Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
54.12 Кб
Скачать

План:

1. Загальна характеристика Чернігова………………………1

2. Характеристика природних та природно-антропогенних ресурсів………………………………………………………...2

3. Характеристика туристично-рекреаційних ресурсів Чернігова……………………………………………………….3

-Архітектурно-історичні ресурси

-Пригодницький відпочинок

-Водний відпочинок

4. Тенденції та розвиток пріоритетних для Чернігова видів туризму………………………………………………………...9

5. Готельного господарство………………………………….13

6.Висновок……………………………………………………19

1

« Туристичний потенціал Чернігова »

Загальна характеристика Чернігова

Чернігів — місто на півночі України, що знаходиться у західній частині Чернігівської області. Розташоване у Придніпровській низовині, на правому березі річки Десна.

Чернігів — обласний центр Чернігівської області. Впродовж своєї історії він був одним з головних осередків політико-економічного та соціально-культурного життя українців.

Урочище Святе - та сама заповідна територія, де знаходиться озеро Святе, в якому за переказами колись прийняли хрещення жителі Чернігова. Урочище Святе являє собою велике дюнное горбисте, поросле змішаним лісом з могутніх дубів і вікових сосен, яке знаходиться в заплаві Десни між річкою і передмістям Лісковиця. Ця височина не покривається водою навіть в найвищі паводки.

Місто славиться своїми пам'ятками часів Київської Русі і Чернігівського князівства, а також Гетьманщини і козацького Чернігівського полку.

Враховуючи історико-культурну та географічну специфіку міста, туризм, згідно із Генеральним планом Чернігова та Схемою перспективного розвитку туризму, проголошений одним із пріоритетних напрямів соціально-економічного розвитку міста.

2

Характеристика природних та природно-антропогенних ресурсів

Чернігів - справжня історична скарбниця України. Свого часу перший президент Української народної республіки Михайло Грушевський називав Чернігів "українською Равенною". Саме тут збереглася третина усіх вітчизняних пам'яток до монгольського періоду. Серед них такі величні споруди як Спаський і Борисоглібський собори, Єлецький і Троїцько-Ільїнський монастирі, комплекс Антонієвих печер, П’ятницька церква.

Поєднання історичної та культурної спадщини з унікальною природною цінністю – характерна риса багатьох заповідних об’єктів Чернігова.

Чернігів по праву пишається великою кількістю місць, пов’язаних із життям та діяльністю цілої плеяди видатних діячів української культури, наукової та політичної еліти.

Чернігів, як і велика кількість інших міст нашої держави, має досить потужний туристично-рекреаційний потенціал. До його структури відносяться як багаті природні ресурси чернігівського Полісся з його лісами та ріками, так і величезна кількість історико-культурних пам’яток. Славиться Чернігів своїми численними пам'ятками історії держави та архітектури, розмаїттям флори і фауни.

3

Характеристика туристично-рекреаційних ресурсів:

Архітектурно-історичні ресурси

Красна площа і прилеглі до неї сквери і бульвари є сьогодні одним з найкрасивіших районів Чернігова, його культурним і адміністративним центром. В цьому значенні ця територія почала формуватись на рубежі XVIІІ та XIX століть, коли місто втратило своє значення фортеці і одержало змогу вийти за межі фортифікаційних споруд і розвиватись ушир.

Проте, це зовсім не означає, що до XIX століття місцевість, яку зараз займає площа, була пустельною. Відомо, що ще в епоху Київської Русі тут вирувало життя.

Нині Спасо-Преображенський монастир – це унікальна визначна пам'ятка XVIII ст. представлена в усій її величі.

Однією з визначних пам'яток Чернігова є 12 чавунних гармат, встановлених тут у початку XX ст. Побутує легенда, що вони були подаровані місту Петром I як знак визнання героїзму чернігівських козаків, виявленої у боротьбі зі шведськими завойовниками.

На невеликій відстані від Спасо-Преображенського монастиря височить одне із найбільш гарних храмів України – Єкатериненська церква.

Вона зустрічає тих, хто приїжджає до цього міста. Вона по праву вважається «візитікою» Чернігова. Нині у приміщенні церкви розміщається виставка народно-декоративного українського мистецтва обласного музею їм. В.В. Тарновського.

4

Є у Чернігові ще два архітектурних ансамблів. Це древні Єлицький і Троїцько-Ільїнський монастирі. Виникнення їх традиційно пов'язане з ім'ям російського батька чернецтва Антонія Печерського. У давньоруські часи обидва монастиря перебували поза міських укріплень. Тепер Єлецко-Успенский монастир і його дзвіниці визначають історичну панораму Чернігова.

Архітектурний ансамбль Троїцько-Ільїнского монастиря займає найвищу ділянку міського ландшафту – Болдину гору.

Поряд з нею вхід в знамениті Антонієві печери, у складі 350 метрового комплексу включаються храми й інші приміщення, вириті у різні історичні періоди від XII до ХІХ століття.

І Ільїнська церква, і печери сьогодні – частина Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів древній» і доступні для туристів.

На вершині Болдиної гори поруч із давніми курганами горить Вічний вогонь на могилі Невідомому солдату як данина пам'яті усім тим, хто віддав своє життя за свободу нашої Батьківщини. З цього місця добре видно панораму древньої частини Чернігова.

Антонієві печери Троїцько-Ільїнського монастиря – одне з найбільш видатних пам'яток часів Київської Русі у Чернігові. Їх історія починається з другої половини XI століття, як у Чернігів прийшов засновник Києво-Печерської Лаври преподобний Антоній і викопав на Болдиній горі на правому березі Десни першу печеру.

Звісно, упродовж років і про сам монастир, й про його жителів, і печерах виникло безліч легенд і переказів. Іноді можна почути, що у печерах досі живе дух Антонія, який лякає відвідувачів.

5

Сьогодні Антонієва печери - це комплекс підземних споруд, що складається з церков святого Антонія, святого Феодосія Тотемського, Миколи Святоши, каплиці з мощами, келії Антонія, що вважається головною святинею монастиря.

У печерах стоїть церква святого Феодосія – найбільша підземна церква у Україні – 16,5 метрів за довжину, і 8,4 метрів за ширину. Тут можна побачити і спеціальні камери, де лежать кістки ченців, померлих багато сторіч тому. Характерною рисою ансамблю, що відрізняє його з інших аналогічних підземних комплексів: його приміщення перебувають у чотирьох рівнях, розташованих один на іншому.

Їм майже 1000 років. Для одних – це християнська святиня, й інших – видатний зразок підземної архітектури, для третіх – місце проживання привидів. Зараз – не діючий монастир, а пам'ятник.

Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм — обласна філармонія в Чернігові; значний культурний осередок міста й регіону, який був створений у 1994році.

Чернігівський обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка пройшов великий і складний творчий шлях. Один з найстаріших в Україні серед обласних театрів, він був заснований у травні 1926 року шляхом реорганізації робітничого драматичного гуртка. 82 роки театру – це сотні хороших вистав, мільйонна аудиторія глядачів, десятки тисяч кілометрів гастрольних подорожей, які простяглися від смерекових Карпат до сивого Уралу, від Балтійського до Чорного і Каспійського морів. Чернігівцям захоплено аплодували в містах і селах України, Росії, Білорусі, країн Балтії, Середньої Азії, а також Молдови, Грузії, Абхазії. Засоби масової інформації завжди приділяли велику увагу виставам театру, відгукуючись схвальними рецензіями та оглядовими статтями. Особливим успіхом завжди

6

користувалася українська класика у сучасному прочитанні театром, яка увібрала в себе своєрідну романтику історичних дум, задушевний ліризм та мелодійне багатство народних пісень, соковитий гумор українського фольклору, а також граціозність, темпераментність та емоційну силу народного танцю. Герої цих вистав, представники великого і славного українського народу, полонили серця глядачів усіх національностей.

Вокзал

Залізнична станція підпорядкована Південно-західній залізниці у місті Чернігів. Залізничний вузол з трьома напрямками — на Гомель, Ніжин та Славутич.

Будівля вокзалу це монументальний будинок що був побудований у 1950 році за проектом архітектора І. Гранаткіна, адже у період Другої світової війни будівля попереднього залізничного вокзалу була зруйнована.

Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.М. Коцюбинського створений серпні 1934 року в місці садиби письменника. До музейного комплексу входить меморіальна і літературна експозиції, меморіальний сад,кінолекційний зал.

Фонди музею налічують понад двадцять тис. одиниць зберігання, зокрема рукописи творів письменника, листування, меморіальна бібліотека, що налічує понад 1,5 тис. книжок.

Чернігівський обласний художній музей створений 1983 року. Розташований в пам'ятці архітектури ХІХ ст. в історичній частині міста. Гордістю музею є рідкісні збори українського портретного живопису ХVІІ-ХVІІІ ст., значні цікаві твори українських і російських художників ІІ-ї половини ХІХ століття.

Центральний парк культури і відпочинку Чернігова - популярне місце проведення часу городян. На території парку розміщується Літній театр, атракціонне містечко, цирк, фонтани. Протягом року проводяться культурно-масові заходи, фестивалі. Головна діяльність Центрального парку культури і

7

відпочинку полягає в забезпеченні різноманітного дозвілля жителів і гостей Чернігова:

- проведення різноманітних святкових заходів, концертів, шоу-програм;

- організації всіляких сезонних розваг, головним з яких є катання на атракціонах, а також літні кафе, караоке, ігрові автомати, катання на роликах, настільний теніс та ін.

Чернігів, як місто з давніми культурними традиціями, з великим інтелектуальними цінностями і духовним потенціалом населення, вносить певний внесок у розвиток культури і туризму України.

В Чернігові пропонують відпочинок на плоту чи катамарані, активні сплави байдарками, ви зможете спуститися рікою на човні й поставити на привалі наметове містечко, розпалити вогнище і спробувати юшку, половити річкову рибу.

Пригодницький відпочинок

Прогулянка верхи. Можливість організації активного відпочинку на базі відпочинку чи за межами міста, де ви зможете у компанії друзів чи сім'ї покататися верхи, покататися на яхті, відвідати баню, де ви зможете розміститися в комфортабельному будинку на березі річки Десни із двох- чотирьохмісними номерами, більярд. Любителям заміського відпочинку пропонуються українські садиби на вибір, ви також зможете покататися верхи чи сходити на полювання з борзими собаками.

Тур «На бронетранспортері». Програма: екстримальна поїздка лісом і річкою Десна на бойовому плаваючому бронетранспортері за умов бездоріжжя.

Прокатний картинг - те, чого так не вистачало Чернігову, тепер став доступний кожному охочому випробувати свої сили в автоспорті. Перший в Чернігові картинг-центр відкрився 1 квітня. З цього дня жителям і гостям нашого прекрасного міста відкрилася унікальна можливість побувати за кермом гоночного автомобіля, відчути на собі що означає бути пілотом в шосейно-кільцевих гонках, і просто весело і активно провести час зі своєю сім'єю і друзями.

В індустрії розваг прокатний картинг є одним з найбільш яскравих видів активного відпочинку. Це, без перебільшення, єдина можливість для «простого смертного» відчути, що означає бути автогонщиком і випробувати

8

справжній гоночний автомобіль. При цьому даний вид розваги залишається гранично доступним для всіх бажаючих, в тому числі в сенсі витрат, так як займатися спортивним картингом по кишені далеко не всім.

Водний відпочинок

Тур «Сплави по р. Десна». Програма: Активний відпочинок туристів в екологічно чистих природних умовах. Туристи беруть участь у сплаві (веслування веслами і управління плотом); грають у спортивні ігри (волейбол, футбол, бадмінтон тощо.); збирають лугові трави, ягоди і гриби (по сезону); навчаються навичок екологічної культури за умов дикої природи; зустрічаються із місцевими жителями; беруть участь у культурній програмі (пісні біля вогнища і його розповіді про надзвичайних пригоди в походах); займаються ловлею риби, катанням на човнах чи байдарках тощо.

Тур «Сплави байдарками». Романтика наметового містечка, вечірніх посиденьок біля вогнища, світанкової риболовлі – саме ці хвилини ви продовжуватимете згадувати протягом усього року. Відвідання історичних місць Чернігова: археологічних і краєзнавчих музеїв, древніх церков та монастирів, природних заповідників – не залишить вас байдужими. Ці маршрути детально розроблені, що зробили їх проходження нескладним навіть для непідготовлених туристів. Чітку злагодженість дій забезпечують два досвідчених супроводжуючих групи.

9