Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursach_Suyitsid_v_subkulturakh_pravki.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
140.08 Кб
Скачать

Глухівський національний педагогічний університет

імені Олександра Довженка

Кафедра практичної психології

КУРСОВА РОБОТА

з вікової психології

на тему : Вплив молодіжних субкультур на

суїцидальні наміри у підлітків

Студента (ки) 3 курсу 1–П групи

напряму підготовки 6.030130

спеціальності «Практичний психолог»

Верещагіної Д.В

Керівник Рябко Ю.В.

Національна шкала ________________

Кількість балів: _____ Оцінка: ECTS ______

Члени комісії __________ ____________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

__________ _____________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________ ______________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Глухів – 2014 рік

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ СУЇЦИДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ В ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ

1.1.Поняття про суїцидальну поведінку. Особливості суїцидальної

поведінки у підлітків…………….……7

1.2. Суїцидальна поведінка у підлітковому віці як соціально–

педагогічна проблема………………………………………………..….16

1.3. Субкультура як засіб самореалізації підлітка. Сучасні молодіжні субкультури як чинник суїцидального ризику…………………………….….18

РОЗДІЛ 2.ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ФОРМУВАННЯ СУЇЦИДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ У ДІТЕЙ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ

2.1. Опис використаних методик дослідження………………………….30

2.2. Критерії прояву суїцидальної поведінки у дітей підліткового віку.………………………………………………………………………….……36

2.3. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження…………….…....40

ВИСНОВКИ……………………………………………………………….43

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………...…........46

ДОДАТКИ

Вступ

Актуальність розв’язання проблем сучасної суїцидології визначається, насамперед, найнагальнішим завданням – профілактикою самогубств серед учнівської молоді.

Згідно з результатами соціально–психологічних досліджень 27,2 % дітей віком 10–17 років іноді втрачають бажання жити, 17,8 % – вважають, що нікому немає до них діла, 25,5 % – не завжди можуть розраховувати на допомогу близької людини, 51,9 % – не стримуються в ситуації конфлікту.[3]

Самогубство (суїцид) – це крайній вид аутоагресії, навмисне позбавлення життя.

Розгляд проблеми у контексті підліткового віку надає їй особливої гостроти (О.Є. Блінова, Г.В. Старшенбаум, С.Г. Шебанова, К. Хоутен). Психофізіологічні особливості, притаманні підліткам, зумовлюють значну неконтрольованість суїцидальної поведінки. Спілкування з однолітками, яке в суїцидальній поведінці є провідним видом діяльності, визначає певну самодостатність підліткової субкультури, що також ускладнює можливості психологічного впливу на суїцидальні прояви. Відтак, вивчення проблеми суїциду взагалі та його проявів у підлітків є актуальним як у соціокультурному, так і у суто науковому плані.

Аналіз психолого–педагогічної літератури дозволяє визначити фактори суїцидального ризику [1]: переосмислення національної та власної системи цінностей, девальвація цієї системи; відхилення в розвитку психіки (розлади поведінки, асоціальна особистість, психічні розлади, викликані лікарськими препаратами); заниження самооцінки, неможливість самореалізації; руйнування необхідного кола спілкування, так званого референтного мікросередовища; попередня спроба самогубства; глибокі почуття депресії, безнадійності, безпомічності; втома від життя; відчуття самотності, непотрібності (часто помилкові); вживання наркотиків, алкоголю; правопорушення; стресові ситуації; доступ до вогнепальної зброї, токсичних речовин, отрутохімікатів та ін..; фізичні страждання; перенасичення ЗМІ картинами жорстокості, що має великий психологічний вплив на підлітків.

Характерним для мотивації підліткових самогубств є превалювання почуттів безнадії та безпорадності, підвищена чутливість до образи власної гідності, максималізм в оцінках подій і людей, невміння передбачати справжні наслідки своїх вчинків, вплив на психіку дитини молодіжних субкультур, які також мають безпосередній вплив на формування суїцидальних намірів. Властива періоду становлення особистості самовпевненість у поєднані з вищевказаними рисами породжує відчуття безвихідності, фатальності конфлікту, загострює переживання відчаю та самотності. При такому внутрішньому стані навіть незначний стрес може призвести до небезпеки суїциду дитини або підлітка.[1]

Об’єкт дослідження – мотивація суїцидальної поведінки підлітків.

Предмет дослідження – вплив молодіжних субкультур на суїцидальні наміри.

Мета дослідження – дослідити вплив молодіжних субкультур на суїцидальні наміри підлітків, визначити основні фактори їх виникнення та розробити ряд критерій їх прояву на основі проведеного дослідження.

Гіпотеза дослідження – на формування суїцидальної поведінки підлітка впливає його належність до певної молодіжної субкультури.

Відповідно до предмета, та мети визначено такі завдання дослідження:

  • проаналізувати феноменологію суїцидальної поведінки, і

виокремити соціальні та психологічні фактори, що

провокують її виникнення.

  • з’ясувати особливості індивідуальної мотивації, яка провокує

до скоєння самогубства.

  • простежити взаємозв’язок між формуванням суїцидального наміру й стереотипами молодіжної субкультури.

На базі розвитку особистісної та предметної (соціальної) рефлексії розробити програму корекції усвідомлення цінності життя, що є засобом запобігання розгортанню суїцидальної поведінки у підлітків.

Методологічну та теоретичну основу дослідження склали загальнопсихологічні положення про сутність свідомості та розвиток особистості в процесі діяльності (К.О. Абульханова–Славська, Г.С. Костюк, О.М. Леонтьєв, С.Д. Максименко, Л.Е. Орбан–Лембрик, С.Л.Рубінштейн, Т.М.Титаренко) та теоретико–методологічні тлумачення самосвідомості в контексті проблеми розвитку особистості (Б.Г. Ананьєв, Л.І. Божович, Л.С. Виготський, О.О. Бодальов, М.І.Пірен, С.Л. Рубінштейн, В.В. Столін, П.Р. Чамата, І.І. Чеснокова, К.В. Шорохова).

У вивченні проявів і чинників суїцидальної поведінки за основу брались філософські та соціологічні тлумачення явища (В.А. Бачинін, М.О. Бердяєв, Е. Дюркгайм, О.Ф. Коні); загальні положення психодинаміки суїцидальності (К. Лукас, К. Маннінґер, Г.М. Сейден, В. Франкл, З. Фройд, Е. Фромм, Е.С. Шнейдман); дослідження соціальних і особистісних чинників суїцидальної поведінки (Н.В. Абдюкова, Н.І. Бережна, О.Г. Пасічний, В.П. Москалець, О.М. Моховиков, Л.Е. Орбан–Лембрик, В.В. Суліцький); положення про зв’язок суїцидальності з особливостями рефлексії (Е. Стенґель) та коґнітивності (М. Урсула); тлумачення патопсихологічних проявів суїцидальності (М.В. Миколайський); дослідження особливостей суїцидальної поведінки у підлітків (А. Аптер, О.Є. Блінова, О.О. Куракін, О.Б. Старовойтенко, Г.В. Старшенбаум, С.Г. Шебанова, К. Хоутен); уявлення про імітаційні чинники суїцидальної поведінки (В.В.Кобильченко Д. Вассерман, С. Шаллер, А. Шмітке); вивчення діагностично–профілактичних засобів попередження та способів корекції суїцидальності (Г.Я. Пилягіна, Ю.Р. Сидорик).

Дана курсова робота складається з двох розділів, висновків, списку використаних джерел. В першому розділі ми розкриваємо основні поняття суїцидальної поведінки в підлітковому віці. В другому розділі проводиться дослідження стосовно залежності впливу молодіжних субкультур на схильність до суїциду у підлітковому віці, аналіз даних результатів дослідження та розробка профілактичних рекомендацій щодо попередження суїцидальної поведінки у підлітків під дією різних факторів.

Розділ І.Теоретичні основи вивчення суїцидальної поведінки в підлітковому віці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]