Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

101. Ремонтно-реставраційні матеріали

Штукатурка реставраційні СК62 призначена для рестав­рації фасадів і внутрішніх стін історичних будинків з низькою міцністю поверхні огороджувальних конструкцій, оштукату-рення вологих і засолених поверхонь цегляної кладки, віднов­лення вологих і засолених поверхонь штукатурок, у тому числі на внутрішніх стінах підвалів. Не застосовується на гіпсових основах, на підлогах, а також як захист від ґрунтових вод. Гідрофобна суміш паропроникна з мінімальною усадкою, лег­ко наноситься на поверхню конструкцій, зручна і проста у ви­користанні, безпечна при застосуванні та експлуатації, еколо­гічно чиста. Основа повинна бути суха або волога, не гладка, а шершава і без плям. Перед застосуванням шви (тріщини) роз­шивають, змочують і наносять оббризк, приготовлений із Сегезіі СК62 з добавкою Сегезіі СС81, розведений водою в співвідношенні 1:3. Суху суміш замішують чистою водою із розрахунку 0,35 л на 1 кг сухої суміші, яку перемішують, як усі суміші (Сегезіі). Свіжу штукатурку запобігають від над­мірного висихання впродовж 24 годин.

Штукатурка реставраційна універсальна СК63 має таке ж призначення як СК62. Витрати сухої суміші приблизно

8...9кг/м2.

Грубозерниста ремонтно-відновлювальна суміш СБ22 при­значена для відновлення локальних ушкоджень залізобетон­них і бетонних пошкоджених будівельних конструкцій і як штукатурка (завтовшки 5...ЗО мм). Не застосовується СБ22 для ремонту штукатурок.

Дрібнозерниста ремонтно-відновлювальна суміш СБ23 має те ж призначення, щоіСБ22, але товщина шару від 3 до 10 мм. Суху суміш розмішують чистою водою із розрахунку 0,14 л на 1 кг сухої суміші.

Полімерцементна шпаклівка СБ24 теж призначена для ре­монту залізобетонних і бетонних основ. Витрати цих сумішей складають 1,4... 1,6 кг/м2 на 1 мм товщини шару.

Епоксидна ін'єкційна композиція СБ32 призначена для "си­лового" заповнення тріщин у бетонних і залізобетонних конст­рукціях міцністю не менше як 30 МПа. Застосовується також для заповнення тріщин у цементно-вапняних, цементно-піща­них, гіпсових та інших штукатурках. Можливе застосування композиції для виконання адгезійного шару в підлогах перед укладанням епоксидних покрить.

102. Ґрунтовки і фарби

Ґрунтовка дисперсійна акрилова СГ32 призначена для зміцнення і просочення пористих і сильновбираючих основ (легкий бетон, штукатурка, гіпс), збільшення адгезії до осно­ви матеріалів Сегезіі. Застосовується для захисту покрить з метою збільшення терміну їх служби. Підвищує зносостійкість і стиранність, полегшує догляд за ними. Ґрунтовку СГ32 не застосовують в цивільно-житловому будівництві всередині бу­динків і на основах, що зазнають впливу агресивного середо­вища.

Акрилова фарба для підлоги СГЗЗ призначена для виконан­ня покриттів підлоги, у конструкціях, що зазнають періодич­ного зволоження, для захисту конструкції підлоги від механіч­них впливів. Не застосовують для виконання покриттів підло­ги, що експлуатується в умовах постійної вологості та в умо­вах впливу хімічно агресивного середовища.

Декоративно-захисне покриття СГ34 використовується все­редині та зовні будівель і споруд навіть за умов постійної воло­гості (басейни, резервуари для води).

Епоксидна ґрунтовка СГ41 застосовується так, як СГ34. Витрати ґрунтовок складають 0,2...0,5 кг/м2.

Ґрунтовка універсальна глибокопроникна СТ14, фарба ґрунтувальна СТ16, ґрунтовка глибокопроникна СТ17 засто­совуються для просочування та зміцнення неміцних та сильно вбираючих основ, а також для збільшення адгезії до основи ма­теріалів Сегезіі;. Витрати ґрунтовок складають 0,1...0,7 л/м2. Основа під ґрунтовки повинна бути суха, міцна, без плям і пилу. Ґрунтовки наносять на основу декількома шарами за допомо­гою щіток, валиків, пензлів, а при великих обсягах робіт (зовні) застосовують фарборозприскувачі. По закінченню роботи щітки необхідно промити водою, а якщо залишилась ґрунтовка на інструментах, то її можна усунути ганчіркою або уайт-спіритом. Ґрунтовки розливаються в пластмасові каністри по 2 л, 5 л, 10 л і зберігають 12 місяців.

Фарба акрилова СТ44 призначена для фарбування повер­хонь будівельних конструкцій усередині та зовні будинків на бетонних, обштукатурених основах, а також поверхонь, що об­клеєні шпалерами чи облицьовані неглазурованою керамікою.

Фарба силікатна СТ54"має таке ж призначення, як СТ44.

Фарба суха СТ59 призначена для фарбування всередині спо­руд обштукатурених поверхонь, а також поверхонь, які оброб­лені малярними клейовими сумішами, або обклеєні шпалера­ми. Витрати фарб складають від 0,1 до 0,6 л/м2. Акрилові фар­би розфасовуються в пластмасові ємкості по 15 л і зберігають­ся 12 місяців.

103. Нововведення у штукатурну справу

Для підвищення якості штукатурки та 'її естетичного вигля­ду застосовують штукатурні профілі, косинці, арочні конст­рукції тощо.

Штукатурні профілі. Замість традиційних інвентарних ма­яків тепер використовують оцинковані металеві напрямні для шести- і дев'ятиміліметрової штукатурки. Перевага їх поля­гає в тому, що, вмонтовані в стіну, вони утворюють термошви, які попереджують тріщини при зміні температури і вологості, а також слугують маяками для розрівнюванню розчину. Крім того, металеві напрямні зберігають монолітність стіни після штукатурення, адже вони залишаються в стіні й не потребу­ють наступного демонтажу. Економія при роботі з штукатур­ними профілями, які коштують близько ЗО грн на кімнату, складає від ЗО до 100%. Крім того, застосування штукатурних профілів дозволяє точно спрогнозувати витрати розчину, що особливо актуально при використанні сумішей, які дорого кош­тують.

Після підготовки поверхні по краях стін вертикально по рівню (виску) виставляють дві напрямні (від підлоги до стелі), які кріплять до попередньо нанесеного розчину, що виходить через отвори у напрямних. Потім натягують шнури (уверху і внизу) і виставляють решту напрямних через 1...1.5 м. Після цього шнури знімаюсь й починають штукатурити. Накинутий

розчин між напрямними розрівнюють правилом, затирають або наносять шпателем декоративне покриття.

Штукатурні косинці. Традиційно вертикальні кути оздоб­лювали за допомогою кутових напівтєрків, але не захищали від руйнування. На зміну цієї "кустарщини" прийшов штукатур­ний косинець, який дозволяє одержати рівні й захисні від де­формації кути. За допомогою ножиць по металу косинець об­різають на необхідний розмір, після чого виставляють у кутах по рівню (виску) на розчин так же, як і профільні маяки. Якщо стіни не рівні, то можна закріпити косинці цвяхами, а тоді штукатурити.

Арочна конструкція. Арки відомі спокон віків. Правда, ос­новне місце їх було - палаци, а тепер практикують улаштуван­ня арок у житлових та інших приміщеннях. У прорізь 1 (рис. 42, а) з оббитою штукатуркою (якщо стіни обштукату­рені) закріплюють цвяхами або дюбелями й оцинкованими шу­рупами арочну оцинковану конструкцію (б), по якій наносять шар штукатурки товщиною не більше 6 мм. Кути арки можна оздоблювати валиком із ПВХ (г). Починають знизу з'єднувати валик 1 від штукатурного косинця 2 шляхом насаджування на металеву кромку.

Рис. 42. Улаштування арочної конструкції: а - прорізь (1) з перемич­кою (2); б - частини арочної конструкції, готові до монтажу; в -кріплення арочної конструкції; г - кріплення ПВХ-валика (1), 2 -штукатурний косинець.