Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кухта.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
179.59 Кб
Скачать

Порівняльні характеристики жцт

Характеристика

Етап життєвого циклу товару

Розроботка

Впровадження

Цілі та стратегія маркетингу

Визначення незадоволеної потреби, вивчення потреб і запитів споживачів. Пошук ніші ринку

Формування ринку продукту та побудова збутової мережі для цільового сегмента.

Ємність ринку і динаміка збуту

Потенційні

Деяке зростання

Конкуренція

Відсутня

Несутєва

Масса прибутку

Негативна

На рівні крапки беззбитковості

Норма прибутку

Ліміти бюджетів

Низька

Таблиця 2.4.(продовження)

Порівняльні характеристики жцт

Характеристика

Етап життєвого циклу товару

Ріст

Зрілість

Спад

Цілі та стратегія маркетингу

Цілі і стратегія маркетингаРост обсягів продажів. Входження на інші сегменти ринку. Розширення асортименту.

Зростання оборотів. Особливу увагу іміджу торгової марки. Орієнтація на всі сегменти ринку

Скорочення обсягів та визначення варіантів реструктуризації виробництва. Пошук прототипу для базової моделі

Ємність ринку і динаміка збуту

Швидкий ріст

Стабільна

Скорочуюча

Конкуренція

Помітна

Сильна

Слабшаюча

Масса прибутку

Швидко зростаюча

Стабільна

Скорочуюча

Норма прибутку

Висока

Стабільна

Падаюча

З таблиці випливає, що вивчення життєвого циклу продукту є важливим елементом його позиціонування на ринку. Знаючи, якого етапу найбільше відповідає продукт, який збирається просувати на ринку конкретного регіону ваше підприємство або фірма, можна більш точно розрахувати потенційну місткість ринку, динаміку попиту та можливу частку ринку збуту, виділити найбільш привабливі сегменти ринку. Такий аналіз допоможе зрозуміти, що потрібно змінити в самому виробі для його успіху на ринку і визначити час, відпущений ринком для його реалізації, а значить, можна більш впевнено складати прогнози збуту, плани по просуванню продукту.

Розділ 3 обгрунтування основних напрямів вдосконалення товарного асортименту та життєвого циклу товарів

3.1 Заходи щодо вдосконалення управління асортименту в торговому підприємстві пРаТ «Монделіс Україна»

На сучасному ринку в умовах конкурентної боротьби на обсяги попиту споживачів, і, відповідно на успіх економічної діяльності торгових підприємств істотно впливають властивості товарів, їх якість, екологічна чистота, а також важливе значення мають показники асортименту. У зв'язку з цим працівники торгівлі повинні не тільки вміти проводити експертизу товарів при прийманні їх на реалізацію та створювати умови для збереження якості при зберіганні, а й знати асортимент товарів і підтримувати його на необхідному рівні.

Ринкові відносини зумовили пред'явлення підвищених вимог до формування та раціонального управління асортиментом споживчих товарів, що служить одним з критеріїв конкурентоспроможності фірм.Сучасний асортимент споживчих товарів різноманітний і відрізняється походженням, призначенням, умовами зберігання різних видів товарів.Виходячи з цього, визначається така важлива функція асортименту як систематизація всієї безлічі груп, підгруп, видів і різновидів товарів.

У нашій країні з кожним роком збільшується виробництво споживчих товарів. Систематично зростає і роздрібний товарооборот державної і кооперативної торгівлі. Збільшення товарообігу та споживання продукції викликає необхідність вивчення купівельного попиту. Вивчення купівельного попиту в першу чергу повинно бути підпорядковане завданню найбільш

повного задоволення запитів покупців, яка досягається завдяки вдосконаленню показників асортименту.

Забезпечення необхідного рівня обслуговування покупця і зростання основних економічних показників діяльності торгового підприємства залежать від правильного формування асортименту товарів у магазині.

Незважаючи на фінансові труднощі і економічну нестабільність підприємство зуміло утримати ринок збуту товарів розширити свою діяльність, пов'язану з роздрібною торгівлею за останні роки.

Підприємство представляє покупцям великий асортимент продукції, що означає підвищення попиту і, отже,збільшення обсягу продажів, що в свою чергу, веде до збільшення обсягів розрахункових операцій.Проведений аналіз чинників, що впливають на реалізацію товару, показав, що не дивлячись на збільшення товарообігу в цілому, багато резерви зростання не були використані, тому необхідно:

  1. поліпшити умови зберігання товарів, щоб уникнути псування продуктів, для цього слід додатково закупити холодильне обладнання великих розмірів;

  2. внаслідок постійних черг, для збільшення пропускної здатності покупців, а також, враховуючи побажання самих покупців, необхідно подумати про зміну наявного методу продажу в фірменому магазині на метод самообслуговування. Звичайно, переорганізація торгового залу магазину під зал самообслуговування потребує деяких матеріальних витрат.

Економічний розрахунок ефективності застосування методу самообслуговування в магазині «Монделіс Україна» буде представлений в 3 частини роботи.

1.провести маркетингові дослідження ринку;

2.скоротити закупівлю неходових видів товарів;

3.налагодити більш рівномірну поставку товарів від постачальників;

4.особливу увагу звернути на умови виконання договірних зобов'язань;

5.звернути увагу на рівень кваліфікації працівників складу;

6.підвищити рівень організації праці;

7.забезпечити жорсткий контроль за всіма показниками впливають на обсяг реалізації.

Головною характеристикою організації є запропонований до продажу асортимент. Для того щоб з'ясувати, які товари хоче бачити покупець на вітринах цього магазину, за яким ціна, на які послуги покупець розраховує, необхідно:

а) провести міні-опитування серед покупців;

б) проаналізувати запропонований асортимент в довколишніх магазинах-конкурентах.

Виняткові перспективи оперативного аналізу відкриваються у зв'язку з використанням в організаціях роздрібної торгівлі ЕОМ. За допомогою ЕОМ можна здійснювати, насамперед, оперативний контроль і аналіз договорів поставки. Реквізити договорів і товарні специфікації (за видами товарів і термінів поставки) одноразово вводяться в ЕОМ і зберігаються в пам'яті машини на весь період дії договору. Автоматизована система управління передбачає облік, контроль аналіз всіх товарно-розрахункових операцій.

Зокрема, вона забезпечує одержання зведення даних в таких розрізах: щоденне рух товарів по асортименту (надходження, реалізація, запас), виконання договорів поставки, і стан розрахунків. Передбачає інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей в будь-який момент.