Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи сценарної роботи.doc
Скачиваний:
281
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
705.02 Кб
Скачать

Прийоми та засоби активізації

Здійснюється процес активності не сам по собі, а за допомогою прийомів активізації - цілеспрямовану діяльність організаторів щодо вдосконалення змісту, форми й окремих прийомів театралізованого заходу з метою викликати зацікавлення й підвищити активність присутніх.

До основних прийомів активізації належать:

  1. Сила подразників – перша вимога до того, щоб прикувати увагу. Для цього потрібно збільшити масштаб предметів і дій порівняно з їх нормальною величиною.

  2. Контраст і різноманітність матеріалу – танець після слова, музика після пантоміми, стрибок від темряви до світла – і навпаки, від тихої музики до голосної, від повільного руху до стрімкого.

  3. Наростання дії. Воно має бути безперервним, але з невеликим спадом напруги після кожного піднесення з тим, щоб підготувати присутніх до наступного моменту.

  4. «Очуднення» дійових засобів для збудження зацікавлення і наростання уваги аудиторії. На «очудненні» (від слова - чудно, дивно) будується плакат – обличчя розрізане навпіл, постаті надано незвичайного ракурсу, людина скомбінована з машиною і т. п. – все це затримує увагу перехожих і присутніх набагато сильніше, ніж плакат із звичайними, добре знайомими предметами. Прийом «очуднення» можна використовувати не лише в оформленні масового видовища, але і в святкових діях.

Основними засобами активізації масової аудиторії в процесі педагогічно запрограмованого театралізованого дійства є:

- вербальна активізація, яка дає учасникам можливість самовираження через слово, виявити своє ставлення до того, що відбувається, дати свою оцінку (різні запитання, звернені до присутніх, вікторини, загадки тощо);

- пряме звернення до аудиторії, тобто всі слова і дії виконавців безпосередньо спрямовані до присутніх, а не один до одного (як це звичайно відбувається в театрі). А коли «Я» до когось звертаюсь, то, зазвичай, чекаю відповідної реакції;

- удавана активізація, яку інакше називають – «виконавці серед глядачів», покликана залучити до дії присутніх за допомогою виконавців. Це – вигуки із залу, проходження через натовп, тобто перебування в гущі глядачів і безпосереднє спілкування з ними. Звичайно ж, і репліки, і запитання заздалегідь передбачені в сценарії, але це не відкидає певної імпровізації, до якої творча група теж певним чином готується;

- фізична активізація (спонукання до руху, переміщенню та іншим фізичним діям), здійснюється в тому разі, коли постановник спонукає аудиторію до ряду нескладних фізичних дій: передати будь-який предмет, листівки з текстами, відійти на декілька кроків, перейти на інше місце тощо. Завдяки таким, на перший погляд, механічним діям, глядачі у деякій мірі відчувають себе не сторонніми спостерігачами, а учасниками дійства;

- гра - внесення в театралізоване дійство елементів імпровізаційно-творчої гри, психологічна потреба в якій притаманна у першу чергу школярам будь-якого віку. За допомогою гри можна підготувати особу до сприйняття, можна залучити її до масової дії, зробити учасником тих чи інших епізодів. Особливо вдало використовуються елементи гри в сценаріях фестивалів, гулянь, театралізованих вистав тощо;

- художня активізація, стимулює емоційну сферу учасників і викликає їх художню самодіяльність. У мистецтві організації театралізованого дійства оригінальність, неповторність - перша запорука успіху і зацікавленості учасників свята. Видовищність є саме тим ключиком, який відкриває шлях до серця кожного, перетворюючи глядачів у співучасників дійства.

На практиці зустрічається увесь комплекс прийомів та засобів активізації, однак найбільш типовим для театралізації є художня активізація.

На даному етапі питання активізації набирають усе більшої ваги, позаяк тільки видовищне, пасивне споживання культури завдає шкоди активній самостійній творчій діяльності людини.