Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

1. Планування діяльності пд-ва як функція виробничого менеджменту

Однією з найважливіших функцій виробничого менеджменту пд­-ва є планування його діяльності. Планування — вид, сфера діяльності органів управління пд-­ва по передбаченню майбутнього стану його економіки на основі врахування дії законів розвитку природи і суспільства, а також тенденцій розвитку пд-ва, галузі і національної економіки. Процес планування полягає у визначенні мети, якої пд-во прагне досягнути за певний період, а також засо­бів, шляхів та умов її досягнення. Планування як сфера і вид діяльності об'єднує структурні під­розділи пд-ва загальною метою, надає всім процесам одно-направленість, скоординованість, сприяє найбільш повному та ефективному використанню наявних ресурсів. Кожне пд-во незалежно від сфери діяльності, масштабів виробництва самостійно визначає ринки збуту своєї прод-ї (послуг), обирає контрагентів, формує внутрішній механізм господарювання.

Результатом планувальної діяльності є план, який являє собою складну соціально-економічну модель стану пд-ва та його під­розділів в майбутньому, характеризує пропорції та темпи розвитку. Об'єктом планування є виробничо-комерційна діяльність пі­-ва, його науково-технічний розвиток, соціальна сфера, охо­рона довкілля. Суб'єктом планування є пд-во, цех, дільниця, потокова лі­нія, робоче місце.

Завдання соціально-економічного планування на пд-ві: - оцінювати стан економіки пд-ва, соціальних процесів на конкретний період часу та тенденції в його діяльності., - науково передбачати майбутній стан економіки пд-ва з вра­хуванням тенденцій розвитку національної економіки, галузі., - здійснювати оперативний контроль за діяльністю пд-ва шляхом порівняння звітних і планових показників його діяльності., - забезпечувати ефективне використання наявних на пд-ві технічних, матеріальних, трудових ресурсів та їх своєчасну заміну і поповнення. Планування завжди орієнтується на дані минулого, однак прагне визначити і контролювати розвиток пд-ва в майбутньому.

Досвід зарубіжних і вітчизняних пд-в свідчить, що в рин­кових умовах господарювання, планування виробничо-господарської діяльності виступає важливою умовою функціонування пд-в, їх економічного росту і розвитку. Отже, планування можна розглядати як дієвий інструмент сучасного виробничого менеджменту, завдяки якому пд-­ва можуть визначати мету і завдання свого функціонування, розробляти систему заходів щодо поліпшення результатів діяль­ності або запобігання небажаним явищам.

2. Планування маркетингово-збутової діяльності пд-ва

Процес планування на виробництві починається з визначення обсягу продажу. За умов ринку кожне пд-во повинно прогнозувати перспективу збуту як мінімум на 2-3 рр. На пд-ві цим займається відділ збуту та/або маркетинговий відділ. Перший виконує технологічні операції, а другий – розробляє маркетингові програми, визначає стратегію розвитку, асортимент, структуру реалізації та цінову політику.

Основними завданнями служби маркетингу є: - комплексне вивчення ринків та перспектив їх розвитку., - пристосування виробництва до умов споживача., - вивчення діяльності конкурентів і стратегії , тактики їх впливу на покупців. Основні завдання, що вирішуються при складанні маркетингової програми: - визначення асортименту, обсягу, термінів і цін реалізації прод-ї., - визначення складу маркетингових заходів, що забезпечують планові обсяги продажу прод-ї., - поєднання плану продажу з планами виробництва прод-ї та закупівлі сировини., - розроблення бюджету, маркетингу, ринків продажу, реклами, презентацій... Провідний показник маркетингової програми – обсяг продажу прод-ї, який може виражатися в натуральних та грошових одиницях виміру. Завершується робота по плануванню продажу складанням портфеля замовлень, що має 3 розділи: - поточні замовлення, що забезпечують ритмічну роботу пд-ва в даний період і підтверджується договорами між пд-вом та покупцями., - середньострокові замовлення (1-2рр.)., - перспективні замовлення (> 2р.).

Етапи планування продажу збуту: 1ет.-дослідження кон’юнктури ринку товарів пд-ва (1.1- аналіз продажу за попередні періоди.,1.2- сегментація ринку(це група споживачів, що зайняті пошуком однотипних товарів які згодні їх купити)., 1.3- вибір цільового ринку., 1.4- визначення ємності ринку(можливий об’єм реалізації на ринку товару протягом певного періоду часу. А потенційна ємність – максимально можливий об’єм реалізації...)., 1.5- прогнозування розвитку ринку)., 2 ет. – планування асортименту, формування його структури., 3ет.- оцінка конкурентноздатності товару та встановлення ціни його продажу., 4ет. – прогнозування обсягів продажу.