Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

47. Дубильні речовини

Для продовження терміну використання клейових форм, їх дублять калієвими або алюмінієвими квасцями, тальком і фор­маліном. У процесі дублення на клеєвій формі утворюється плівка, яка закриває пори і запобігає її руйнуванню. Формалін являє собою безкольорову рідину з характерним їдким запа­хом. Калієві або алюмінієві квасці бувають у вигляді кристалів або порошку, який розчиняється у воді для одержання необхід­ного розчину. Тальк являє собою дрібний, м'який, жирний на дотик мінеральний порошок, який використовують для знежи­рення клеєвих форм безпосередньо перед дублюванням шля­хом посипання його на клеєву форму за декілька разів з наступ­ним видалянням пензликом. Квасці приготовляють у метале­вому або в емальованому посуді з розрахунку 1 л гарячої води на 400 г подрібнених квасців і варять до кипіння. Використо­вують для дублення тільки холодний розчин. Замість квасців застосовують ЗО.. .40% -ний розчин формаліну, який зберігають у закритій скляній посудині, або додають оліфу у приготовле­ний клей. Переплавляти клейові форми можна до 10 разів, але попередньо необхідно усунути з поверхні шар (1... 2 мм) дубиль­них речовин.

48. Казеїновий клей

Казеїновий клей в порошку, який надходить на виробницт­во, складається з казеїну, гашеного вапна, мінеральних солей (фтористого натрію, соди, мідного купоросу) і гасу. Казеїн - білкова речовина, яка міститься в молоці в кількості 4%. Ка­зеїн виділяється в обсязі 20% у вигляді знежиреної сирної маси при скисанні молока. Після виділення казеїн промивають, су­шать і розмелюють сірувато-жовті грудки в порошок. Щоб при­готувати казеїновий клей, 1 частину порошку поступово виси­пають у 2 частини води і ретельно перемішують впродовж години. У результаті одержують в'язку сметаноподібну масу сірого або фіолетового кольору з запахом гасу. Нормальний якісний клей стікає з ложки безперервним струменем, 3 розчину обов'яз­ково знімають пінку і проціджують його. Додатково додавати до клеєвого розчину воду не рекомендується. Казеїновий клей застосовується для фарб, мастик, для склеювання фольги і ко­жуха при ліпних роботах. Його необхідно використовувати зра­зу після виготовлення. Строк його зберігання в приготовленому стані не більше 5 годин. Зберігають казеїновий клей у поліети­ленових мішках у сухих приміщеннях до 12 місяців.

Клей не повинен мати гнилісного запаху. Щоб приготувати казеїновий клей самому, необхідно взяти порцію знежиреного сиру і залити його нашатирним спиртом. Через 7 годин сир повністю розчиняється, переходить у білу клеєву масу.

49. Мастики і клейстери для виготовлення виробів із пап'с-маїие

Рецепт 1.

Вода .........................................1л

Столярний клей (міздровий)........350 г

Тонкий папір з газет...................50 г

Крейда......................................2,5...З кг

У клейовий розчин додають подрібнений руками папір, потім засипають крейду і ретельно перемішують до одержання тістоподібної маси, з якої виготовляють архітектурні вироби.

Рецепт 2.

Технічний желатин ....................4 ч.

Столярний клей (міздровий)........16 ч.

Паперова маса............................24 ч.

Вода .........................................24 ч.

Крейда......................................до необхідної густини.

У клейовий зварений розчин засипають паперову масу і ре­тельно перемішують. Одержану однорідну масу розмішують з просіяною крейдою до виготовлення продукту, схожого на тісто середньої густини.

Рецепт 3.

Для приготування виробів із пап'є-маше на клейстері, спо­чатку заварюють клейстер. Для цього беруть 1.. .2 ложки крохмалю або борошна, заливають водою, добре перемішують і кип'ятять. Потім дрібні шматки газетного паперу заливають клейстером. Все це кип'ятять впродовж 2...4 годин, перемішу­ють до створення однорідної маси і проціджують. Крім цього, клейстер застосовують для кріплення готових виробів із пап'є-маше.

Рецепт 4.

Клейстер для кріплення готових виробів із пап'є-маше при­готовляють зі столярного клею (75 г) і пшеничного борошна (200 г). Борошно замішують у 0,5 л води і варять до кипіння. Розплавлений клей заливають до мучного розчину, ретельно перемішують і проціджують. Зберігають клей у холодильни­ку, тому що він гниє.