Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація баз даних і знань.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
84.99 Кб
Скачать

1.Класифікація баз даних. Стандарт баз даних ansii.

По моделі даних:

Ієрархічна модель бази даних складається з об'єктів з покажчиками від батьківських об'єктів до нащадків, з'єднуючи разом зв'язану інформацію

Мережева модель бази даних відносяться такі поняття: рівень, елемент (вузол), зв'язок.

Реляційна база даних — база даних, заснована на реляційній моделі даних.

Об'єктно-орієнтована база даних — база даних, у якій дані оформлені у вигляді моделей об'єктів, що включають прикладні програми, які управляються зовнішніми подіями. Основних моделям даним ставляться: Багатомірні, Об'єктні, Об'єктно-реляційні і т. д.

За технологією зберігання:

База Даних у вторинній пам'яті (традиційні) База Даних в оперативній пам'яті (in-memory databases) База Даних у третинній пам'яті (tertiary databases)

По вмісту:Географічні,Історичні,Наукові,Мультимедійні.

По ступеню распределенности:

Централізовані (зосереджені)

Розподілені. Розподілені бази даних (РБД) — сукупність логічно взаємозалежних баз даних, розподілених у комп'ютерній мережі.

Стандарт баз даних ANSII.

В результаті стандартизації ANSI, у вигляді деяких обмежень. Оскільки не завжди ANSI визначає те, що є найбільш корисним, то програми намагаються відповідати стандарту ANSI, не дозволяючи йому обмежувати їх дуже сильно. Це, у свою чергу, веде до випадкових неузгодженостей. Програми Баз Даних зазвичай додають ANSI SQL додаткові особливості і часто ослабляють багато обмежень.

2. Етапи проектування бази даних

Етапи проектування БД:

− системний аналіз предметної області;

− концептуальне проектування;

− логічне проектування;

− фізичне проектування.

3. Реляційна модель даних. Множинні операції реляційної алгебри.

Реляційна модель – організується у вигляді двовимірних таблиць( таблиць відношень або плоскі файли). Зв'язки між ними можна змінювати довільно. Доступ до даних здійснюється саме за цими зв'язками. Двовимірні таблиці є незалежними і інтегруються тільки тоді, коли користувач вказує логічну операцію об'єднання інформації, що міститься в таблиці. Розширення б.д. відбувається завданням певних таблиць.

Реляці́йна алгебра — відгалуження логіки першого порядку, множина відношень замкнених операторами. Оператори застосовуються до відношень, в результаті застосування отримується нове відношення.

Операції з множинами:

Декартів добуток(-двох множин X та Y — це множина усіх можливих впорядкованих пар, у яких перша компонента належить множині X, а друга — множині Y),

Об'єднання множин(є множиною, яка включає в себе всі елементи об'єднуваних множин),

Різниця множин(є множина з елементів B, які не належать A.).

Опепації:

  • Проектування

  • Фільтрація

  • Умовне об’єднання

4. Поняття про нормалізацію даних. Характеристика 1nf, 2nf, 3nf.

Процес усунення потенційної суперечливості й надмірності даних у відношеннях реляційної БД називається нормалізацією вихідних схем відношень. Нормалізація відношень полягає у виконанні декомпозиції відношень, що перебувають у попередній нормальній формі, на двоє або більше відношень, які задовольняють вимогам наступної нормальної форми.

У теорії реляційних БД звичайно виділяється така послідовність нормальних форм: перша нормальна форма (1NF); друга нормальна форма (2NF); третя нормальна форма (3NF); нормальна форма Бойса-Кодда (BCNF);

Перша нормальна форма – відношення перебуває у 1NF, якщо всі атрибути відношення є простими (вимогу атомарності атрибутів), тобто не мають компонентів. Іншими словами, домен атрибута повинен складатися з неподільних значень і не може містити в собі безліч значень із більше елементарних доменів.

Друга нормальна форма

Будемо вважати атрибут відношення ключовим, якщо він є елементом якого-небудь ключа відношення. В іншому випадку атрибут буде вважатися неключовим. Відношення перебуває у 2NF, якщо воно перебуває у 1NF, і всі неключові атрибути відношення функціонально мінімально залежать від первинного ключа. Іншими словами, 2NF вимагає, щоб відношення не містило часткових функціональних залежностей.

Третя нормальна форма

Відношення перебуває у 3NF, якщо воно перебуває в 2NF, і всі неключові атрибути відношення залежать тільки від первинного ключа. Іншими словами, 3NF вимагає, щоб відношення не містило транзитивних функціонального зв’язку неключових атрибутів від ключа.