Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кухта.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
179.59 Кб
Скачать

3.2 Заходи по розширенню асортименту товару у пРаТ «Монделіс Україна»

Необхідно зазначити, що для утримання своїх позицій на ринку підприємству необхідно підтримувати широкий асортимент пропонованої продукції, вести ретельно обмірковану цінову політику, вибирати найбільш оптимальних постачальників і продовжувати застосовувати всі можливі методи формування та стимулювання попиту покупців.

У ПРаТ «Монделіс країна» особливо добре продаються продукти недорогих марок, в основному місцевого виробництва - це шоколад «Мілка», гумки  «Дірол», чіпси «Люкс» та ін. Отже, потрібно робити упор на них: збільшити постачання продуктів місцевого виробництва.

 Необхідно розширити наявний асортимент продуктів, що продаються (послуг), а саме:

- Організувати виробництво свіжих тортів, можлива також організація приймання замовлень на виконання тортів від населення.  Так, оригінальні і не дорогі торти виробляє ПРаТ «Рошен». Для продажу можна завозити 6-9 різних видів тортів (місткість кондитерської вітрини), для організації замовлень у торговому залі необхідно мати фірмовий каталог з описом тортів, замовлення передавати у виробничий цех по телефону;

- Включити в асортимент алкогольних напоїв;

- Розширити асортимент продаваних на вагу цукерок. Справа в тому, що в даний час в основному в магазині продаються цукерки в подарункових коробках, асортимент карамелі та мармеладних цукерок дуже вузький. 

Висновки

Товарний асортимент — це група товарів, тісно пов'язаних між собою схожістю принципів функціонування, продажем одним і тим самим групам покупців, реалізацією через аналогічні канали збуту або належністю до одного й того самого діапазону цін. Наприклад, компанія Nike виробляє спортивне взуття в асортименті, а компанія Land Rover — позашляховики в асортименті

Обсяг і структура асортименту характеризуються показниками: глибини та широти асортименту.

Глибина асортименту — кількість моделей, розмірів або відтінків смаку, кількість різновидів товару певного товарного асортименту. Наприклад, кількість смакових відтінків напоїв.

Широта асортименту — різноманітність товару в асортименті (або кількість асортиментних груп).Розширення товарного асортименту означає вихід за його межі, зазвичай у суміжні товарні категорії.

Підприємства та організації можуть пропонувати не одну, а кілька асортиментних груп товарів, які формують товарну номенклатуру.

Життєвий цикл товару - це корисний інструмент, який підказує стратегії, які треба використовувати протягом життя товару (або марки), і моменти, коли стратегії слід змінювати. Тому менеджеру товару не завжди легко визначити місце товару в його життєвому циклі. Продажі можуть, наприклад, зрости на самій ранній стадії, а потім раптово скоротитися. У цьому випадку, поклавшись на концепцію життєвого циклу товару, менеджер може помилково передбачити перехід до стадії росту, виділивши більше грошей на рекламу і розподіл у найближчий період.

Ще одна складність - мінлива тривалість життєвого циклу.

Успішна стратегія пожвавлення продажів здатна продовжити стадію зрілості, незважаючи на передбачені раніше терміни, і навіть забезпечити перехід від росту до зрілості і знову до зростання

Модель життєвого циклу застосовується, крім прогнозів збуту, для визначення базисних стратегій на різних етапах розвитку продукту.  Етапи життєвого циклу товару ділять зазвичай на впровадження (введення), зростання, зрілість, насичення і спад. 

Зміна життєвих циклів товарів підпорядковується вимогам ряду законів. По-перше, законом узвишшя потреб. Кожна задоволена потреба утворює основу дня виникнення нових, більш високих потреб і одночасно створює передумови для їх задоволення. 

Таким чином, закон узвишшя потреб призводить до необхідності розробки товарів з більш високими споживчими властивостями (швидкість, комфортність, безпеку і т.д.). Це дозволяє збільшувати обсяги реалізації цих товарів у натуральному і грошовому вираженні. 

По-друге, життєвий цикл товарів підкоряється закону прискорення темпів суспільного розвитку. Відповідно до цього закону, всі процеси, що протікають у суспільстві, мають тенденцію до прискорення їх перебігу. Як наслідок цих законів, прискорюється також процес створення та оновлення нових зразків продукції. 

У результаті дії цих законів відбувається, по-перше, скорочення тривалості життєвих циклів товарів, по-друге, зростання максимальних обсягів продажу товарів і, по-третє, подорожчання розробки і виробництва нових товарів

При аналізі зрілих товарів підприємство повинно враховувати наступні чинники: розмір існуючого ринку, її характеристики, потреби і невикористані сегменти; рівень конкуренції; модифікацію товари; наявність нових товарів для заміни старих; розмір прибутку; маркетингові зусилля, необхідні для здійснення кожної угоди; структуру просування; важливість товарів в асортиментній групі; впливОтоварівОна образ підприємства. 

Не для всіх зрілих товарів життєві цикли можуть бути жваві або продовжені. Зникають потреби споживачів, розробляються кращі, більш дешеві та зручні товари (наприклад, відеомагнітофони для заміни домашніх кінопроекторів іпластмасова оздоблення меблів замість дерев'яної). Конкуренти можуть домогтися стратегічної переваги. Нарешті, якщо ринок насичений, додаткове маркетингові зусилля не зможуть створити обсяг збуту, достатньої для покриття витрати часу та коштів на виробництво та просування товару. 

В доповнення до наведеного щодо життєвого циклу товару відзначимо такожОтакіОважливіОмоменти:  1. Тривалість життєвого циклу в цілому і його окремих фаз залежить як від самого товару, так і від конкретного ринку. За спільною ознакою сировинні товари мають більш тривалий життєвий цикл, готові вироби - більш короткий, а найбільш технічно досконалі товари - дуже короткі (2-3 роки). 

2. Життєвий цикл одного й того товару, але на різних ринках неоднаковий

3. За допомогою засобів маркетингу життєвий цикл товару на цільовому ринку може бути продовжений, так і скорочений.

Виходячи з перерахованих вище висновків, можна скласти такі пропозиції: 

1. На етапі впровадження товару на ринок потрібно:  ♦ Привернути увагу споживачів - новаторів, які формують громадську думку;  ♦ Наявність реклами в засобах масової інформації, яка носить інформаційний характер;  ♦ ЗастосовуватиОтвердуОобгрунтовануОціну. 

2.НаОетапіОзростанняОслід:  ♦ Збільшувати витрати на рекламу, що носить переконує характер;  ♦ Виводити на ринок всю асортиментну групу;  ♦ Встановлювати широкий діапазон цін, розрахований на різні ринкові сегменти;  ♦ РозширюватиОторговуОмережу. 

3.НаОетапіОзрілостіОнеобхідно:  ♦ Зберігати на ринку всю асортиментну групу;  ♦ Застосовувати повну цінову лінію на товари;  ♦ НадатиОрекламіОконкурентнийОхарактер. 

4.На етапі спад попиту на товар необхідно:  ♦ СкоротитиОчислоОторговихОточок;  ♦ Залишити на ринку лише ті товари, які користуються максимальним попитом;  ♦ Перейти до реклами інформаційного і нагадує характера.