Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.98 Mб
Скачать

8. Обладнання сокоочисного відділення заводу

Попередня дефекація: преддефекатор системи «Брігель-Мюллера», тип горизонтальний, кількість апаратів 1 шт., корисний об’єм 73 м3, тривалість перебування соку 20 хв.

Преддефекатор представляє собою горизонтальний з напівкруглим днищем корпус 1, в якому находиться горизонтальний вал 2 з перемішуючими пристроями 3. Апарат поділений на шість камер поперечними перегородками 4. У верхній частині преддефекатора знаходяться шість перегородок 5, що повертаються у вертикальній площині. При цьому між стінкою апарату та перегородкою утворюється щілина.

Рис. 1 Преддефекатор системи «Брігель-Мюллера»

Дифузійний сік надходить у апарат по патрубку та відводиться з протилежної сторони по патрубку. Вапняне молоко надходить по патрубку. При встановленні перегородок під деяким кутом створюється зворотній рух соку. При цьому частина вапняного молока підхоплюється з тієї частини апарату, куди воно надходить, в протилежну сторону, чим і досягається прогресивне наростання лужності соку. Ступінь прогресивності залежить від кута встановлення перегородок.

І сатурація: марка сатуратора 1С-3,0, висота рівня соку над штуцером для входу сатураційного газу 3,2 м, з рециркуляцією 100% соку.

Сатуратор представляє собою циліндричний корпус з конічним днищем та розширеним верхнім простором. В нижній частині корпусу встановлені на рівних відстанях один від одного три чавунні решітчасті перегородки 2, призначені для більш повного розбивання пухирців сатураційного газу.

Сік по трубі 3 надходить на нерухому розподільчу тарілку 4. На нижню перегородку по патрубку 5 надходить також сік та пісок, що спускаються з дефекатора при його чистці.

Рис. 2 Сатуратор 1С-3,0

Сатураційний газ через патрубок 6 надходить в колектор 7, а з нього по чотирьом трубам 8 по дотичній надходить в конічну частину сатуратора.

Газ, що використовується, та пара, що виникла, підіймаються в верхню частину апарату. Там на їх шляху встановлений відбивний

зонт 9 для відділення краплин, що переміщуються разом з газом. Додаткове відокремлення краплин соку виконується також у сепараторі 10, що складається з зігнутих пластин 11, які стягнуті прутками 12. Очищений газ по патрубку 13 виходить в трубу, що виведена на кришу заводу. Вловлений сік по трубці 14 стікає в контрольний ящик 15. Для гасіння піни над відбивним зонтом встановлений кільцевий барботер 16, в який по патрубку 17 подається пара.

Відсатурований сік по трубам 19 та 20 направляється в середнє відділення контрольного ящика 15, за допомогою якого в апараті підтримується певний рівень соку.

Остаточний спуск осаду з сатуратора виконується через вентиль 22.

Рис.3 Сатуратор 1С-3,0

Технічна характеристика сатуратора 1С-3,0

Продуктивність, тис. т буряку за добу 3,0

Корисний об’єм, м3 27

Повний об’єм, м3 92

Діаметр апарата (нижня частина/верхня частина), мм 3400/3700

Загальна висота, мм 12300

Маса, т 12,1

Рис.4 Філси для фільтрування соку 1 сатурації.

Фільтрування соку І сатурації та згущення суспензії

Табл. Технічна характеристика фільтрів ФіЛС-60

п/п

Назва показника

Показник

1

Продуктивність станції, т б/добу (один на регенерації)

4700

2

Площа фільтрування одного фільтра, м2

60

3

Кількість фільтрувальних рамок, шт.

32

4

Робочий тиск фільтрування, МПа

0,07

Для фільтрування соку І сатурації використовуються листові фільтри ФіЛС-60 - 8 шт. Сік перед станцією фільтрування підігрівається до температури t=87-89C. Для фільтрування соку І сатурації використовуються 3-4 фільтрів. Для створення тиску соку перед фільтрами ФіЛС використовуються два напірні збірники з загальним об’ємом 12,3 м³. Регенерація тканини і промивка фільтрів проводиться фільтрованим соком II сатурації. Візуальна якість фільтрованого соку: сік при намиві осаду на фільтрувальну тканину – каламутний; сік при фільтруванні через тканину і намивний осад – прозорий. Вміст сухих речовин в фільтрованому сокові СВ=14,5÷15,5 %. Густина згущеної суспензії 1,16 г/см³. Іноді спостерігалося розбавлення водою соку I сатурації, а також забивання фільтрів осадом.

Висновки

• Існуючі фільтри морально застарілі;

• Недолік існуючої схеми – підвищена кількість рециркуляції соку I сатурації “на себе” в порівняні з сучасними фільтрами;

• Забивання фільтрів осадом пояснюється малим перепадом відмітки установки станції фільтрування та мішалки суспензії. Об’єм збірника суспензії не відповідає продуктивності заводу

Дискові фільтри для фільтрування суспензії І сатурації: марка ДФ-80, кількість 10 шт.

Дисковий фільтр ДФ-80 має поверхню фільтрації 80 м2 (продуктивність по соку І сатурації – 320 т буряку за добу, по соку ІІ сатурації – 650 т буряку за добу) та складається з циліндричного горизонтального корпусу , всередині якого в підшипниках , що змащуються з масленок , обертається пустотілий вал з насадженими на ньому двадцяти чотирма дисками . Вал з дисками робить при фільтрації 0,5 об/хв. та при змиванні осаду 1,5 об/хв., обертається від електродвигуна максимальною потужністю 4 кВт через редуктор та черв’ячну передачу .

Рис.5 Дискові фільтри Рис.6 Рамний фільтр-прес

Кожен диск складається з восьми секторів. Сектор представляє собою пустотілу сітчасту рамку зі штуцером . Він встановлюється в бобишку 38, що з’єднує сектор з колектором у пустотілому валу. На сектор надітий мішок з фільтруючої тканини.

У кожному поздовжньому ряду з восьми секторів мається колекторна труба 39, що відводить фільтрат.

Всього двадцять чотири колектори розміщені всередині вала 2. Одні кінці колекторів закриті пробками , а інші – відкриті – виходять у приймальник 3. Цей приймальник закривається дверцятами та має оглядові вікна та патрубки з вентилями. Через вентиль відводиться фільтрат, а через вентиль проводиться змив осаду.

У нижній частині фільтра по всій довжині приварений жолоб 43,в якому від електродвигуна 21 потужністю 2,2 кВт через редуктор 23 з частотою 44,5 об/хв. обертається шнек 5 для відводу осаду. Змитий з дисків осад разом з водою проходить через спеціальні щілини 15 у нижній частині корпусу фільтра, транспортується шнеком до вихідного патрубка та через вентиль 25 зіштовхується у бункер 17. До шнека трьома патрубками примикає колекторна труба, в яку через вентиль 18 у фільтр подається не фільтрований сік та аміачна вода.

ІІ сатурація: марка сатуратора 2С-3,0, висота рівня соку над штуцером для входу сатураційного газу 2,8 м.

Рис. 7 Сатуратор 2С-3,0

За конструкцією апарат для ІІ сатурації аналогічний апарату І сатурації, але без розширеної верхньої частини. Це пов’язано з тим, що пінення соку на ІІ сатурації значно менше, ніж на І сатурації, у зв’язку з чим може бути зменшений повний об’єм апарату ІІ сатурації.

Технічна характеристика сатуратора 2С-3,0

Продуктивність, тис. т буряку за добу 3,0

Корисний об’єм, м3 24

Повний об’єм, м3 63

Діаметр апарата, мм 3200

Загальна висота, мм 10240

Маса, т 7,4

Апарат для сульфітації сиропу: марка СО-1,5, корисний об’єм 95 м3, кількість 1 шт.

Корпус апарата складається з п’яти вертикальних царг 1, в яких знаходяться люки 21 для внутрішнього огляду. Нижня царга закрита ввігнутим днищем 2 з спускним отвором 3 для обробленого соку, що надходить в контрольний ящик. Там же розміщено газорозподільний пристрій, що складається з колектора 4 з перпендикулярно розміщеними до нього трубами 8. Кінці труб заглушені пробками 22. В трубах знаходяться три ряди направлених донизу отворів 16 діаметром 8,5 мм для проходу газу. Невикористана частина газу підіймається догори, проходить краплевловлювач 9 та через патрубок 18 видаляється за межі заводу.

У верхній частині апарату встановлено сокорозподільчий пристрій 5, в який по патрубку 6 надходить сік. Цей пристрій складається зі стакану 10, до якого за допомогою фланців кріпляться три колекторні труби 11 з чотирма розгалуженнями 12 кожна. До цих розгалужень кріпляться чотири кільцевих барботера діаметром 100 мм, кожний з яких складається з трьох сегментів 13. В сегментах розміщено два отвори 14 діаметром 10 мм для створення дрібних струменів соку, що розподіляються рівномірно по всьому перерізу апарата. Крім того кожен сегмент має по два отвори 15 для остаточного спуску соку з пристрою. Сокорозподільний пристрій встановлено на трьох кронштейнах 17, що кріпляться до внутрішніх стінок апарату.

Всередині сульфітатора на кронштейнах 19 та балках 20 розміщені п’ять розподільчих решітчастих перегородок 7.

Сульфітатор має діаметр 1500 мм, висоту циліндричної частини 4445 мм, площу поперечного перерізу 1,76 м2 та масу 5,2 т.

Рис. 8 Сульфітатор СО-1,5

Рис.9 Сульфітатор.

Печі сірчані: марка БВЯ-2, кількість 2 шт.

Вона складається з чавунного барабану з конусами на торцях. На зовнішній поверхні барабан має гофрований охолоджувач 2. На барабані за допомогою гвинтів 10 закріплені два бандажа 3, якими він опирається на чотири ролика 27, що обертаються. Ролики попарно насадженні на вали. Один вал привідний, інший вільний. Ролики обертаються в підшипниках 28. Привідний вал з роликами обертається від електродвигуна 18 потужністю 1 кВт через два послідовно встановлених черв’ячних редуктора 19 та 20.

Рис. 10 Піч сірчана БВЯ-2

Всередині барабану встановлено шість поздовжніх ребер 9, які при обертанні барабану з частотою 0,59 об/хв. захоплюють розплавлену сірку, у результаті чого збільшується дзеркало горіння.

Піч завантажується кусковою сіркою через один з торців барабану. Сюди, всередину барабану входить рукав бункера 12, в якому знаходиться сірка. Подача сірки виконується відкриттям заслонки 13 за допомогою рукоятки 14, на якій розміщена противага 15. Над заслонкою встановлена решітка 33 з планок для обмеження розмірів шматків сірки, що надходять до печі. Бункер встановлений на стійках 21 з кутиків

Рис.11 Печі сірчані.

На торцях барабану знаходяться кільця 4 з привареними до них розетками 5. В цих розетках виконані отвори 8, а в торцях барабану – вилки 7. Переміщуючи розетку за допомогою рукоятки 6, змінюють кількість повітря, що проходить в піч крізь ці отвори, необхідного для горіння сірки. За допомогою гвинтів 11 фіксується положення розетки на барабані.

В отвір заднього конуса печі входить труба 16, через яку газ відсмоктується з печі в субліматор для охолодження. Газовідвідна труба кріпиться до кутика 22.

Всі вузли печі монтуються на рамі 17. Піч заривається кожухом, що має трубу для витяжки газу, який може прорватись з печі, за межі заводу. Маса печі – 1,85 т.

Випарювальна установка: чотирикорпусна з концентратором, загальна площа поверхні нагріву випарної станції з концентратором 7760 м2 (І корпус - 2120 м2, ІІ корпус - 2360 м2, ІІІ корпус - 1500 м2, ІV корпус - 1180 м2, V корпус (концентратор) - 600 м2).

Уніфіковані циркуляційні апарати типу ІІВВ мають площу поверхні нагрівання 1000, 1180, 1500, 1800, 2120 і 2360 м:. Апарат ПВВ-2360 являє собою стальний циліндричний корпус 27 до якого кріпиться сферична кришка 32 та дно 22. Парова камера розташована в нижній частині апарата, обмежена плоскими горизонтальними трубни­ми решітками 29 і 38 привареними до корпусу, завальцьованими трубка­ми 37 діаметром 33×1,5 мм.

У центрі парової камери розміщена циркуляційна труба 26, Патрубки 5 і 15 призначені для підводу нагрівної пари, 2, 17 і 21 – для відведення конден­сату в загальний колектор 3 з вихідним патрубком 1, шкала 16 рівня конденсату, два патрубки 24 - для відведення важких не сконденсованих газів і два патрубки 28 для відведення легких не сконденсованих газів.

Для забезпечення роботи апарата під тиском чи при розрідженні надсокова камера має кільця жорсткості 31.

У верхній частині надсокової камери закріплений сепаратор 35 для відок­ремлення від вторинної пари крапель соку, які відводяться із сепаратора по трубі 36 в циркуляційну трубу. Для візуального спостереження рівня соку в апараті встановлені оглядові вікна 10 та похилий патрубок 30 з вмон­тованою лампою для освітлення надсокового простору. Контроль рівня соку здійснюється пристроєм 7. Апарат має сигнальні запобіжні клапани 4 на па­ровій і 9 на надсоковій камерах, а також термометри 6 і 11 та манометри 8 для контролю за температурою і тиском у цих камерах.

Три патрубки 20 призначені для подачі соку в апарат. На шляху входу соку стоять відбійні щитки 39 для запобігання змішуванню соків, які надходять і виходять із апарата. З цією метою патрубок 41 відведення соку з апарата, вхо­дить верхнім краєм в циркуляційну грубу. Патрубки 33 призначені для виходу вторинної пари, 34 для виходу повітря, 23 і 42 для зливання соку при спо­рожненні апарата, 18 - для підводу реагентів при хімічному очищенні кип'я­тильних трубок і води при гідравлічному випробуванні апарата.

Рис. 12 Уніфікований циркуляційний апарат типу ІІВВ-2360

Апарат має лаз 19, опорні лапи 25. Для гасіння піни перед­бачена масельниця 14 з трубка­ми 13 і 12, які відповідно з'єднані з паровою і соковою камерами. У чотирьох отворах фланцево­го з'єднання дна установлені стержні 40 з різьбою для зруч­ного і безпечного зняття днища.

Сік подається в апарат по патрубках 2 в підтрубний простір. За рахунок різниці гу­стини надсокової суміші в кип'ятильних трубках і соку в циркуляційній трубі, він цирку­лює. Вторинна пара з апарата виходить патрубком 33, прой­шовши сепаратор 35.

Рис.13 Випарні установки.

Температурний режим:

Температура, °С

Корпус випарної установки

І

ІІ

ІІІ

ІV

V (концентратор)

1

Гріючої пари

136

124

114

101

85

2

Кипіння соку

126

116

104

90

69

3

Вторинної пари

125

115

102

86

65

Підігрівачі і теплообмінники:

№ п/п

Призначення

К-сть, шт

Площа поверхні нагріву

Число ходів

К-сть трубок в одному ході, шт

Діаметр труб, мм

Довжина труб, мм

Матеріал трубок

1

Сік І сат.

1

100

10

29

33/30

3,56

нерж.

2

Сік ІІ сат.

1

100

10

29

33/30

3,56

нерж.

3

Сік перед вип.

1

120

10

34

33/30

3,56

нерж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]