Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_1.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
713.43 Кб
Скачать

3.2.Використання харчових волокон у спеціальних лікувальних препаратах:

Нині багатьма науковими колективами розробляються лікувально-профілактичні препарати природного походження, спрямовані на профілактику та лікування захворювань, спричинених екзогенними токсичними речовинами. У зв'язку з цим у комплексі заходів, спрямованих на зменшення дії шкідливих хімічних речовин на організм, важливе місце займає профілактика харчовими волокнами, яка визнана в усьому світі, тому що простота її закладена біологією життя, обгрунтування ефективності є настільки природним, як і логічним. Створено ряд композиційних препаратів, що мають високу ефективність щодо різних ксенобіотиків.

1) Фільтрум®-сті

Ентеросорбент природного походження. Складається з продуктів гідролізу компонентів деревесини - полімеру лігніну, структурними елементами якого є похідні фенілпропана і гидроцеллюлози. Володіє високою сорбційною активністю і неспецифічною дезінтоксикаціонною дією. Фільтрум®-СТІ зв'язує і виводить з організму патогенні бактерії і бактерійні токсини, лікарські препарати, отрути, солі важких металів, алкоголь, харчові алергени. Препарат сорбував також надлишок деяких продуктів обміну речовин (в т.ч. білірубіну, холестерину, сечовини), метаболітів, відповідальних за розвиток ендогенного токсикозу. Фільтрум®-СТІ не токсичний і не абсорбується з ЖКТ.

2) Лактофільтрум

Рослинний ентеросорбент, препарат для нормалізації мікрофлори кишечника. Надає імунностимулюючу дію. Властивості Лактофільтрума обумовлені високою сорбційною здатністю природного ентеросорбента на основі лігніну, який зв'язує, утримує і виводить з організму різні види патогенних мікроорганізмів, зовнішні і внутрішні токсини. Другий компонент Лактофільтрума - лактулоза, є ідеальним середовищем для розвитку біфідо- і лактобактерій в товстому кишечнику, що сприяє нормалізації обміну білків, жирів і вуглеводів, сприяє правильному всмоктуванню вітамінів, макро- і мікроелементів, а також стимулює неспецифічний імунітет. Комплексна дія компонентів препарату приводить до формування потужного захисного чинника - нормальної мікрофлори кишечника, ліквідації клінічних проявів дисбактеріозу (болів в животі, бурчання, метеоризму), швидшому зникненню симптомів алергічних захворювань і до ефективної детоксикації організму.

3) Флоролакт

Пребіотичний комплекс сахаридів різної довжини ланцюга. До складу пребіотичного комплексу Флоролакт входять три типи розчинних харчових волокон в збалансованій пропорції, які діють у всій товстій кишці. Склад препарату оптимальний з точки зору ефективності дії і кількості побічних ефектів. Флоролакт надає синергійну вплив на мікрофлору кишечнику, при якому спостерігається посилення пребіотичної дії, тобто ефективність поєднаного дії препарату вище суми ефективності окремих компонентів. Розчинні харчові волокна є живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечника. При розщепленні бактеріями відбувається синтез коротколанцюжних жирних кислот, які є найважливішими елементами для життєдіяльності організму: оцтової, пропіонової, масляної кислот. - Ацетат - є енергетичним субстратом для м'язів і внутрішніх органів; - Пропіонат надає гіполіпідемічну, протиінфекційну дію в печінці; - Бутират є основними енергетичних субстратом для клітин слизової оболонки товстої кишки.

4) Мукофальк

Рослинний проносний засіб. Насіння подорожника, які входять до лікарського засобу, містять гідрофільні волокна. У шлунково-кишковому тракті гідрофільні

волокна поглинають воду і набухають. Волокна насіння подорожника здатні ввібрати таку кількість води, яка в 40 разів більше їх власної маси. Після набухання відбувається підвищення обсягу вмісту кишечника, а також спостерігається розм'якшення калу. Волокна стимулюють перистальтичні руху кишечника, що полегшує виведення калових масс з ШКТ, не всмоктується в кров.

5) Найбільш безпечними проносними є препарати на основі пребіотика лактулоза, речовини, яка не перетравлюється у верхніх розділах ШКТ, не всмоктується в кров і, відповідно, не має системної дії на організм.  До таких препаратів належать прелакс, нормазе, порталак, дюфалак, лактусан.

ПРЕЛАКСАН — ПРИ ЗАПОРІ У ДІТЕЙ

Функціональні порушення в роботі травного тракту у дітей займають одну з лідируючих позицій у структурі патології органів травлення. Згідно з висновком ПРЕЛАКСАН в дозі 5 мл на добу ефективно стимулює моторику кишечника у пацієнтів згаданої групи, про що свідчить нормалізація калу в 93,3% випробуваних. Відсутність побічних явищ дозволяє рекомендувати його застосування у дітей раннього віку.

6) Виробництво натурального препарату, який поповнює в організмі брак вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, освоєно на Київському науково-виробничому підприємстві "Біовіт".Отриманий після переробки рослинної сировини таблетований чи капсульований високодисперсний порошок містить

у собі пектин, b-каротин, рослинну клітковину, основні вітаміни, мінерали й органічні кислоти. Харчові добавки на основі лікарських рослин "Біовіт" допоможуть зміцнити імунну систему (biovit-famili, biovit-Aktive), уникнути

захворювань внутрішніх органів та нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту та печінки (biovit-Florocit), допоможе забезпечити жінкам красу і добре самопочуття (biovit-beauty, biovit-Kliment), уникнути захворювань серцево-судинної системи (biovit-Garlic, biovit-Tenzinorm, biovit-aronin), вірусних та інфекційних захворювань (biovit-Gerpecin). Здатність препаратів "Біовіт" зменшувати негативний вплив іонізуючого випромінювання була вивчена НДІ експериментальної радіології АМН України. Дослідження показали, що препарати позитивно впливають на підвищення загальної неспецифічної опірності організму і тому передусім можуть бути рекомендовані до застосування у випадку несприятливих екологічних умов, зокрема впливу радіації, а також як препарати широкого спектра дії, які мають радіопротекторні та ентеросорбентні властивості, для загального зміцнення організму.

7) Мультисорб®

Поява на фармацевтичному ринку природнього детоксиканту Мультисорб®, виробництва Одеського науково-виробничого підприємства „Аріадна”, що за своїми сорбційними властивостями відповідає аналогічним параметрам вугільних та кремнійорганічних сорбентів, не володіючи недоліками останніх, відкрила нові перспективи в застосуванні ентеросорбентів у клініці внутрішніх хвороб та алергології зокрема.

Мультисорб® - єдиний на сьогодні вітчизняний препарат із харчових волокон, отриманий із натуральної сировини – пшеничних висівок, що містить активований комплекс біополімерів: целюлозу, геміцелюлозу, лігнін та пектин. Кожен із перерахованих вище полімерів володіє високою селективністю, що забезпечує комплексну дію препарату. Мультисорб® - препарат сорбаційної дії, що шляхом адсорбції зв'язує та виводить з організму токсини екзогенного та ендогенного походження, харчові та бактеріальні алергени, мікробні ендотоксини, токсичні продукти, що утворюються в процесі гниття білків у травному каналі; сприяє покращенню транспорту із внутрішнього середовища організму різноманітних токсичних речовин, в тому числі середніх молекул, олігопептидів, амінів та інших речовин, з наступним виведенням їх з організму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]