону, стандартів, правил, норм та інших нормативних і організаційно-методичних документів про охорону праці;

аналізу документів з охорони праці стосовно відповідного виробництва, професії (виду робіт); характеристики робіт, що підлягають виконанню працівником конкретної професії у відповідності до кваліфікаційної характеристики;

вимог безпеки до технологічного процесу, виробничого обладнання, інструментів та пристроїв, що застосовуються при виконанні відповідних робіт, а також вимог безпеки, що містяться в експлуатаційній та ремонтній документації і в технологічному регламенті;

виявлення небезпечних і шкідливих виробничих факторів, характерних для даної професії (виду робіт) к при нормальному протіканні процесу, так і при відхиленнях від оптимального режиму, визначення заходів та засобів захисту від них, вивчення конструктивних та експлуатаційних особливостей і ефективності використання цих засобів;

  Вимоги інструкцій викладаються    відповідно до послідовності технологічного процесу і з врахуванням умов, у яких виконується даний вид робіт.

       Інструкції повинні містити такі розділи:

-  загальні положення;

 -  вимоги безпеки перед початком роботи;

•  вимоги безпеки під час виконання роботи;

 -   вимоги безпеки після закінчення роботи; .  вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

За необхідності в інструкції можна включити й інші розділи.

 

Атестація робочих місць

Атестація робочих місць являє собою комплекс адміністративних, інжснерно-технічних та санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на визначення відповідності робочого місця фахівця технологічним, ергономічним та санітарно-гігієнічним вимо­гам, а також вимогам безпеки праці.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №442 від 01.08.1992 року "Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці" атестація робо­чих місць проводиться на підприємствах і в організаціях незалежно від форм влас­ності та господарювання, в тому випадку, якщо технологічний процес, обладнання, сировина та матеріал, які використовуються, є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здо­ров'я працівників, а також на їх нащадків як у теперішній час, так і в майбутньому.

Основна мета атестації робочих місць полягає у регулюванні відносин між ро­ботодавцем або уповноваженим ним органом і працівниками в галузі реалізації прав на здорові та безпечні умови праці, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах, пільгове пенсійне забезпечення тощо.

Атестація робочих місць проводиться атестаційною комісією, склад і повнова­ження якої визначаються наказом по підприємству організації у термін, передбачений колективним договором (угодою), але не рідше одного разу на 5 років.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на ке­рівника підприємства (організації).

Позачергова атестація проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, профспілкового комітету, тру­дового колективу або його виробничого органу, органів державного нагляду за охо­роною праці за участю закладів державної санітарно-спідеміологічної служби Мініс­терства охорони здоров'я.

До проведення атестації можуть залучатися проектні та науково-дослідні організації, технічні інспекції праці профспілок, інспекції державного технічного нагляду тощо.

Атестація робочих місць передбачає:

•     установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці;

• санітарно-гігієнічне дослідження виробничого середовища, важкості і напру­женості трудового процесу на робочому місці;

• комплексну оцінку чинників виробничого середовища і характеру праці та їх від­повідність стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам;

• установлення ступеня шкідливості і небезпечності праці та її характеру відпо­відно до загальноприйнятої гігієнічної класифікації;

• обгрунтоване віднесення робочого місця до певної категорії за ступенем шкід­ливості та важкості праці;

• визначення (підтвердження) права працівників на пільгове пенсійне забезпе­чення за діяльність, яка здійснюється у несприятливих умовах;

• складання переліку робочих місць, виробництв, професій та посад, що перед­бачають пільгове пенсійне забезпечення працівників;

• аналіз реалізації технічних і організаційних заходів, спрямованих на забезпе­чення безпеки праці.

Санітарно-гігіспічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводяться санітарними лабораторіями підприємств і організацій, атестова­ними органами Державного стандарту і Міністерства охорони здоров'я за списками, що узгоджуються з органами Державного комітету з нагляду за охороною праці, а також на договірній основі лабораторіями територіальних санітарно-епідсміологічних станцій.

Відомості про результати атестації робочих місць заносяться до карти умоп праці, форма якої затверджується Міністерством праці та соціальної політики разом з Мініс­терством охорони здоров'я.

Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним за­безпеченням працівників після погодження з профспілковим комітетом затверджуєть­ся наказом по підприємству (організації) і зберігається впродовж 50 років. Витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку.

Результати атестації використовуються при встановленні пільг і компенсацій, пен­сій за віком на пільгових умовах, а також для розробки заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників.

Атестація проводиться згідно з наведеним вище порядком та методичними реко­мендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці та соціальної політики України №41 від 1.09.1992 ро­ку та головним державним санітарним лікарем України. Правовою основою для про­ведення атестації є чинні законодавства та нормативні акти з питань охорони та гігі­єни праці.

Для організації і проведення атестації робочих місць керівник підприємства видає наказ, в якому:

•      визначаються мета і завдання атестації;

• затверджується склад, призначається голова та секретар постійно діючої атсс-гаційної комісії, окреслюються її повноваження та у разі необхідності визначається склад цехових (структурних) атсстаційних комісій;

• установлюється термін і графіки проведення підготовчих до атестації робіт у структурних підрозділах підприємства;

• визначаються особливості взаємодії із зацікавленими державними органами і громадськими організаціями (з експертизи умов праці, з санітарио-епідеміологічіюю службою тощо);

• визначаються проектні та науково-дослідні установи для проведення науко­во-технічної оцінки умов праці і участі у розробці заходів щодо усунення шкідливих виробничих факторів.

До складу атестацінної комісії рекомендується включити головних спеціалістів, працівників відділу кадрів та охорони праці, органів охорони здоров'я підприємства, працівників громадських організацій тощо.

В ході своєї діяльності атестаційна комісія'.

• здійснює організаційне та методичне керівництво і контроль за ходом про­ведення роботи на всіх її етапах, формує необхідну правову і нормативно-довідкову базу та організовує її вивчення;

• визначає і в установленому порядку залучає до проведення атестації всі необ­хідні організації;

• організовує виготовлення планів розташування обладнання у кожному з під­розділів;

•      визначає межі робочих місць (робочих зон) та надає їм відповідний номер;

•      складає перелік робочих місць, які підлягають атестації;

• порівнює технологічний процес, що застосовується, склад обладнання, сиро­вину і матеріали, які використовуються, із передбаченими у проектах;

• визначає обсяг необхідних досліджень шкідливих і небезпечних чинників ви­робничого середовища та організовує їх дослідження;

• виявляє та прогнозує процеси створення шкідливих і небезпечних умов на робочих місцях;

• установлює на основі Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника відповід­ність найменування професій і посад, зайнятих на цих робочих місцях, характеру фактично виконуваних робіт;

• складає "Карту умов праці" на кожне робоче місце або групу робочих місць, що атестуються (додаток 40);

• проводить атестацію та складає перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з несприятливими умовами праці;

• уточнює діючі і вносить пропозиції на встановлення пільг та компенсацій за­лежно від умов праці, визначає витрати на ці цілі;

• організовує розробку заходів щодо поліпшення умов праці і оздоровлення працівників;

• виконує функції щодо призначення нового складу комісії у разі проведення позачергової атестації.

Під час вивчення чинників виробничого середовища і трудового процесу визнача­ються характерні для конкретного робочого місця виробничі фактори, які підлягають лабораторним дослідженням, встановлюються, використовуючи систему стандартів безпеки праці, санітарні норми і правила, нормативні значення (гранично-до пустим а концентрація (ГДК), гранично-допустимий рівень (ГДР), гранично-допустима доза (ГДД) тощо) параметрів виробничого середовища і трудового процесу та виявляють­ся шляхом лабораторних досліджень або розрахунків фактичні значення факторів ви­робничого середовища і трудового процесу, які підлягають порівнянню.

На основі комплексної оцінки робочі місця мають бути віднесені до одного із кла­сів умов праці:

•      з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці;

•      із шкідливими і важкими умовами праці;

•      з нешкідливими умовами праці.

З результатами атестації ознайомлюють працівників, які зайняті на робочому міс­ці, що атестується. Карту підписують голова і члени комісії.

За результатами атестації складаються переліки:

• робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких під­тверджене право на пільги і компенсації, передбачені законодавством;

• робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких про­понується встановити пільги і компенсації за рахунок коштів підприємства згідно зі статтею 26 Закону України "Про підприємства" та статтею 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення";

• робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи щодо їх поліпшення.

Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад, працівникам яких підтвер­джене право на пільги і компенсації, в т. ч. на пільгове пенсійне забезпечення, то передбачене законодавством, підписується головою комісії та погоджується наказом по підприємству (організації). Витяги з наказу додаються до трудових книжок праців­ників, професії і посади яких внесені до переліку.

Матеріали атестації робочих місць є документами суворої звітності і зберігаються на підприємстві протягом 50 років.