Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит з технічної механіки 1-2.doc
Скачиваний:
839
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
11.38 Mб
Скачать

Оцінка___________ Дата____________ Викладач_______________

Лабораторна робота № 2

Дослідження пасових передач

Мета роботи: Ознайомитися з конструкціями пасових передач та виконати

кінематичні та силові розрахунки по заданому варіанту.

Устаткування та інструменти: лабораторні установки плоскопасової та клинопасової

передач, штангенциркуль, металічна лінійка, лічильна

машинка, креслярські прилади.

Література:

  1. Гузенков П.Г. Детали машин. М. "Вьсшая школа", 1982, с.121-150.

2. Устюгов 1.1. Деталі машин. К." Вища школа, 1984, с. 39-63.

3. О.О. Ердеді. Технічна механіка. К. "Вища школа" 1983р.§§36.1-36.4

Теоретичні відомості

Передача механічної енергії за допомогою сил тертя між пасом і шківом називається пасовою. Пасова передача складається з двох або більшої кількості шківів і нескінченного паса, надітого на шківи з натягом.

Залежно від форми поперечного перерізу паса (рис.1) розрізняють такі види пасових передач: плоскопасові з прямокутним профілем поперечного перерізу паса (рис.1,а); клинопасові з трапецоїдним профілем поперечного перерізу (рис. 1,б); поліклинопасові, що мають поздовжні клинові виступи-ребра на внутрішній поверхні паса (рис.1.в); круглопасові (рис.1,г) з круглим профілем поперечного перерізу паса; зубчасто пасові.

Переваги пасових передач: можливість передачі потужності на значні відстані (до 15м); плавність і безшумність роботи; зменшення вібрацій і поштовхів внаслідок пружної витяжки паса, відносно високий ККД:

η = 0,910,98 .

Недоліки: великі габаритні розміри, мала довговічність паса в швидкохідних передачах; великі навантаження на вали і підшипники від натягу паса, несталість передаточного числа; неможливість застосування у вибухонебезпечних місцях внаслідок електризації паса.

плоскі паси Паси передач клинові паси

Основні геометричні, кінематичні та силові параметри пасових передач

Міжосьова відстань пасової передачі визначається в основному конструкцією приводу машини і рекомендується в таких межах:

-для плоскопасових передач:

-для клинопасових:

дeD1, і D2- діаметри шківів.

Розрахункова довжина паса:

Кут обхвату пасом малого шківа:

в град

в рад

Для плоскопасової передачі рекомендується а для клинопасової

Передаточне число пасових передач:

де ε - коефіцієнт пружного ковзання, який показує відносну втрату швидкості:

Для появи тертя між пасом і шківом пас після встановлення на шківи попередньо натягують з силою F0. Чим більша F0, тим вища тягова здатність передачі.

Під час появи робочого навантаження проходить перерозподіл натягів віток паса: ведуча натягується додатково до сили F1, а натяг веденої вітки зменшується до F2:

де - колова сила:

,

де - крутний момент.

Клинові паси (ГОСТ 1284—80) виготовляють безконечни­ми (безшовними) в спеціальних прес-формах. Вони мають трапецієвидний профіль поперечного перерізу (рис. 29, а) і складаються зсука­ного прогумованого бавовняного або синтетичного шнура (корду) 2, розташованого в нейтральному шарі паса; гумотканинного або гумово­го шару 1, що розташований над кордом і працює на розтяг при згинан­ні паса; гумового шару 3, який розташований під кордом і працює на стиск при згинанні; обгортки з прогумованої тканини 4.

Клинові паси поділяють на кордтканинні (2... 10 шарів суканих шнурів 0,8...0,9 мм завтовшки —рис. 29, б) і кордшнурові (один шар корд шнура 1,6…1,7 мм завдовжки – рис. 29, в). Гнучкість и довговічність цих пасів більші, тому їх рекомендують для швидкохідних передач.

Кордтканинні або кордшнурові клинові паси загального призначення за ГОСТ 1284—80 мають сім розмірів профілю поперечного перерізу: О, А, Б, В, Г, Д, Е (рис. 31). Кордшнурові вентиляціонні паси для автомобілів, тракторів і комбайнів за ГОСТ 5813—76 (рис31)