Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗОПГ / Лекція4_АУТПnew.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
195.58 Кб
Скачать

2.Теплові мережі

Специфічною особливістю під час робіт на теплових мережах у відповідності до „Правил будови та безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води” (наказ № 177 Держнаглядохоронпраці від 7.10.1998 р.) є небезпека отримання робітниками опіків від доторкання до гарячих труб і фасонних частин, а також можливість обваритися водою і парою. Тому всі монтажні та аварійно-відновлювальні роботи на теплових мережах повинні виконуватись тільки після відключення від мережі ушкодженої ділянки і усунення в ньому надлишкового тиску.

Під час робіт на теплових мережах перед направлення робітників у підземні споруди керівник робіт зобов‘язаний старанно перевірити всі трубопроводи, по котрих можливе проникнення в ці споруди і резервуари пари, гарячої води і визначити умови робіт. Відповідальний виконавець робіт зобов‘язаний вжити всіх заходів для виключення продування паропроводів і попадання гарячої води в споруди під час перебування в них робітників.

Аварійні трубопроводи потрібно відключити за допомогою запірної арматури. На кінцях ремонтних трубопроводів встановити заглушки або роз‘єднати від інших ділянок, а на запірній арматурі встановити плакати „Не відкривати - працюють люди!”, а на місці виконання робіт „Працювати тут”.

Товщина заглушок і фланців, що використовуються для відключення трубопроводів, визначається розрахунком на міцність. Заглушка повинна мати частину (хвостовик), що виступає, за якою визначається її наявність. Прокладки між фланцями та заглушкою повинні бути без хвостовиків.

У випадку, якщо арматура трубопроводів пари та гарячої води безфланцева, відключення трубопроводів проводиться двома запірними органами при наявності між ними дренажного пристрою діаметром умовного проходу не менше 32 мм, що має пряме сполучення з атмосферою.

Виконання робіт у підземних спорудах і резервуарах, у яких рівень води над днищем вище 0,2 м при її температурі більше 450С, не дозволяється. У виняткових випадках у таких умовах робота може проводитись з перервами для відпочинку з виходом із підземних споруд.

На відключених для робіт теплообмінних апаратах і трубопроводах тиск знижують до нуля і їх звільняють від пари і води. Дренажі повинні бути відкриті, щоб у випадку нещільного закриття запірної арматури пара і гаряча вода не могла зібратися у відключених теплообмінних апаратах і трубопроводах, що примикають до них. Приводи засувок, а також вентилів відкритих дренажів повинні замикатись на замок так, щоб виключалась можливість послаблення їх щільності при замкненому замкові. Ключі від замків зберігає особа, відповідальна за справний стан та безпечну експлуатацію трубопроводу. З електропривідних засувок знімають напругу.

Приступати до робіт на трубопроводах при надлишковому тиску в них не дозволяється. Скидання води і пари повинно проводитись через спускну арматуру. При ослабленні затягування болтів фланцевих з‘єднань необхідно дотримуватись особливої обережності, тому що пара та вода , які знаходяться всередині трубопроводів, можуть вирватись ззовні.

При роз‘єднанні трубопроводів, знятті арматури і контрольно-вимірювальних приладів необхідно працювати в рукавицях і користуватися прозорими екранами або щитками з метою захисту від можливого прориву струменю гарячої води або пари.

Оскільки трубопроводи на теплових мережах у більшості з‘єднують зварюванням, то до таких робіт допускаються працівники, які пройшли відповідну атестацію і мають посвідчення на право виконання даних робіт. Зварники, які вперше приступили в даній організації до зварювання, незалежно від посвідчення повинні перед допуском до роботи пройти перевірку шляхом зварювання і контролю пробного зварювального з‘єднання. Результати перевірки оформляються протоколом, що є підставою до допуску зварника до роботи.

Соседние файлы в папке ЦЗОПГ