Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
54.12 Кб
Скачать

Тенденції та розвиток пріоритетних для Чернігова видів туризму

Позитивні тенденції Чернігівщині, в плані туризму, склали лише два чинника: розширилася географія туристів (стало більше туристів з Миколаєва, Одеси та Херсону) та збільшився термін перебування транзитних гостей у Чернігові.

Водночас, негативних чинників, які впливають на незадовільний стан туризму в області набралося набагато більше: військова агресія, погіршення соціально-економічного та фінансового стану українців, подорожчання палива та збільшення вартості проїзду, відсутність прямого залізничного сполучення Чернігова з іншими регіонами та введення обов’язкової реєстрації в ДАІ дитячих груп, що подорожують за межі району. Це зменшило кількість шкільних груп.

Проблемні питання, що стримують ефективний розвиток туризму в області: відсутність комплексного підходу для розвитку галузі, відсутність системи органів державного управління галуззю туризму, відсутність ефективного менеджменту в державному туристичному секторі, відсутність ефективного залучення інвестицій в галузь та застаріла правова база.

Чинники, аби вдосконалити туризм на Чернігівщині: удосконалення законодавчої бази, розробка дієвої державної програми «Про туризм», забезпечення сприятливого інвестиційного клімату, створення розгалуженої інфраструктури туризму, яка б задовольнила потреби кожного туриста, створення механізму контролю за якість обслуговування туристів, активно залучати приватний сектор до туристичної галузі та підготовка висококваліфікованих кадрів для сфери туризму.

10

Завершено перший етап встановлення нової туристичної навігації: вказівники напрямків руху до туристичних об’єктів, інформаційні стенди біля визначних пам’яток архітектури та плани - контенти в місцях найбільш жвавих пішохідних потоків – всього 40 одиниць. Завдяки співпраці з господарюючими суб’єктами за позабюджетні кошти встановлено 36 вказівників напрямків руху до туристичних об’єктів на території Національного архітектурно–історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Подальший розвиток велосипедної інфраструктури, підтримка громадських ініціатив велоспільноти є та залишиться одним з пріоритетів нашої роботи.

У місті продовжує розширюватися мережа вільних WiFi-зон, які вже зараз охоплюють значну частину історичного та адміністративного центру

Чернігова, тобто основні туристичні зони. Безкоштовний доступ до Інтернету пропонують всі заклади ресторанного та готельного господарства.

Розвиток пріоритетних для Чернігова видів туризму: подієвого (фестивального), екскурсійного, сільського, екологічного та ін.

Знаковими у 2014 році стали наступні масові заходи:

- культурологічний проект «Зелена сцена», який працював протягом активного туристичного сезону. Варто відзначити цьогорічне зростання кількості учасників та гостей заходу, розширення тематичної палітри;

- масова акція, присвячена міжнародному велодню, за участю понад 1600 мешканців та гостей Чернігова;

- підтримка проведення у Чернігові першої всеукраїнської акції «Український weekend» - безкоштовні експрес-екскурсії з метою залучення мешканців та гостей міста до вивчення історії. Захід одночасно проводився у Києві, Львові, Одесі та Чернігові;

11

- соціальна акція «Чернігівська молодь за велодоріжки!», присвячена Дню молоді.

Під час проведення акції, присвяченої Міжнародному велодню у поточному році, був зафіксований новий рекорд України «Найбільший «живий» велосипед». Цей захід, за слоами Б. Атрощенка, згадувався біля п’ятисот раз в різноманітних медіа ресурсах. У Чернігові зареєстровано ще два рекорди України: на наймасовіше прочитання вірша Т. Г. Шевченка (брали участь майже 1500 осіб). І найбільша кількість голубів, що піднялися в небо на День захисту дітей (156). Подієвий туризм, мою на думку , займає важливе місце у формуванні та зміцненні позитивного туристичного іміджу міста Чернігова.

Під час проведення всіх масових заходів широко залучаються можливості громадських організацій міста Чернігова, а саме: Асоціації сприяння розвитку сільського та зеленого туризму «Сіверянські обереги», ГО «Служба оперативного спасіння», «Семаргл».

Розроблена віртуальна екскурсія Черніговом, що включає в себе можливість ознайомлення з історичною частиною міста та зовнішній і внутрішній огляд основних пам’яток. Формат створеної екскурсії дозволяє додавати інші об’єкти туристичної інфраструктури та аудіосупровід огляду. Закінчується робота над новим промо-роліком про туристичний потенціал міста Чернігова у форматі тайм-лапс.

Екскурсійний (історичний), подієвий (фестивальний), водний - основні види туризму для нашого міста. Загальновідомо, що в даний час турист купує не тільки послуги з проживання та харчування, а й цікавиться подіями та враженнями, які може отримати під час мандрівки. Саме тому щорічно створюється та розповсюджується календар подій міста з визначенням масштабних і цікавих іміджевих заходів.

Аналіз виконання туристичної складової Програми свідчить про дієвість та результативність основних її заходів. Динаміка надходжень до бюджету від готельних господарств, кількість відвідувачів музеїв свідчать про збільшення туристичних потоків до міста Чернігова.

За останні роки місто стало більш відомим на туристичному ринку України та близького зарубіжжя. В основу подальшої роботи в сфері туризму буде покладено три основні напрямки: інформація, імідж, інфраструктура. На часі

12

проведення конкурсу архітектурних проектів на створення «Містечка майстрів».

Враховуючи негативні тенденції динаміки залучення інвестицій, а також скорочення бюджетних капіталовкладень основні заходи Програми буде сконцентровано на впровадження ефективних механізмів швидкого доступу потенційних інвесторів до вільних майданчиків, забезпечених необхідністю інфраструктурою, наявних науково-технічних розробок, важливих для територіальної громади інвестиційних проектів, можливості добудови об’єктів незавершеного будівництва, незадіяних виробничих потужностей у тому числі і через створення спільної діяльності.

Таким чином, враховуючи певну інертність процесів в економіці у 2015-2016 роках, головною метою Програми стане підготовка підґрунтя для забезпечення у подальшому позитивної динаміки показників капітальних інвестицій в наше місто. Цієї мети планується досягти через низку заходів, зокрема:

- Створення індустріального парку в м. Чернігові;

- Постійна актуалізація інвестиційного паспорта міста.

Це інвентаризація вільних земельних ділянок, незадіяних виробничих потужностей, оновлення бази даних щодо інноваційно – інвестиційних проектів та намірів господарюючих суб’єктів міста.

-Промоція найбільш перспективних інвестиційних та інноваційних проектів;

у Чернігові потрібно розвивати різні галузі туризму, зокрема, велотуризм, шопінг туризм, конферанс туризм та медичний туризм. Оскільки, Чернігів має гарний потенціал, потрібно лише розвинути більшу кількість різновидів туризму.

13